Falcon 9 SpaceX
Falcon 9 skal frakte satellitter for andre selskaper.

Annonse


Nå kan selskaper haike med SpaceX

Å frakte satelitter til verdensrommet er en dyr affære. Det er også det største hinderet oppstartsselskaper og små selskaper må komme seg forbi.

Nå skal SpaceX gjøre det enklere og billigere. Dette skal gjøres gjennom et nytt program kalt «SmallSat Rideshare Program». Enkelt forklart er dette et haikesystem. Satt på spissen kan man sammenligne det hele med Uber.

Les også: SpaceX måtte avbryte på onsdag – i går gjorde Starhopper sitt første vellykkede hopp

Når SpaceX skal gjennomføre planlagte oppskytninger med sin Falcon 9-rakett, får selskaper mulighet til å sende med sine egne satellitter.

Annonse
Så mye må de betale

Helt som haiking er det likevel ikke. SpaceX tar seg naturligvis betalt for dette. Hvis et selskap bestiller en plass på raketten et år i forveien, ligger prisen på 2.5 milllioner dollar for en last på opptil 150 kg. Veier utstyret opptil 300 kilo økes prisen til 4.5 millioner dollar.

Men er man sent ute når man bestiller plass økes kostnaden en god del. For 150 kg-utstyr vil det da koste 3 millioner dollar, og 6 millioner dollar for 300 kg.

Ifølge TechCrunch er dette små summer tatt i betraktning hvor kostbare ordinære SpaceX-oppskytninger er. Det koster nemlig SpaceX minst 57 millioner dollar hver gang selskapet skyter opp en rakett.

SpaceX mener de kan fylle et voksende behov

Satellittene festes til raketten via egner porter som er lagd for å plassere ut slikt utstyr. Disse er metall-tuber som er montert på toppen av raketten. I første omgang tilbyr SpaceX turer til det som kalles solsynkron bane rundt Jorda.

«SpaceX er forpliktet til å betjene det kommersielle markedet som stadig vokser og forandrer seg. Vi mener at vi kan adressere behovene til små satellittoperatører ved å tilby pålitelig, kostnadseffektiv tilgang til bane rundt Jorda gjennom faste, planlagte og dedikerte rideshare-oppdrag», sier en talsperson for SpaceX i en uttalelse til The Verge.

Kan avbestilles

Selskaper kan bestille seg plass på SpaceXs raketter inntil seks måneder før oppskytning, men som nevnt vil det føre til ekstra kostnader hvis man er sent ute. Det er også mulig å avbestille plassen og booke seg til en senere oppskytning – mot en avgift.

Hittil har SpaceX forpliktet seg til tre «haike»-oppdrag. Den første oppskytningen vil finne sted mellom november 2020 og mars 2021. Den andre er planlagt til første kvartal 2022. Den tredje skal etter planen skytes opp iløpet av første kvartal 2023. Satellitt-operatører har dermed god til til å forberede seg.

Kilde:
The Verge

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse