Huawei Nord-Korea mobilnettverk
Det stormer rundt Huawei for tiden.

Annonse


Lekkede dokumenter avslører: Huawei bygget Nord-Koreas mobilnettverk

Huawei har vært i hardt vær denne våren og sommeren som følge av USAs sanksjoner mot selskapet. Nylig åpnet Donald Trump for at Huawei likevel får drive handel med amerikanske selskaper. Men hva skjer nå, etter dagens bombe fra Washington Post? Det viser seg nå at Huawei skal ha bygget og driftet et av Nord-Koreas to kommersielle mobilnettverk.

Flere kilder siteres, og avisen skal ha sett interne dokumenter som beviser Huaweis rolle i landet. Nettstedet 38 North har også publisert en artikkel der det greies ut om dette.

Kim Jong Il besøkte Huaweis hovedkvarter i 2006

Huawei skal ifølge kilder ha samarbeidet med det statseide Kina-selskapet Panda International Information Technology om det trådløse mobilnettverket Koryolink og flere andre Nord-Korea-prosjekter. Dette arbeidet skal ha pågått i minst åtte år.

Les også: USA tillater Huawei-handel, men kun for en «begrenset periode»

Annonse


Nord-Koreas kommersielle, dog restriktive 3G-mobilnettverk, ble åpnet i 2008. Samarbeidet mellom Nord-Korea og Huawei skal ha startet da Kim Jong Il besøkte selskapets hovedkvarter i 2006. På dette tidspunktet skal Nord-Korea ha slitt med å finne et selskap som kunne være villig til å bygge landets mobilnettverk.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nord-Korea mobilnett Huawei
Nord-Korea skal ha fått hjelp fra Huawei til å bygge dette nettverket.

Huawei skal mellom 2006 og 2008 ha levert infrastrukturen for det lukkede regimets Koryolink-nettverk. Dette inkluderte både drifting av nettverket og kryptering, skriver Washington Post. Panda skal på sine side ha stått for programvaren og transporten av Huawei-utstyret.

Det topphemmelige prosjektet skal ha vært drevet fra et hotell i Pyongyang.

Begrenset nettverk – i hvert fall for brukerne

Koryolink er et nettverk som mange ganger har blitt anklaget for å muliggjøre overvåkning av brukerne. Det er også veldig begrenset hva brukerne kan gjøre med nettverket.

Lokale innbyggere kan for eksempel ikke ringe til noen i utlandet og de kan heller ikke få tilgang til internett. Besøkende fra andre land får på sin side ikke foreta lokale anrop og får heller ikke tilgang til internett.

Les også: Hundrevis av Huawei-ansatte i USA mister jobben

Høytstående medlemmer av det nord-koreanske regjeringen bruker derimot en form for kryptering som gjør at samtaler ikke kan overvåkes. Med andre ord: nettverket kan brukes for å spionere på brukere, mens myndighetenes aktivitet ikke kan spores.

Huawei kan ha brutt sanksjonsavtale

Det amerikanske Handelsdepartementet skal ha etterforsket Huawei for disse forholdene siden 2016. Departementet skal ha forsøkt å finne svar på om selskapet kan ha brutt eksport-regler i sammenheng med sanksjonsavtaler mot Nord-Korea.

Ettersom Huawei benytter seg av amerikansk-produsert teknologi i flere av sine produkter, mener amerikanske myndigheter at selskapets Nord-Korea-bistand kan ha vært i strid med loven.

Senatorene Chris Van Hollen og Tom Cotton sier i en uttalelse at «avsløringen understreker Huaweis bånd til Nord-Korea og deres rekke av brudd på amerikansk lov».

Forlot Nord-Korea i 2016

Huawei har foreløpig vært ganske ordknappe i denne saken. Overfor Washington Post sier en talsperson for selskapet at «Huawei ikke har noen “forretningsmessig tilstedeværelse” i Nord-Korea». Selskapet vil verken bekrefte eller avkrefte at de har samarbeidet med regimet tidligere.

Avisen skriver også at Huawei og Panda forlot Pyongyang i 2016.

Det er heller ikke Huawei som vedlikeholder Koryolink-nettverket i dag. Nettverket skal også ha mistet mange brukere til det ZTE-støttede selskapet Kang Song, som ble åpnet i 2013.

Kilde:
Reuters

Annonse