Beat Saber er en av must-titlene til Oculus Quest.
Beat Saber er en av must-titlene til Oculus Quest.

Annonse


Oculus Quest er den beste VR-opplevelsen for de fleste, men det er en stor nedtur

Vi har testet Oculus Quest siden mai, og er virkelig imponerte.

VR-helten vi trengte

Undertegnede har, som kanskje mange andre, hatt et to-delt syn på VR: teknologien har vært imponerende i flere år, men mangelen på innhold og det faktum at man som spiller har vært kneblet til kabler medførte at både Rift og Vive samlet støv hos oss.

Vi ble rett og slett lei hele kabel-kaoset og alt arbeidet med å holde programvare, drivere og alt det andre oppdatert på PC-en.

Det er for mye knot å bruke VR-hodesett om de ikke er trådløse, så hva er da svaret? Et trådløst hodesett med et noe eldre Android-brikkesett.

Annonse
Oculus Quest er en kritiker- og VR-favoritt. Årsakene er god komfort, null kabler og et flott bibliotek med underholdning.
Oculus Quest er en kritiker- og VR-favoritt. Årsakene er god komfort, null kabler og et flott bibliotek med underholdning.

Snapdragon 835 – er det nok, da?

Oculust Quest har ikke engang den nyeste og kjappeste mobil-brikken, 855, men nyttegjør i stedet 835 fra 2017/2018. Det er det jo lett å hånle av, men ikke så kjapt! For; det viser seg at dette brikkesettet er mer en bra nok til å kjøre Robo Recall og Superhot uten at man legger merke til merkbar forskjell i visuell kvalitet. Også FPS-en holdes stabil, og det var ingen tegn til etterslep i noen av titlene.

OLED-panelet har oppløsningen 1440 x 1600 per øye og oppdateringsfrekvensen er på 72 Hz.

Hodesettet leveres med enten 64GB (4799 kroner) eller 128GB lagringsplass (5799 kroner) samt 4GB RAM. Hodesettet lades, heldigvis, med USB C. Vi setter fremdeles ekstra pris på dette, da det ikke er allerede som nytter standarden enda.

Hodesettet er komfortabelt.
Hodesettet er komfortabelt.

Dette er hemmeligheten

Greia med Quest er at hodesettet er trådløst, men hvordan vet Facebooks VR-produkt hvor du er og hvor kontrollerne er? Jo, i stedet for å montere disse plagsomme sensorene i rommet du spiller på, er de bygget inn i selve hodesettet – og det fungerer utmerket!

Aldri hadde vi problemer med trackingen, og man kan spille ute, men merk at det ikke går i direkte sollys. Vi anbefaler å gjøre plass i en garasje og ha det så mørkt som mulig.

Å måle opp masse spillplass visuelt med Quest i en større garasjeplass eller uteplass etter å ha vært bundet til kabler på et lite kontor, er en åpenbaring av dimensjoner.

Er innholdet der?

Det spiller ingen rolle med smart maskinvare, om innholdet ikke er der, men det er det per sommeren 2019.

Oculus og Facebook har hatt mange år på seg med å få med innholds-partnere, og nå er masse spennende på plass:

  • Netflix og video-appene fra Nat Geo må oppleves. Red Bull har også mye innhold.
  • Robo Recall gir deg mulighet til å skyte både pistoler og hagler og gå helt opp i trynet på robotene og rive dem fysisk i stykker. Kjempemorsomt.
  • Creed: Rise to Glory er et overraskende vel-laget boksespill som samtidig får deg til å svette.
  • Star Wars: Vader Immortal. Lite slår å slåss med med lyssabler og stå kloss i trynet på store Vader.

Butikken man handler fra er å finne på mobilen, og gjør jobben sin på en utmerket måte: det er enkelt og finne det gode innholdet, samt nye titler, og man kan koble seg til uten å hodesettet på for å sjekke batterilevetid (viktig) og man kan strømme innholdet fra hodesett til mobilen i sanntid slik at andre kan se det samme du gjør.


Komfort og batterilevetid

Vekta er på 570 gram (Rift: 470g), men som med innholdet har Oculus hatt lang tid på forbedringer. Når du har skjønt at man må presse bakdelen helt ned, så er det ikke noe som stoppet oss i å ha dette på i over en time. Etter en time måtte vi inn fordi det var for sent (husk: med sollys fungerer ikke trackingen), men det var ikke fordi det var vondt å det på seg, eller fordi vi kjedet oss. Tvert imot.

Batterilevetiden er på rundt to timer, noe som er respektabelt med tanke på at komforten er god. Et større batteri ville økt vekten noe, og prisen ditto. Vi mener Oculus har gjort en god jobb i balansere komfort/batterilevetid.

Kontrollerne bruker 2 x AA-batterier, og leverer mer enn godkjent batterilevetid. Vi snakker mange, mange timer.

VR er spennende igjen

Fremover vil det komme oppgraderte modeller i samme serie, og fra andre produsenter med enda bedre batterilevetid, mindre vekt og ikke minst høyere panel-oppløsning per øye.

Grafikken er det ingenting å utsette på, og trackingen er svært god i tillegg til kvalitets-innhold. Dette er VR-hodesettet du har ventet på.

+ Ingen kabler
+ Trackingen fungerer utmerket
+ Bra med innhold
+ Filmtitting er supert

– Kan lekke inn litt lys nederst
– Fungerer ikke ute i sola

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse