nintendo-switch-rod
Du må være forsiktig ved bruk av tredjepartskabler og dockingstasjoner til Nintendo Switch.

Annonse


Dette er grunnen til at stadig flere Nintendo Switch blir ødelagt

I over ett år har Nintendo Switch-eiere fryktet det å plugge inn hybridkonsollen sin i uoffisielle dock-enheter, stasjonen man bruker til å speile spillet til TV-en hjemme. Det har man god grunn til: stadig flere melder fra om at konsollen deres ble ødelagt etter å ha plugget inn konsollen på slike dock-stasjoner fra tredjepartsleverandører etter å ha installert programvareversjon 5.0 tidlig i 2018.

Forbigår maksimal tillatt spenning

Tidlig ble det spekulert i hva som forårsaket dette, blant annet ble det foreslått at konsollen ikke PD-aktivert (Power Delivery) for USB-C. Dette viser seg å ikke stemme helt med hva eksperter har avdekket. En Reddit-bruker som går under navnet “VectorDriver” forklarer at Switch bruker en M92T32-PD-brikke som er særlig utsatt når man tar i bruk tredjepartsløsninger for lading og docking.

Til sammenligning er det brukt opplysninger fra en M92T30-brikke som er nesten identisk med den som brukes i Switch. Problemet ser ut til å relateres til den maksimale spenningen som er listet opp på 6V. 

Annonse


En haug kabler og ladere fra leverandører utenom Nintendo har blitt koblet til problemene som har oppstått med ødelagte Switch-konsoller, men en gjenganger er selskapet Nyko som står for en populær dock-stasjon. I likhet med mange andre billige USB-C-ladere så har ikke Nyko sin løsning PD-kontroller implementert. I stedet benyttes PD-protokoll gjennom en mikrokontroller som sender 9V til Switch over CC-pinnene, noe som overgår den maksimale spenningen med 50 prosent.

Emuleringen av en dedikert PD-kontroller kan i disse tilfellene ha spesielt store konsekvenser.

Design- og kabelproblemer

En annen årsak til at flere Nintendo-konsoller av den hybride varianten har blitt ødelagt skyldes en designegenskap som det japanske selskapet bevisst har satt inn selv. Selskapet ville nemlig at konsollen skulle kunne gli rett inn og ut av docking-stasjonen med en jevn bevegelse. Den mekaniske USB-C-løsningen tillater ikke dette, slik at Nintendos egne stasjon ble designet med ekstra smale innganger slik at de skulle få denne effekten fremfor den vanlige, karakteristiske klikkelyden. 

Problemet med dette er at det ikke finnes noen offentlig standard på dette slik at en eventuell tredjepart nærmest må gjette seg frem til riktige mål for å oppnå den samme effekten. Her er det ekstremt små marginer å gå på, standard fra før er at pinnene er 0,5mm unna hverandre.

Den tredje måten flere har prestert å ødelegge konsollen sin på er ved å bruke adaptere for USB-C til USB-A. To varianter finnes, en kabel med 10K-resistor og en med 56K. Disse er ikke direkte farlige for den håndholdte konsollen, men det å bruke en 10K-kabel med en billig USB-A-kabel kan føre til høy spenning som ødelegger kabelen som i tur kan produsere uventet høy spenning og følgelig være til skade for konsollen.

Kilde:
ArsTechnica

Annonse