Robotdrakt løping
Robotdrakten er ikke utviklet for OL-utøvere, men heller for personer med nedsatt funksjonsevne.

Annonse


Du må løpe med 5 kilo ekstra på kroppen takket være denne robotshortsen

Exoskeleton, eller et eksternt skjelett om du vil, skal i teorien kunne gjøre oss mennesker sterkere. Det er i hvert fall det bildet science fiction-filmer har tegnet for oss.

Kanskje er det ikke lenger så utenkelig at forskere kan utvikle robot-drakter som gir oss nye krefter. Et eksempel er robot-shortsen du ser på bildet øverst i denne saken.

5 kilos robotdrakt på kroppen

Shortsen, som er utviklet av forskere ved Havard Wyss Institute, gjør deg riktignok ikke til en superhelt, men hjelper deg derimot til å løpe uten å bruke så mye krefter.

Teknologien utgjør et ganske omfattende oppsett – her må både kabler og stropper festes til kroppen. Når alt er på plass kan robotdrakten, som veier fem kilo, hjelpe deg med bevegelsen i hofteleddet.

Annonse
En medfølgende datamaskin og AI analyserer hvordan du beveger deg og sørger for at drakten gir deg riktig assistanse, enten du går eller løper.

Vil hjelpe eldre og personer med gåvansker

Tester av teknologien demonstrerte at drakten reduserte den metaboliske aktiviteten (under normal gange) med 9.3 prosent, og 4 prosent under løping.

– Den metaboliske reduksjonen vi fant er beskjeden, men studien vår demonstrerer at det er mulig å ha en portabelt kroppsnær robot som assisterer mer enn kun en enkelt aktivitet. Dette kan bidra til å bane vei for at disse systemene skal kunne bli allestedsnærværende i livene våre, sier leder av studien Conor Walsh i en pressemelding.

Forskerne håper at denne teknologien, i en videreutviklet form, skal kunne hjelpe eldre og personer med nedsatt funksjonsevne til å for eksempel reise seg fra en stol. Eller hjelpe skadde personer som har vært involvert i ulykker.

Startet som et prosjekt for USAs forsvar

Slike teknologiske nyvinninger er ofte interessante for militæret. Robotdrakten i denne saken er intet unntak. Faktisk ble prosjektet født ut av et DARPA (etat i det amerikanske forsvaret)-prosjekt som ble startet for flere år siden.

Men det er i det medisinske feltet forskerne har størst forhåpninger.

– Vi gleder oss til å fortsette arbeidet og tror teknologien, blant annet, kan hjelpe personer som har problemer med å gå og industriarbeidere i risikofylte yrker, sier Walsh.

Kilde:
TechCrunch


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse