Mobilmast
Politiet kan ha brukt feilaktige data i en rekke straffesaker.

Annonse


Skandale i Danmark – 10 000 rettssaker må gjennomgås på nytt etter datafeil

Våre bevegelser spores via enhetene våre, og i enkelte tilfeller kan denne informasjonen være nyttig for politiet.

Frykter justismord i Danmark

Mistenkte kan for eksempel knyttes til et åsted dersom mobiltelefonene deres slår ut på en spesifikk mobilmast på et spesifikt tidspunkt.

Men hva om teknologien ikke er nøyaktig nok? Hva om man på feilaktig vis kan bli mistenkt for noe på grunn av en feil i en mobilmast?

Nettopp dette er et sentralt spørsmål i Danmark for tiden.

Ta ferien i Danmark med Danskebåten fra Oslo til København!

Annonse


Kan knyttes til feil mobilmast

I landet må nå 10 700 rettskraftige dommer gjennomgås på nytt på grunn av feil knyttet til hvordan deling av stedstjenester fungerer. Saken omtales som «teleskandalen» i Danmark.

Siden 2012 skal en feil i politiets datasystem ha sørget for at rettssaker har basert seg på unøyaktige, eller rett og slett feilaktige data fra mobilmaster. Problemet skyldtes blant annet en feil som førte til at rådata fra teleoperatører kunne knytte mobiltelefoner til feil mobilmast.

Ventet i tre måneder

Feilen ble først oppdaget i februar i år, og ble rettet 8. mars. Danske myndigheter ble imidlertid ikke varslet om feilen før det hadde gått tre måneder.

Rikspolitiet i Danmark hevder at det er en feil i rådataene de har mottatt, og skylder dermed på teleselskapene.

Riksadvokaten i Danmark ønsker nå full stopp i bruken av teledata i danske rettssaker, i hvert fall de neste to månedene. 10 700 saker står i fare for å måtte gjennomgås på nytt. Justisministeren støtter riksadvokatens forslag.

Narkotika-siktede løslatt

Og beslutningen har allerede fått konsekvenser for enkeltmennesker. Syv personer som var tiltalt i en stor narkotikasak har nå blitt løslatt som følge av Riksadvokatens instruks om midlertidig stans av bruken av teledata i straffesaker.

Morten Rasmussen ved etterforskningsenheten Særlig Efterforskning Vest, som står bak tiltalen av mennene, bekrefter at de siktede er løslatt.

«De er løslatt på bakgrunn av de nye instruksene i forhold til bruken av teledata. Alle er dog fortsatt tiltalt i saken, og vi forventer ikke at deres løslatelse vil få avgjørende betydning for sakens utfall», skriver Rasmussen i en SMS til Politiken.dk.

Tilliten svekket

En juridisk rådgiver som New York Times har vært i kontakt med sier at jurister som regel ikke stiller spørsmål ved troverdigheten til mobilmast-data som politiet får tilgang til. Dette fordi de antar at dataene er nøyaktige.

Hvorvidt saken i Danmark får konsekvenser for andre land, for eksempel Norge, gjenstår å se. Den nevnte juristen tror uansett at det vil ta lang tid før denne typen data gjenvinner tilliten.

– Vi er ikke skapt for å lage overvåkningssystemer

En representant for Danish Telecom Industry Association, Jakob Willer, mener at politiet ikke bør bruke denne typen data som bevis i så mange saker som de gjøres i dag.

«Vi er ikke skapt for å lage overvåkningssystemer, men for å lage telefonnettverk», sier representanten, ifølge New York Times.

Kilde:
New York Times via Politiken.dk

Annonse