DisplayPort 2.0 kommer med utrolige skjermoppløsninger
Nå er DisplayPort 2.0 offisielt annonsert

Annonse


DisplayPort 2.0 kommer med utrolige skjermoppløsninger

Forrige måned skrev vi om at en ny versjon av skjermkoblingsstandarden DisplayPort er på vei. Nå er alle spesifikasjoner offisielt lansert, selv om vi trolig må vente minst et år til før vi begynner å se produkter som støtter den.

Fysisk sett ser koblingene på DisplayPort og HDMI nesten helt like ut. De to standardene ble også nærmest utviklet i paralell, men med HDMI ment å være mest for TV og videomarkedet, mens DisplayPort skulle være for PC og monitorer. HDMI endte allikevel opp med å bli brukt for det meste, og DisplayPort havnet litt mer i bakleksa – og gikk over til å bli mer for brukere med større tekniske krav og krevende oppgaver.

Forsinket oppdatering

Det var VESA-gruppen, støttet av blandt andre Dell, Sony, HP, Lenovo, Philips, Apple, og andre – som utviklet standarden i 2006. Opprinnelig hadde første versjon 10,8 Gbps båndbredde for overføring av signaler. Senere oppdateringsversjoner kom ut senest I 2014 og 2016, da sist med versjon 1.4.

I 2017 var planen å slippe ut neste versjon, men VESA-gruppen bestemte seg for å heller bruke lengre tid på å gjøre standarden mye kraftigere – og mer fremtidsrettet for å støtte store skjermoppløsninger som 4K, 8K, og til og med 16K når disse en dag kommer på markedet.

Annonse
Vil klare 16K oppløsning

Men DisplayPort 2.0 er nå endelig ”ute” – hvertfall på papiret, og den har imponerende spesifikasjoner. Båndbredden skal nå takle hele 77,4 Gbps og kjøre 4K oppløsning i 144 Hz bildeoppdateringsfrekvens. Kanskje enda mer imponerende er det at man kan kjøre oppløsning på 15 360 x 8 460 piksler (altså 16K) fremdeles i 60 Hz. Dette var utenkelig for bare kort tid siden.

Og siden DisplayPort også er bedre egnet for å kjøre flere skjermer samtidig enn hva HDMI er, så kan den nye 2.0 standarden fint klare for eksempel tre monitorer som alle har 4K oppløsning – alle med 90 Hz. Med slike spesifikasjoner bør den nye standarden gi solid fleksibilitet i flere år fremover.

Tillater bruk av USB-C

Nytt for denne versjonen er også støtte for fysiske USB-C koblinger og ledninger istedet for å være begrenset til DisplayPort-kontakter. Dermed kan mange flere enheter enklere kobles sammen ved hjelp av standard USB-C ledning, som samtidig greier å overføre store mengder data samtidig som bildesignalene.

Utviklingen, og ikke minst forbrukernes aksept og bruk av den nye standarden vil avgjøre om DisplayPort 2.0 blir utbredt. HDMI er nå oppe i versjon 2.1 og støtter allerede 10K oppløsninger.

Kilde:
Gizmodo

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse