samsung-galaxy-note-10-note10+-pris-lansering-dato
Vi ble imponert av det lille vi så av Samsung Galaxy Note 10 og Note 10+.

Annonse


SNIKTITT: Vi har prøvd Samsungs nye flaggskiptelefoner

Samsung lanserte i dag under et av deres stadig mer populære «Unpacked»-arrangementer Samsung Galaxy Note 10 og Note 10+. Med spesifikasjoner valgt fra øverste hylle så byr telefonene på ytelse og muligheter vi ikke har sett før – hverken hos det sørkoreanske selskapet selv eller hos de nærmeste konkurrentene.

Ikke lenger bare til de profesjonelle

De nye telefonene i Note-familien er som generasjonene før myntet på brukere i en profesjonell setting i første rekke, men årets samling markerer for første gang i nyere tid at Samsung forsøker å appellere til et yngre publikum: tilbudet om et mindre og mer praktisk alternativ, den ganske akrobatiske fargen «Aura Glow» og introduksjonen av proffkameraegenskaper er alle karakteristikker som taler for dette. På noen måter er dette gode nyheter, men en kan vurdere det opp mot et stadig økende antall flaggskipmodeller i selskapets rekke med smarttelefoner. I år alene har de med 5G-variantene sine introdusert ti(!) modeller, og det kan fort bli surr om du tar deg en tur til butikken for å kjøpe en ny Samsung-telefon uten å ha satt deg inn i det på forhånd.

Før alt annet kan det dessuten nevnes at de fleste ryktene og lekkasjene har vist seg å stemme – alt fra fjerning av 3.5mm-lydinngang og fronthøyttaler til tillegget av en ToF-sensor og en relativ drastisk designendring der rammere er tynnere enn noensinne takket være Samsungs nyvinning innen skjerm som er Infinity-O, og det som nå er en vertikal plassering av kameraoppsettet.

Firedelt kameraoppsett for langt finere bilder – Samsung kaller det et proffkamera.

Oppgradert Exynos-prosessor

Og over til de tekniske detaljene: Galaxy Note 10 og storebror Note 10+ kommer begge med nye Exynos 9825. Den egenutviklede prosessoren ble offisielt avduket i dag og den store nyheten er at brikken er et resultat av 7nm-prosessen (Exynos 9820 produsert med 8nm) hvor det er lagt opp til mer effektiv energiutnyttelse.

Annonse


Slik ryktene skulle ha det til så er begge utstyrt med selskapets nyere Infinity O-skjermer, begge med dynamisk AMOLED. Den kraftigere og større modellen kommer med høyere oppløsning og pikseltetthet, ta en titt på informasjonsboksen under:

Note 9Note 10Note 10+
Størrelse161.1 x 76.4 x 8.8mm, 201g71.8 x 151 x 7.9mm, 168g77.2 x 162.3 x 7.9mm, 196g
Skjerm6.4″ Super AMOLED, 2960×1440 (516ppi)

6.3″ Dynamic AMOLED Infinity-O, 2280×1080 (401ppi) – HDR10+
6.8″ Dynamic AMOLED Infinity-O, 3040×1440 – (498ppi) – HDR10+
Minne6/8GB minne og128 eller 512GB intern lagring, MicroSD mulig8GB minne, 256GB lagring

12GB minne,
256GB eller 512GB lagring
Batteri4000mAh3500mAh4300mAh

I løpet av den korte tiden vi har fått lekt oss med Galaxy Note 10 og Note 10+ så er inntrykket vårt på lang vei at Note 10+ er telefonen som best ivaretar ryktet Samsung har bygget for Note-serien med sin størrelse som gjør en langt bedre oppgave med å skille telefonen fra andre telefoner i premiumsegmentet der ute.

Førsteinntrykket er nemlig at Note 10 kjører på små marginer når det gjelder å danke ut Samsungs egne Galaxy S10+ på flere områder. Noe som setter dette i perspektiv er at Galaxy Note 10 faktisk har en mindre skjerm enn S10+ (henholdsvis 6.3-tommer og 6.4-tommer), så du står overfor et enkelt valg om du foretrekker en større mobil – husk også at Samsung har vært svært effektive med skjerm- og rammeforhold, slik at Plus-varianten ikke oppleves som særlig stor sammenlignet med forgjengerne.

Galaxy Note 10 og Note 10+ side om side. Merk at den vanlige versjonen er i Aura Glow. Den største modellen har en ekstra kamerasensor.

Vi testet Call of Duty Mobile

Under demoen vår erfarte vi på begge modellene svært lyssterke skjermer som gjorde samtlige aktiviteter veldig behagelige. Alt fra notatskriving med en oppgradert S Pen til nettlesing og spilling opplevdes som en fryd, og spesielt på Note 10+ merket vi at kombinasjonen med ekstra stor skjerm og et av markedets beste AMOLED-skjermer gjorde en fantastisk jobb med alt vi foretok oss.

Førsteinntrykket er at skjermen imponerer, men vi gleder oss til å teste den skikkelig.

I tillegg en hemmelighet mellom oss: vi fikk prøvd det kommende Call of Duty Mobile-spillet (og rakk å vinne et par kamper). Her er det bare å glede seg, for spillet går tilnærmet knirkefritt og med tilnærmet 60 bilder i sekundet – jevnere spilling på mobil har vi aldri sett. Hvorvidt det er Note 10+ som er særlig godt anlagt til å kjøre spillet eller om det er Tencent Games som har gjort en utmerket jobb med å optimalisere det er usikkert, men uansett er det indikasjoner på at mobilgaming er på vei til å innta for fullt.

Her kan det også nevnes at Samsungs nye flaggskip inkluderer strømmeelementer uten av vi testet dette noe grundig. Blant annet ser det ut til at man kan strømme en livesending til tjenesten Mixer, som en utvidelse til at Samsung nå har introdusert skjermopptak på Note 10 og Note 10+. Et av funksjonene gjør det mulig å bruke frontkameraet under livesendinger slik at seerne kan se ansiktet ditt mens du strømmer.

Appellere til unge, sa du?

S Pen har blitt smartere

Videre virker det karakteristiske S Pen-verktøyet til å være bedre implementert enn noensinne med rask tilgang til notater og lignende. Med Note 10 og Note 10+ er pennen i tillegg smartere enn før, der den fungerer som en utrolig presis kontroller til fotografering – ikke bare til å knipse selve bildet. Samsung har nemlig tryllet frem noen triks der du gjør bevegelser med pennen for å utføre utvalgte aktiviteter som zooming og valg av bildemodus eller front- og baksidekamera.

Disse bevegelsene prøvde vi under vår demo av telefonene og det fungerte svært effektivt. Det gjør fotografering langt mer praktisk i enkelte situasjoner, og representerer sannsynligvis noe mer enn en gimmick i forbindelse med Samsungs introduksjon av et proffkamera til Note-serien.

Langs høyresiden har du en meny for hurtig interaksjon.

Det er utrolig mye mer å si Samsungs nye flaggskiptelefoner, men på dette tidspunktet har vi kun fått en kortvarig demo. Vi kommer tilbake med en dyptgående test der vi går grundig til verks med å undersøke hvorvidt Samsung har gjort en solid jobb med å oppgradere Note-serien. Gi oss gjerne tilbakemelding på hva du ønsker at vi skal se nærmere på under testen vår så skal vi gjøre vårt beste for å gjøre dette.

Til slutt kan det nevnes at Samsung Galaxy Note 10 og Note 10+ utelukkende selges i fargene “Aura Black” og “Aura Glow” her til lands. Veiledende priser fra Samsung er 9790 kroner for vanlig Galaxy Note 10 mens Note 10+ selges til 11 390 og 12 390 kroner for henholdsvis 256GB og 512GB lagringsplass. Salgsstart er 23. august.

Annonse


Annonse


Annonse