lenovo_smart_display
Lenovos Smart Display er smartere om man bor i et engelsk språklig land.

Annonse


TEST: Google Assistant svekker dette produktet

Det er mye å like ved Lenovo Smart Display, men Google-assistent på norsk er en stor ulempe og designet er det nok ikke alle som vil elske.

Den ny typen smarhøyttaler

Smarthøytalere har blitt en stadig større trend de siste årene, og Google Nest Hub gjenopplivet på mange måter den gamle digitale bilderammen ved å tilføye høyttaler og en hel haug med smarte funksjoner.

Lenovo Smart Display er et av de første smartdisplayene som ikke kommer fra søkemotorgiganten, og på papiret har den noen interessante spesifikasjoner. Den kommer i to utgaver, én 8-tommer og én 10- tommer, og vi har testet sistnevnte.

Begge har IPS-panel, og den store har en oppløsning på 1920 x 1200. I tillegg har den en 10 watts høyttaler, Wifi-standard IEEE 802.11ac og Bluetooth 4.2.

Annonse
Prislappen for den store er på 2500 kroner, 500 kroner mer enn for 8-tommeren. Men er det verdt å slenge på en drøy tusenlapp på smarthøytaleren for å kunne få en skjerm også? Det har vi prøvd å finne ut.

Førsteinntrykk

Hva man syns om Lenovo Smart Display sitt design vil garantert være splittet, for dette er ikke en ordinær firkantet boks. Forsiden er riktignok rimelig tradisjonell, dominert av skjermen med sine svarte rammer.

På venstreside har den en ganske stor høyttaler-grill, og langs kanten på toppen er den er utstyrt med to volum-knapper og to skyvebrytere.

Den har med andre ord et ganske rent og pent design sett forfra. Men det er baksiden som kommer til å splitte folks oppfatning.

Der andre produsenter hadde valgt et mer ordinært design med enten plast eller kanskje aluminium, og en fot av et eller annet slag, har Lenovo her valgt å gå for bambus. Delen bak høyttaleren stikker også ut i en vinkel, og fungerer dermed også som foten. Det gjør at tykkelsen varierer mellom 12,5 millimeter på den ene siden til 136 millimeter på den andre siden.

For å være ærlig så er jeg ikke verdens største fan av designet. Forsiden er stilren og tar seg bra ut, men jeg kunne godt tenkt meg litt tynnere rammer rundt skjermen. Det er baksiden jeg har litt problemer med. Jeg har på følelsen av at det litt vågale material- og designvalget bak kan føles datert om et par år. Likevel er jeg ikke i tvil om at noen vil elske designet og at noen vil hate det, og jeg tror det i stor grad vil avgjøre om dette er et produkt for deg eller ikke.

Smartskjermen er primært tiltenkt å brukes i landskapsmodus, men kan også brukes vertikalt ved videosamtaler. Til det har Lenovo utstyrt skjermen med et kamera på 5 megapiksler som støtter videosamtaler i 720p. Med i esken får du kun det du trenger – en strømadapter, selve skjermen, hurtigguide og et garantibevis. Men når den eneste tilkoblingsporten er en strøminngang så trenger du ikke mer uansett.

Det utradisjonelle designet på baksiden gjør Lenovo Smart Display mer unik enn konkurrentene.

Bra skjerm

Selv om jeg ikke er veldig fan av designet så er jeg derimot veldig fan av selve skjermen. Den ser veldig bra ut, med god innsynsvinkel og passe livlige farger. Det eneste jeg har å sette fingeren på er at fargene er litt for kalde etter min smak. Om du skal sjekke vær, lese en oppskrift eller se en matteknikk på YouTube så leverer den veldig bra til det. Du kan også caste innhold fra tjenester som støtter det, i den grad du måtte ønske det.

Uansett er den ikke egnet til å se innhold fra HBO eller Viaplay over særlig lang tid.

Fordelen med å ha en skjerm i tillegg til høyttaler er at visuelt innhold kan utfylle informasjonen Google-damen forteller deg, for eksempel ved å få se værvarselet for hele uken når du spør hva slags vær det blir i morgen.

En ganske god høyttaler

Siden dette blir å regne for en smarthøyttaler med skjerm så er lydkvaliteten på ingen måte skuffende. Den spiller høyt, med akkurat nok tilstedeværelse av bass. Noen HiFi-opplevelse er det overhodet ikke, til det er det for boksete lyd, spesielt på høyt volum, men det er på ingen måte noe som skjærer i ørene.

Hvordan Lenovo har løst foten gjør at Smart Display har en ganske varierende tykkelse.

Riktignok er lyden fyldigere og oppleves som mindre komprimert med Google Home mini, men Smart Display er ikke langt unna og vil for de fleste være godt nok som radio og musikk i bakgrunnen. Men den erstatter på ingen måte et fullblods stereoanlegg.

Det som derimot er litt skuffende er at Smart Display ikke kobles til en Bluetooth-høyttaler.

Google Home-appen støtter riktignok høyttaler-grupper, men det krever at de høyttalerne har Cast- funksjonalitet. Så dersom du ønsker å få bedre lyd gjennom en annen trådløs høyttaler uten Cast, så er ikke dette smartskjermen for deg.

Kameraet er ikke mye å skryte av

Kameraet som er innebygd, og som primært brukes til videosamtaler via Google Duo, er under optimale lysforhold helt greit. Er det litt mer dunkel belysning så er bildet det produserer kornete og mørkt. Lenovo kunne med andre ord spandert på en bedre sensor enn den 5 megapiksler-sensoren de har utstyrt Smart Display med. Samtidig er ikke det en ting som plager meg noe særlig all den tid at jeg sjelden har videosamtaler, og aldri har det med Google Duo.

Som nevnt tidligere er Lenovo Smart Display utstyrt med to fysiske skyvebrytere – én til å dempe mikrofonen og én til å skru av kameraet. At disse er fysiske og ikke programvare-knapper er noe jeg setter umåtelig stor pris på. Og ikke bare er de fysiske; bryteren for kameraet skyver også et deksel som dekker over kameraet – det gjør at kameraet uansett ikke kan brukes, og gir et ekstra lag av pålitelighet.

Knappene og bryterne på Smart Display føles solide og av høy byggkvalitet.

Jeg er ikke særlig paranoid, og tror ikke at Google lytter til alt jeg sier til enhver tid. Men senere innrømmelser har vist at ansatte i bedriften lytter til stemmeopptak, både de som er startet med “Ok, Google”, og de som ikke er. Så dersom man skal ha en fortrolig samtale eller bare ønsker at mikrofonen er aktivert når du skal bruke skjermen, så er det betryggende at Lenovo har inkludert muligheten for å skru den av.

– Jeg kan ikke hjelpe deg med det enda

Alt frem til nå tyder på at det er en veldig habil smartskjerm. Det som trekker totalinntrykket en del ned er at selve taleassisten kan være frustrerende.

Dersom du for eksempel ønsker å vite morgendagens vær, så er skjermen ganske kresen på hvordan du formulerer spørsmålet. “Hva slags vær blir det i morgen?” gir responsen “Jeg skjønner dessverre ikke hva du mener.” Dersom jeg omformulerer spørsmålet til “Hvordan blir været i morgen?” så forstår Smart Display umiddelbart hva jeg spør om, og viser meg været for i morgen. Dette gir en tidvis frustrerende brukeropplevelse, og gjør at man til slutt gir opp å få svar på det du lurte på.

Lenovo har ikke klistret sitt navn over alt – en diskré logo på baksiden er det eneste som forteller hvem som er produsenten.

Jeg har hatt Smart Display på test i litt over en uke, og i løpet av perioden har det bare hendt én gang at skjermen har reagert på TV-en eller lignende for så å begynne og snakke, men det betyr ikke at det ikke var et par sekunder med full forvirring over hvor den fremmede stemmen kom fra

Konklusjon

Lenovo Smart Display er veldig bra på mye, men takket være Google faller den til kort på det viktigste – nemlig det å være en problemfri assistent. Samtidig er ikke det Lenovo sin feil, og skjermen kommer til å bli bedre og bedre når Google forbedrer den norske versjonen av assistenten deres.

Likevel vil det være individuelt om dette utelukker Smart Display eller ikke. Du kan fint bruke skjermen til å strømme innhold til den og vise bilder du har lastet opp til Google Foto. Skjermen er god, fargesterk og med bra innsynsvinkel, så på denne fronten leverer den virkelig. Den har også et design som skiller seg ut, og ser mer ut som et møbel enn konkurrentene.

Hva så med prisen? Er den verdt 2500 kroner? Alternativene er det ikke så mange av. Googles egen Nest Hub har en mindre og mer lavoppløst skjerm, men har til gjengjeld mulighet til å tilkobles en trådløs høyttaler over bluetooth. Den koster også rundt 1500 kroner mindre.

En 10-tommers utgave av Nest Hub er også snart på plass i Norge, men der er prisen foreløpig ukjent. Designet er dessuten mer tradisjonelt enn designet til Lenovo Smart Display. Så dersom du liker designet og vil spare 500 kroner, så kan du kjøpe den 8-tommers lillebroren.

Hadde Googles taleassisten fungert bedre hadde dette vært et hundre prosent godt kjøp. Så lenge det ikke er på plass så bør du vurdere om det er andre konkurrenter som kan gjøre en bedre jobb.

+ Panelet er veldig bra
+ Spennende design
+ Solid byggkvalitet

-Googles taleassistent er foreløpig ikke bra nok på norsk
– Ikke alle vil like designet
– Kunne hatt bedre lydkvalitet
– Ikke mulig å koble til trådløse høyttalere

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse