Gull atom tynt
Forskerne tror denne oppdagelsen vil bli sammenlignet med grafén-oppdagelsen fra 2004.

Annonse


Forskere har laget verdens tynneste gull. – En unik oppdagelse

Forskere ved Universitetet i Leeds har utviklet en ny type gull som måler kun to atomer tykk.

Tynneste 2D-metall noensinne

Ifølge forskerne er gullet kun 0.47 nanometer tykt, noe som betyr at det er en million ganger tynnere enn en fingernegl.

Materialet blir omtalt som 2D fordi det består av kun to lag med atomer som sitter på toppen av hverandre, skriver Phys.org. Dermed er dette det tynneste materialet som noensinne er skapt av mennesker.

Materialet skal kunne ha en rekke bruksområder innenfor teknologiindustrien og medisin. Forskerne forklarer at gullet også kan brukes for å fremskynde kjemiske reaksjoner i en rekke industrielle prosesser.

Annonse


Gjennom undersøkelser på laboratorium kunne forskerne fastslå at det ultratynne gullet er hele ti ganger mer effektivt enn det som brukes i gull-nanopartikler i dag.

Gull atom
Dette elektronmikroskop-bildet viser gullatomenes gitterstruktur.

– Unik oppdagelse

Gjennombruddet er beskrevet i detalj i studien som er publisert i tidsskriftet Advanced Science.

Sjefsforfatter av studien, Sunjie Ye, kaller dette en «unik oppdagelse».

– Ikke bare åpner det opp for muligheten til at gull kan bli brukt mer effektivt i eksisterende teknologier, men det åpner også opp for at forskere kan utvikle andre 2D-metaller. Denne metoden kan innovere nanomaterial-produksjon, sier Ye.

Forberedt på grafén-sammenligning

I 2004 utviklet forskere ved Universitetet i Manchester verdens første 2D-material, grafén. Det ble sett på som en revolusjonerende oppdagelse og ble spådd en lys fremtid innenfor teknologiindustrien. Det har imidlertid vist seg at det er vanskeligere å benytte seg av materialet i stor skala enn man først trodde. Forskerne er klare over at deres gull-oppdagelse fort kan bli sammenlignet med oppdagelsen av grafén.

– Det kan ta lang tid fra man oppdager et nytt material til det ender opp i fungerende produkter. Du kan ikke tvinge det til å gjøre alt det du vil det skal gjøre, sier professor Stephen Evens, som hadde hovedansvaret for studien.

– Vi vet at det vil bli mer effektivt enn eksisterende teknologier, så vi har noe vi tror folk vil være interessert i å utvikle sammen med oss, sier Evens.

Kilde:
Phys.org / University of Leeds

Annonse