Facebook hjelm
Denne enheten kan omgjøre tanker til tekst.

Annonse


Nå kan denne hjelmen gjøre om tankene dine til skrevne ord

For to år siden annonserte Facebook en ambisiøs plan. Selskapet kunngjorde at de jobber med en noninvasiv wearable-teknologi (trenger seg ikke gjennom hud og vev) som skal kunne skrive hundre ord i minuttet ved å dekode fraser og ord som brukeren tenker.

Spol frem til 2019 og selskapet har gjort store fremskritt.

Vil revolusjonere hverdagen for personer som ikke kan snakke

Facebook, som samarbeider med University of California, San Francisco, sier at målet med forskningen er å forandre måten personer med alvorlige funksjonshemminger kommuniserer med omverdenen på.

Dog er 100 ord i minutter fortsatt et stykke unna, men forskerne har demonstrert at teknologien fungerer.

Annonse


De foreløpige resultatene av forskningen, som er publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature, viser for første gang at ord kan dekodes fra hjernen og bli omgjort til tekst. Foreløpig fungerer enheten («hjelmen» du kan se øverst i denne saken) og programvaren kun med enkelte ord og setninger, slik som «select», «home» og «delete».

– I dag finnes det ikke noe protesesystem for tale som lar brukere samhandle i det tempoet som en menneskelige samtale foregår på, sier nevrolog og studieleder Edward Chang i en uttalelse.

Slik gjorde de det

Som en del av studien målte og analyserte forskerne hjerneaktiviteten til tre personer med epilepsi som ventet på en hjerneoperasjon. Mens de lå på sykehuset stilte Chang pasientene ni spørsmål og ba dem om å lese en liste på 24 potensielle svar.

Deretter bygde Chang og teamet hans en datamodell som matchet mønstrene i hjerneaktiviteten relatert til spørsmålene og svarene.

– Dette er første gang denne tilnærmingen har blitt brukt for å identifisere talte ord og uttrykk. Det er viktig å huske på at vi oppnådde dette ved å bruke et veldig begrenset vokabular, men i fremtidige studier håper vi å øke fleksibiliteten og nøyaktigheten til det vi kan oversette, sier David Moses, som også var en del av studien, til The Guardian.

Kan de lytte til våre mest intime tanker?

Dersom forskerne lykkes med arbeidet kan potensielt flere pasientgrupper kunne dra nytte av teknologien. Personer som av ulike årsaker ikke kan snakke (se for eksempel for deg Stephen Hawking, som var avhengig av å bevege øynene rundt på en skjerm for å «snakke») vil i teorien kunne tenke på det de vil si, for deretter å få tankene omgjort til tekst eller tale.

Men er det ukontroversielt? Nei, mener Winston Chiong, nevrolog og etikkspesialist ved UCSF. Han var ikke involvert i studien, men mener det er viktig å debattere de etiske problemstillingene ved denne teknologien. For hva om den kan brukes for å lytte til en persons indre, intime tanker?

– Jeg har ingen interesse i å utvikle en teknologi som finner ut hva folk tenker, selv om det var mulig. Men hvis noen ønsker å kommunisere, men ikke kan det, mener jeg at vi har et ansvar som forskere og klinikere til å gjenopprette den mest fundamentale menneskeevnen, sier Edward Chang til The Guardian.

Han legger også til at det er tilnærmet umulig å hente ut menneskers indre tanker ved hjelp av teknologien. Enheten han har utviklet virker kun med hjernesignaler som kan styre muskler involvert i tale.

Vi behøver dermed ikke å være spesielt bekymret. Ennå.

Kilde:
Facebook / The Guardian

Annonse