Kontaktlinse zoom
Bruker du linser ønsker deg zoom-funksjonalitet? Forskerne er ett skritt nærmere å realisere det ønsket.

Annonse


Med denne kontaktlinsen kan du zoome ved å blunke

Kontaktlinser finnes allerede i ulike størrelser og farger, men den mest radikale av dem alle er likevel den du får høre om i denne saken. Forskere ved Universitetet i California, San Diego, har utviklet en kontaktlinse som lar brukeren zoome inn på objekter.

Linsen styres ved hjelp av øyebevegelser og gjør det mulig å zoome ved å blunke to ganger.

En illustrasjon av linsens design.

Måler øyebevegelsene

Hvordan er dette mulig? Kort fortalt målte forskerne noe som kalles elektro-oculografiske signaler. Dette er signaler som genereres når øynene gjør spesifikke bevegelser, som for eksempel ser opp, ned, til venstre, høyre, blunker, eller blunker to ganger.

Les også: Googles søsterselskap jobber med smartsko

Deretter konstruerte forskerne en myk biometrisk kontaktlinse som responderer direkte på de elektriske impulsene som genereres. Den utviklede linsen var i stand til å endre sin brennvidde avhengig av hvor signalene ble generert.

Annonse


Visuell protese

Bemerkelsesverdig nok fungerer linsen også for personer som ikke kan se.

«Selv når man ikke kan se med øynene, kan mange fortsatt flytte på øyeeplet og generere dette elektro-oculografiske signalet», skriver forskerne.

Forskerne sier at linsen i fremtiden kan bli brukt som en visuell protese for mennesker. De tror også at fjernstyrte roboter kan utnytte teknologien.

Kilde:
New Scientist

Annonse