galaxy_note_10
Et av markedets råeste skjermer - kun en økning i bildefrekvens unna fra å være perfekt i 2019, men det er noen små irritasjonsmomenter som gjør at tieren glipper for Samsung med Galaxy Note 10+.

Annonse


TEST: Samsung Galaxy Note 10+ klatrer nesten til topps – her er områdene den svikter på

En sniktitt i forkant av «Unpacked»-arrangement til Samsung den 7. august ga oss ikke nok å gå på da vi skulle se hva selskapet har prestert å gjøre med den sagnomsuste phablet-modellen som lenge har hatt en dominerende posisjon i sitt segment. Det er naturligvis prat om det profesjonelle segmentet, og spesifikt rettes telefonen mot kunder som uten store betenkeligheter takker ja til en smarttelefon med en rekke finesser den står alene om.

Avskrekkende stor skjerm

Og med Galaxy Note-serien er den største finessen av dem alle muligheten for håndskrevne notater – i farta, på et møte eller hvor enn man skulle befinne seg. Takket være S Pen selvfølgelig, som med årets modell er smartere og mye mer sofistikert.

Interessant nok så ser denne pennen ut til å ha skapt litt hodebry for Samsung: mens mange forståelig nok velger telefonen på grunn av størrelsen som nesten grenser til et lite nettbrett så kan det på en annen side tenkes at størrelsen er en avskrekkende faktor som hindrer potensielle kjøpere fra å gå til anskaffelse av Note. Slike folk kan være det yngre publikum som kunne tenkt seg tillegget av en smartpenn for notatskriving, skissering og alt imellom.

Smartpennen er ensfarget og varierer ut fra hvilken farge du velger på selve telefonen.

Det sørkoreanske selskapet ser ut til å ha fanget opp dette i sin strategi med lanseringen av Galaxy Note 10, den ene halvparten i årets Note-rekke – med Pluss-varianten som utfyller den andre halvdelen.

Annonse


Ikke la deg villede av navngivningen: ulikt før så forteller Samsung eksplisitt at det er Note 10+ som rett kan omtales som standard, mens den «vanlige» versjonen uten Pluss-benevningen tilbys som et alternativ i år. Dette alternativet ser ut som selskapets måte å appellere til yngre brukere på – tilbudet om en mindre mobil er kun et av signalene som taler for dette, med andre faktorer i introduksjon av nye farger samt et ganske stort fokus på gaming og en rekke nye funksjoner som gjør telefonen til mer av et verktøy for å skape innhold som særlig unge kan sette pris på.

De store forskjellene mellom de to telefonene defineres i skjermstørrelse, minnekonfigurering, batterikapasitet og bruken av dybdesensor i kameraoppsettet:

Note 9Note 10Note 10+
Størrelse161.1 x 76.4 x 8.8mm, 201g71.8 x 151 x 7.9mm, 168g77.2 x 162.3 x 7.9mm, 196g
Skjerm6.4″ Super AMOLED, 2960×1440 (516ppi)

6.3″ Dynamic AMOLED Infinity-O, 2280×1080 (401ppi) – HDR10+
6.8″ Dynamic AMOLED Infinity-O, 3040×1440 – (498ppi) – HDR10+
Minne6/8GB minne og128 eller 512GB intern lagring, MicroSD mulig8GB minne, 256GB lagring

12GB minne,
256GB eller 512GB lagring
Batteri4000mAh3500mAh4300mAh

I tillegg bør kjøperen være oppmerksom på at begge modellene har mulighet for to SIM-kort, men at Note 10+ er alene om å kunne stille den ene SIM-plassen disponibel for bruk av microSD med opptil 1TB lagringsplass.

Vi har testet Pluss-versjonen

Før vi går videre så kan det være greit å presisere at vår testtelefon er en Note 10+ i den spenstige «Aura Glow»-fargen, med 12GB minne og 256GB lagringsplass. Vi har altså ikke tatt en grundigere titt på den mindre Note 10 slik at vurderingene i denne testen er gjort utelukkende med bakgrunn i Plus-utgaven. Selv om det kan tenkes at de to telefonene på flere måter avviker fra hverandre i hverdagslig bruk så er det naturlig å anta at erfaringene med de to modellene overlapper hverandre på mange områder.

Denne overlappingen er tilstede med bruk av S Pen, sett bort fra en potensiell påvirkning den mindre skjermen på en vanlig Note 10 kan ha – og konsekvenser det kan medføre i form av at skjermen kan bli litt knotete og trang å skrive på.

Uansett, for behagelig notatskriving tilbyr Note 10+ det vi etter ti generasjoner opplever som en perfekt balansert skjermstørrelse takket være ekstremt tynne rammer og et skjerm-til-ramme-forhold vi ikke har sett maken til.

Det er kun noen få prosenter av mobiltelefonens frontside som ikke er skjerm.

Store designendringer utover dette er overgang til et vertikalformet kameraoppsett, fjerningen av en dedikert av- og på-knapp fra høyre side i tillegg til 3.5mm-lydinngangen som ikke lenger er å finne på Samsungs flaggskip, til tross for at selskapet i sin tidligere markedsføring har gitt uttrykk for at dette er feil vei å gå. Apropos lydinngangen så må du belage deg på å kjøpe en adapter for USB-C til 3.5mm så fort du kjøper selve telefonen, om du fremdeles bruker kablet lydutstyr. Ulikt det lekkasjene ville ha oss til tro så følger ikke dette med i boksen.

I stedet får man i boksen en 25W-vegglader, USB-kabel i Type C, Micro til USB-C, kablede ørepropper fra AKG samt tilbehørsett for å skifte tuppen på smartpennen og noen manualer.

Byr på utmerket ytelse

Også til det sentrale som dere nok lurer på – hvordan yter Galaxy Note 10+?

Det blir løgnaktig å si at telefonen overlegent slår de nærmeste konkurrentene sine i et marked der marginene stadig blir ørsmå, men la det være klinkende klart at Note 10+ med Exynos 9825 (7nm) gir monsterytelse slik du ville forventet av en verdig oppfølger til Exynos 9820.

Galaxy Note 10+ i denne konfigurasjonen kunne ikke brydd seg mindre om det er spilling, videoredigering eller nettsurfing som er din greie – alt går nærmest på et blunk i de tilfellene det er maskinvaren som er ansvarlig for å få det unna. Med Samsungs nye flaggskip er det dessuten ganske opplagt at en oppgradert prosessor går svært bra i kombinasjon med UFS 3.0-lagring som vi først fikk se i OnePlus 7 Pro tidligere i år. Lese- og skrivehastighetene i forbindelse med generell filoverføring og nedlastninger har vi ikke tall på, men de må være oppe i taket så fort som ting går unna her.

Og det er slett ikke dårlig når den lekre skjermen kommer inn i bildet og forstørrer disse inntrykkene. Den høyoppløste Dynamic AMOLED-skjermen legger opp til livlige og virkelighetsnære farger, sterke kontraster og krystallklare bilder. At skjermen er av typen Infinity-O med et kutt for selfiekameraet er ikke noe vi har latt oss irritere over, og symmetrien i det gjør at det fremstår for oss som en bedre løsning enn den man finner i Galaxy S10 og S10+.

Den flotte skjermen ville i en ellers normal situasjon gitt alt annet likt det som sannsynligvis hadde vært elendig batteritid, men dette har Samsung tatt høyde for i sin nyeste Note-variant – særlig (og muligens eksklusivt til) i Pluss-utgaven vi har hatt til test.

Det store 4300mAh-batteriet står nok for mye av arbeidet, men det er åpenbart at batteriet har fått heftig drahjelp av den egenproduserte Exynos-brikken som er blitt noen titalls prosent mer effektiv med strømbruken sin. Ikke én gang i løpet av en uke med testing opplever vi at telefonen er nær å slukkes av mangel på batteri til tross for et helt vanlig bruksmønster med kun sporadisk lading som for meg personlig er et problem der jeg ender opp tom for strøm rundt ettermiddagstid.

Et flott kamera, men med sine svakheter

Samsungs lovnad om at de endelig har pakket inn et proffkamera i Galaxy Note er gode nyheter for mange og kanskje et avgjørende punkt for de som er opphengt i kameraegenskapene. Forståelig nok, men her understrekes det at selskapet generelt har gitt rivalene god konkurranse innen fotografering men, at et underlegen nattfotografering er et gjennomgående problem.

Med Note 10+ ser det ut til at Samsung har gjort leksene sine: man har en dedikert nattmodus som i likhet med de nærmeste rivalene krever at du knipser bildet for så å generere det etter noen sekunder.

Karakteristisk for bildene som tas med nattmodus på Samsung Galaxy Note 10+ ser ut til å være hvordan optikken behandler lyskilder på en måte som legger opp til mer naturlige scener der disse ikke preges av skarpe og unødvendige lyseffekter. Eksempler på bruk av auto under mørke omgivelser finnes i galleriet litt lengre ned, der lysskiltene blir vanskeligere å skimte fordi det ikke er brukt nattmodus.

Kameraet er ellers forbedret med en særlig imponerende nyvinning i vidvinkel-sensoren. Kvaliteten på bildene ser ut til å være ganske bra til tross for at det står en ekstremt dårlig fotograf bak roret:

Man gikk også gjennom nye portretteffekter både i vanlig fotografering samt videoopptak. Resultatene kan sies å være greie ved bruk av slike, men man kan oppleve at effektene var litt “for mye” og at man ikke finner mange situasjoner der disse benyttes for å skape en god scene.

Det frontpekende kameraet gjør på samme måte som hovedkameraet bak en solid jobb med å fange høykvalitetsbilder, men her er det etter vår erfaring en litt for lav terskel for at kunstig lys påvirker egenskapene til selfiekameraet ganske negativt. Det kan finne på å produsere uskarpe, skummelt udetaljerte bilder under noe svake lysforhold. Særlig utsatt er man i bygninger der det ikke er mye naturlig lys.

S Pen gir flere muligheter – men gir det mye mer nytte?

Videre til et av Note-familiens aller viktigste aspekter: S Pen som er smartere og mer praktisk enn noen gang tidligere. Mer stilfull er den også, og popper på tilfredsstillende vis ut av beholderen sin dersom du trykker inn på det som ser ut som en knapp ved ladeporten.

Samsung skryter av at pennen nå er bestående av en seksaksers sensor med både gyroskop og akselerator for effektiv presisjon. Disse legger opp til at håndbevegelser med pennen i hånda blir en mulighet for input, der bevegelsene styrer alt fra kamerahåndtering til mediekontroll hvor applikasjoner som YouTube og Netflix lar deg styre innholdet med bevegelser fra pennen.

Eksempelvis kan du holde inn knappen for å åpne kameraapplikasjonen, og trykke en gang for å ta bilder.

Under musikk- og videoavspilling vil et tastetrykk enten pause eller spille av innholdet. For kameraapplikasjonen er den i tillegg klargjort for å bevege til sidene samt opp- og nedover mens du holder inn knappen for å skifte mellom ulike kameramodus og front- og baksidekamera.

Det vises ikke på bildet, men “Aura Glow” er på forskjellige måter svært sensitiv overfor lys, skitt og smuss.

I praksis har dette fungert utmerket, men vi tar oss selv i å finne veldig få anledninger der dette gjør seg til et mer egnet alternativ enn den klassiske måten å gjøre de samme aktivitetene på. Det som på en måte utgjør pennens mest praktiske side utover notatskriving og skissering er fremdeles de simple oppgavene som å knipse bilder med pennen som om om det skulle være en fjernkontroll, og som kontroll ved en presentasjon til å styre lysbildevisningen.

Vi kan bare krysse fingrene i håp om at tredjepartsutviklere finner kreative måter å bruke pennens nye egenskaper på.

Notatapplikasjonen mer brukervennlig enn før

Notatapplikasjonen Samsung Notes har gått gjennom en overhaling der brukergrensesnittet er utvidet og mulighetene flere. Sammen med en omrokkering av de ulike verktøyene (og symbolene er fortsatt altfor vanskelige å skille fra hverandre og for lite beskrivende for de tilhørende funksjonene) så har man et nytt superverktøy kalt Digital Text Conversion.

Her har ingeniørene hos Samsung gått kraftig til verks og laget et ganske sofistikert verktøy for å omgjøre håndskrevet tekst til digital tekst som du eksempelvis overfører til Word. Det høres ut som en saftig gimmick herfra til månen, men den gjør akkurat det den skal på ganske imponerende vis, og på en måte som gjør den egnet for bruk i dagligdagse situasjoner.

Funksjonen er gull verdt for deg som noterer i studiesammenheng eller i møter fordi den ikke bøter stort på stygg skrift. Den takler sløv input og kan etter vår oppfatning kun kritiseres på formateringen. Her burde Samsung optimalisere litt slik at det man konverterer ser noenlunde presentabelt ut uten mye tilvirkning fra brukerens side.

Vi finner det dessuten aktuelt å ta opp enkelte funksjoner som er introdusert av Samsung og smått testet av oss for å finne ut av hvor stor nytte disse funksjonene gir.

Quick Measure og “Zoom-In Mic”

Her har man til å begynne med en Quick Measure-funksjon som gjør det mulig å foreta enkle målinger av objekter for opplysninger om dybde, lengde og bredde. Sammen med 3D Scanner er dette to funksjoner som tar nytte av den nyintroduserte dybdesensoren som kun er å finne på Plus-modellen, men sistnevnte har vi av en eller annen grunn ikke fått tilgang til gjennom Bixby Vision. Uansett, Quick Measure fungerer mer eller mindre slik det markedsføres, og det eneste problemet man kom over var at telefonen illustrerte linjene feil en gang i blant. ToF-sensoren har en tendens til å gjøre jobben sin, med andre ord.

Også en funksjon for “Zoom-In Mic” er introdusert. Samsung håper denne vil gjøre sin nytte i konferanse- og konsertsituasjoner når det lydmessig kan bli kaotisk under filming. Naturligvis ønsker du fange opp lyden til det du zoomer inn på, dette har Samsung oppnådd ved å delegere riktig mikrofon til retningen du fokuserer på, sånn at lyden fra dette området forsterkes.

I likhet med funksjonen for konvertering av håndskrevet tekst så er “Zoom-In Mic” et eksempel på ganske fremragende ingeniørarbeid fra det sørkoreanske selskapet. Funksjonen gir som regel gode resultater uten at det er perfekt – du må belage deg på at mikrofonen fanger opp noe bakgrunnsstøy. Det vi vet uansett er at man går et steg i riktig retning med innovasjon som burde legge opp til forbedringer i kommende mobiltelefoner.

DeX for filhåndtering – nei takk

Noe som ikke er helt nytt men som har fått en oppgradering er Samsung DeX – selskapets verktøy for samkjøring mellom mobiltelefon og PC. En ting er at du nå kan bruke vanlig USB-C-kabel, men Samsung har også frisket opp med en ny app for både PC og Mac. Hva så i praksis da: er det nå lettere enn noensinne å veksle filer mellom Galaxy Note og datamaskinen?

Svaret er nei. I hvert fall på Mac, der filhåndtering utgjør en fiasko.

Vanlig filhåndtering virket helt greit frem til vi lastet ned en tidlig utgave av den nye Samsung DeX-applikasjonen som for øvrig slippes på telefonens lanseringsdato. Her fikk vi gjort det meste Samsung markedsfører for DeX bortsett fra nettopp det med overføring av filer. Å gå tilbake til det vanlige verktøyet for filoverføring på Android var heller ingen lett oppgave etter DeX-fiaskoen, så av ren desperasjon ble jeg derfor nødt til å sende enkelte av bildene i kameratesten nedenfor gjennom e-post til meg selv.

Man håper inderlig at selskapet retter opp i trøbbelet her, for det er slike frustrasjonsmomenter som svekker den ellers gode mobilopplevelsen man får med Note 10+.

Karakter: 9 av 10.

+ Lynrask, heftig ytelse
+ Flott skjerm
+ S Pen smartere enn noensinne
+ Batterikapasitet

– Programvare som bør optimaliseres
– Rart å ikke inkludere 3.5mm-adapter

Samsung Galaxy Note 10 og Note 10+ kan kjøpes fra og med 23. august. Veiledende priser fra Samsung er 9790 kroner for vanlig Galaxy Note 10 mens Note 10+ selges til 11 390 og 12 390 kroner for henholdsvis 256GB og 512GB lagringsplass. Tilgjengelige farger i Norge er “Aura Glow” og “Aura Black”.

Annonse