Audible
Audible er søksøkt av noen av USAs største bokforlag.

Annonse


Audible lanserer ny AI-funksjon – saksøkes av verdens største bokforlag

Amazon-eide Audible blir nå saksøkt av en rekke forlag etter at selskapet annonserte en ny AI-funksjon i juli.

Fem store forlag står bak gruppesøksmålet: Hachette, HarperCollins, Macmillan, Penguin Random House, og Simon & Schuster.

Fra lyd til tekst

Det er den nye «Captions»-funksjonen forlagene misliker. Funksjonen benytter seg av kunstig intelligens (AI) for å transkribere lydbøker til tekst mens brukeren lytter til innholdet. Funksjonen skal etter planen lanseres i september.

– Opphavsretten forbyr dette

Men forlagene mener denne funksjonen bryter med opphavsretten.

Annonse
«Audible Captions tar utgiveres proprietære lydbøker, konverterer stemmene til uautorisert tekst og distribuerer hele teksten til Audible-kundene. Audibles handlinger – å ta opphavsrettbeskyttet arbeid og benytte det til egen fordel uten tillatelse – er den slags overtredelse som opphavsrettloven direkte forbyr», skriver saksøkerne i søksmålet.

Audibles funksjon baserer direkte på lydbok-innholdet. Men Audible har separate lisenser for fysiske bøker og e-bøker. Selskapet skal angivelig ikke ha de nødvendige rettighetene for lage skriftlige versjoner av dette arbeidet.

– Pedagogisk funksjon

Audible forsvarer imidlertid sine handlinger. Selskapet mener at «Captions» er en pedagogisk funksjon som er designet for å hjelpe barn med å bli flinkere til å lese. «Det er ikke, og har aldri vært intensjonen at dette skal være en bok», skriver selskapet i en uttalelse til The Verge.

Selskapet peker blant annet på at du kan bla gjennom sidene i en vanlig bok. Med «Captions»-funksjonen må brukerne vente på at hver linje skal genereres mens de lytter til boken.

Kilde:
The Verge

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse