TEST: Jabra Elite 85h med imponerende støykansellering
Jabra Elite 85h gir mye støydemping for pengene

Annonse


TEST: Jabra Elite 85h har 35 timer batterilevetid!

Etter en prøveperiode med de nye Elite 85h fra Jabra har vi nå fått en veldig god følelse av hva disse støydempende hodetelefonene kan klare. Som alle slike produkter har de også sine svakheter, men vi mener fordelene veier opp godt for disse. I denne omtalen tar vi for oss begge sider, og deler våre meninger med deg.

For å ta det grunnleggende først: Jabra Elite 85h er altså trådløse, lukkede hodetelefoner med støykansellering – i øvre del av prisklassen. Bose er merket som først patenterte støydempende teknologi, og som etter manges mening fremdeles også har de beste modellene. Men mange konkurrenter har begynt å hale innpå, og 85h er absolutt verdt å legge merke til.

Foruten støydemping så har hodetelefonene også særdeles lang batterilevetid. Integrert finner du også støtte for smart-assistenter som Amazon Alexa, Google Assistant, og Siri.

Oppsett

Jabra 85h kommer i en stilfull emballasje, og innenfor finner man et solid etui, en liten bruksanvisning, dobbel mini-jack adapter for bruk ombord i flyseter, AUX-signalledning, og USB-C ladeledning. Etuiet er laget i et slagkraftig materiale og har pen finish på inn- og utsiden.

Annonse
Batteriene i vårt sett kom ferdig ladet og klart til bruk. En kvinnelig stemme snakker til deg inne i hodetelefonene etter du tar de på, og forteller deg om ting som batterinivå, tilkobling, og annet. Det første man bør gjøre er å installere appen Jabra Sound+ som kontrollerer hodetelefonene. Denne er selvsagt tilgjengelig både på iOS og Android og er rask å sette opp.

Tilkobling via Bluetooth gikk også greit for seg, selv om vi slet noen ganger senere med å få mobilen til å kjenne igjen enheten. Løsningen var som regel å manuelt trykke Bluetooth-scan knappen på hodetelefonene, og samtidig skru av og på Bluetooth på mobilen et par ganger. Ingen stor sak, men litt små-irriterende hvis man kjapt vil demonstrere lyden til en venn.

Så snart appen er tilkoblet kan man velge mellom forskjellige lyd-innstillinger og hvordan man vil bruke, eller ikke bruke, støydempingen.

Kontroll og sensor-styring

Man kan også kontrollere flere funksjoner via knapper direkte utenpå hodetelefonene. Jabra har gjort en god jobb med det visuelle designet, slik at så godt som alle knappene nesten ikke er synlige på utsiden. Plassering av lysdioden som indikerer batteristatus er også satt på undersiden, slik at lyset ikke irriterer de ved siden av deg i mørket.

Knappene i seg selv lar deg skru lyden opp eller ned, hoppe til neste låt, starte stemme-assistenten, svare innkommende samtaler, velge støydempingsmodus, og koble til Bluetooth. De virket responsive å trykke på, og det tok heller ikke lang tid til å bli vant med plasseringen av knappene.

Jabra 85h har innebygde sensorer som vet når du tar på og av hodetelefonene. Dette kalles “On-ear detection” og gjør akkurat hva du ville gjette. Det vil si – når du tar de av deg så pauses musikken du hører på automatisk. Er du i en telefonsamtale over Bluetooth så vil også mikrofonene dempes helt slik at ingen i den andre enden kan høre hva du driver med. Selvsagt skrus alt på igjen så fort man tar de på. On-ear detection er ikke aktiv som standard, men kan skrus på fra innstillingene i den tilhørende appen.

En annen ting vi likte, men som ikke kom tydelig frem av den inkluderte bruksanvisningen, var at man skrur av hodetelefonene ved å snu begge øreklokkene sidelengs. Først når vi lastet den den mer utfyllende PDF-bruksanvisningen fikk vi med oss hvordan man gjør det.

Hvis man bare tar dem av og legger dem fra seg, så går 85h inn i “sleep mode” som besparer batteriet, men allikevel lar det stå i standby-modus. Etter noen dager uten bruk var batteriene utladet, så det er viktig at man husker å skru de helt av hvis man ikke skal bruke dem på en stund.

Lydkvalitet

Her fikk vi testet ganske mange forskjellige lydkilder. Vi satt gjennom et par filmer, både med tilkoblet ledning – og med trådløst tilkobling for sammenligning. Lydforskjellen her var minimal. På musikksiden testet vi flere sjangre, blandt annet deep house, klassisk, og heavy metal – for bare å nevne noen.

Jabra Elite 85h leverer på det meste, og gir et dypt lydbilde i de fleste sjangrene. Spesielt la vi merke til gode detaljer i Dream Theater’s “The Count of Tuscany” – en god referanselåt med alt fra rolige, harmoniske partier med synth, til intense og tunge vers og rytmer. Vokalene går også fra myke og rolige – til ganske aggressive, og hodetelefonene til Jabra representerte alt dette svært bra.

Som referanse-sett brukte vi Sennheiser HD-660S, som koster dobbelt så mye som 85h – og også låter deretter. Sennheiser-settet har ikke støydemping selvsagt, men ga oss allikevel et godt sammenligningspunkt for mye av musikken vi testet, for å gi inntrykk av hvor mye Jabra Elite settet kan prestere. Og resultatet er en lyd som vil tilfredstille de aller fleste. Støydemping er selvsagt hovedfunksjonen med et slikt produkt, men når da lydkvaliteten også begynner å nærme seg noe man finner på mye dyrere hodetelefoner så kan man ikke klage.

Basslyden kan ofte svikte litt på andre støykansellerende hodetelefoner, spesielt når støydempingen er veldig aktiv. Men 85h ga oss den beste bassen vi kanskje har hørt på slike hodetelefoner – uansett modus. Først når man skrur opp lyden en del begynner bass-elementene å få litt problemer med forvrenging, men den jevne bruker hverken vil eller bør høre på så høy lyd over lengre tid.

Via appen har man equalizer-innstillinger slik at man kan sette opp eller ned diskant og mellomtone for eksempel. De utgjorde store forskjeller, men etter en god del testing fant vi egentlig at standard-innstillingene (nøytral EQ) rett og slett høres mest balansert ut.

Støykansellering

Dette er området hvor Jabra Elite 85h virkelig kommer til sin rett. Bedre demping av støy i denne prisklassen skal man lete lenge etter. Vi prøvekjørte støykansellering jevnlig ved å plassere oss under eller nære store aircondition-vifter, som nærmest tilsvarer bakgrunns-støyen man har inne i midten av et passasjerfly.

Appen til 85h er enkel å bruke, men kan til tider være knotete med tilkobling av Bluetooth

Med full støykansellering aktivert i hodetelefonene kunne man fremdeles høre viftene svakt mens man stod direkte under. Men når vi forflyttet oss bare et par meter vekk så var viftene i praksis helt “borte” fra lydbildet. Flere ganger måtte jeg ta av meg hodetelefonene for å dobbeltsjekke at viftene faktisk gikk, eller om de hadde stoppet. Men de gikk, og Jabra Elite 85h hadde ingen problemer med å gjemme bort lyden for meg. Dermed kan musikk, film, og annet nytes nærmest støyfritt – og med samtidig god lyd.

Vi fikk ikke testet produktet på en ordentlig flytur, men undertegnede har i flere år brukt et eldre Audio Technica QuietPoint-headset med støykansellering – og det var merkbart stor forskjell mellom de to. Elite 85h dempet ikke bare statisk støy som vifter veldig godt, men også andre tilfeldige og enktelstående lyder. Til og med når noen snakker til deg er vanskelig å høre hva vedkommende sier med mindre han eller hun kommer nær deg nok.

Jabra har også en teknologi de kaller for “HearThrough” som er en slags hybrid-modus mellom det å ha støykansellering aktivt samtidig som man også kan høre visse ting som stemmer og lyder (men ikke statisk støy) utenfra. Dette kan være nyttig de gangene man sitter og hører på musikk, men også vil få med seg viktige ting som eksempelvis ringeklokken eller noen som trenger å si noe til deg.

Med full støydemping kan disse være problematisk å høre – siden dempingen fungerer så godt – men i HearThrough modus kan man altså få høre litt av begge. Riktignok forringes lydkvaliteten en smule i denne modusen, så den er best å bruke bare de gangene man virkelig trenger det.

Komfort og smart-assistent

Jabra Elite 85h veier omtrent 300 gram, og er kanskje de tyngste støykansellerende hodetelefonene undertegnede har prøvd. Men på tross av vekten så føles de ikke for tunge på hodet. Det lengste tidsrommet jeg testet av gangen var to timer, ved å se film.

Andre normale, lukkede hodetelefoner med tilsvarende størrelse kan få en tendens til å føles ”klamme” og for tette innpå ørene. Men 85h gjorde ikke det, og det er trolig på grunn av at formen rundt øret er myk – samtidig som bøylen over hodet ikke er for stram. Bøylen har også myk foring slik at man ikke føler klemming mot toppen av hodet.

Noen mener 85h er litt i tyngste laget, særlig for lange flyturer på mange timer, og det kan godt tenkes at de er – med tanke på den relativt stor vekten. I denne testen derimot baserte vi oss altså på 1-2 timers bruk av gangen, og det fungerte glimrende.

Som nevnt innledningsvis er det full støtte for smart-assistener som Siri, Alexa, og Google. Vi testet Alexa, som virket svært responsiv gjennom de innebygde mikrofonene. Det er faktisk hele åtte mikrofoner gjemt inne i hodetelefonene, og dette skal sikre at forskjellige typer stemmer og lydforhold skal kunne forstås av stemme-assistentene umiddelbart.

Forøvrig velger man oppsett inne i appen om hvilke assistant man foretrekker som standard. Siden Jabra Elite 85h er en Bluetooth-tilkoblet enhet med mikrofoner kan man selvsagt også bruke den som trådløst headset for telefonsamtaler. Med samtalene vi testet var lyden ok, men ikke merkbart bedre enn hva man får med et helt vanlig og mye billigere Bluetooth-headset som gjør samme jobben. Nytten av å bruke 85h for ringesamtaler er muligheten for støydemping.

Batteri og rekkevidde

Det nest mest imponerende med disse hodetelefonene, etterfulgt av støykanselleringen, må være batteritiden. Etter ganske mye jevn bruk spredt utover flere dager så greide 85h å holde koken litt over 35 timer. Og dette var da med støykansellering skrudd på hele tiden. Jabra oppgir at de skal klare 36 timer så her har vi en produsent som holder rimelig godt hva de lover. Det er med andre ord nok til å holde til tre turer frem og tilbake over Atlanteren mellom USA og Norge på flytur.

Med en slik batteritid er Jabra Elite 85h absolutt i topp-sjiktet blandt de andre konkurrentene. Bose er muligens de eneste som slår dem, med en oppgitt batteritid på 38 timer. Du kan koble hodetelefonene til to enheter via Bluetooth samtidig, og siden de bruker Bluetooth 5.0 standarden så skal man kunne gå opptil 15 meter unna mobilen eller mediaspilleren før man mister forbindelse.

Konklusjon

Jabra Elite 85h er absolutt en verdig konkurrent til alternativene i prisklassen, og gir mye verdi for pengene. De selges for 250 dollar i USA, altså tilsvarende 2 215 norske kroner. Man får mange bra støydempende hodetelefoner til en god del mindre penger – men ingen av disse kommer nære hvor godt 85h demper nærmest all støy rundt deg.

For like god eller bedre demping må man punge ut minst like mye eller mer for sett som Sony WH-1000xM3 eller Bose QC35 II. Bortsett fra noen litt vrien Bluetooth-tilkobling av og til, og forvrenging av bass ved høyt volum, så har vi ikke så mye å utsette på 85h – og kan anbefale det til de som ser etter solid demping, grom lyd, og svært lang brukstid på en og samme batterilading.Svært god støydemping for pengene.

+ God komfort
+ Særdeles lang batterilevetid
+ Støtte for stemmeassistenter fungerer bra

-Litt knotete med Bluetooth tilkobling
-Endring av modus via app fungerer ikke knirkefritt

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse