Symaskin robot Neuralink
Denne roboten skal kunne implantere «tråder» i hjernen. Det skal kunne hjelpe personer med lidelser vi ikke kan behandle i dag. Prosjektet er dog på et tidlig stadium. Musk håper at forsøk på mennesker skal kunne settes i gang neste år.

Annonse


Elon Musk: – Vi har allerede fått en ape til å styre en datamaskin med hjernen

Hvis alt går etter planen vil det Elon Musk-støttede selskapet Neuralink begynne forsøk på mennesker neste år. Det ble kjent under et direktestrømmet arrangement i San Francisco i går.

Saken fortsetter under bildet.

Rotte Neuralink
Neuralink har gjennomført vellykkede tester både på rotter og aper.

Skånsom mot hjernen

Selskapet spesialiserer seg på hjerneimplantanter, og ambisjonene er ikke små. Neuralink jobber med en teknologi basert på «tråder», noe selskapet hevder kan implanteres i menneskehjernen, med mye mindre risiko enn dagens teknologi, som innebærer å drille hull i skallen.

Ifølge Musk er trådene mer skånsom mot nærliggende hjernevev, og det er nettopp dette som skal gjøre teknologien lovende fra et medisinsk perspektiv.

Annonse
– Folk flest forstår ikke at vi kan løse dette med en brikke, sa Musk under arrangementet.

Vil gi døve hørselen tilbake og blinde synet tilbake

Neuralinks mål er blant annet å gi tilbake funksjonalitet for folk som har måttet amputere kroppsdeler. De vil blant annet gjøre det mulig for disse personene å styre smarttelefoner og datamaskiner.

De tror også at implantatene kan få blinde personer til å se igjen, og døve personer til å høre igjen.

Sykdommer som Alzheimers og Parkinsons skal også kunne behandles med denne teknologien, tror selskapet.

Neuralinks design går i dag ut på at pasienten har en brikke implantert bak øret. Denne er koblet til trådene som befinner seg i hjernen, og som sørger for at nevroner og nerveceller stimuleres.

Neuralink øre
Slik ser Neuralinks brikkedesign ut på utsiden av hjernen.

Det er med andre ord et ambisiøst prosjekt, og det langsiktige målet er ifølge Musk å «oppnå en slags symbiose med kunstig intelligens».

– Dette er ikke en obligatorisk ting. Dette er noe du kan velge å ha hvis du ønsker det, påpekte Musk.

Neuralink-president Max Hodak sa fra scenen at han først var skeptisk til prosjektet.

– Jeg var ikke sikker på at dette var en god idé, sa Hodak.

Han skal imidlertid ha blitt overbevist av Elon Musk.

Robot fester trådene i hjernen

I første omgang ønsker Neuralink å bruke en spesiallagd robot som på mange måter fungerer som en symaskin. Roboten skal kunne implantere de allerede omtalte trådene i hjernen.

Disse trådene er ekstremt tynne, omtrent en tredjedel av diameteren i et hårstrå fra et menneske. Når implantatet er plassert i hjernen skal det kunne utføre en rekke operasjoner og både lese og skrive data.

For å komme gjennom skallen planlegger selskapet å benytte seg av laserstråler. Dette fordi det er mindre invaderende enn å drille seg gjennom.

Science fiction eller virkelighet? Foreløpig en blanding av begge deler. Elon Musk og Neuralink er klare på at selskapet fortsatt har en lang vei å gå før dette kan kalles en kommersiell tjeneste.

Det har imidlertid vært gjennomført vellykkede forsøk både på rotter og aper, hevder selskapet.

Oppsiktsvekkende uttalelse om ape-testing

Under en spørsmål og svar-seanse under presentasjonen, avslørte Musk at Neuralink ble vitne til noen overraskende resultater.

– En ape ble i stand til å styre en datamaskin med hjernen sin, sa SpaceX- og Tesla-sjefen.

Neuralink-president Max Hodak ble tatt på sengen da Musk avslørte dette resultatet, som kommer til å bli publisert i en vitenskapelig artikkel på et senere tidspunkt.

– Jeg visste ikke at vi skulle fortelle om det resultatet i dag, men nå det skjedde akkurat det, sa Hodak og lo.

– Apen kommer til å komme ut av sekken, svarte Musk.

Vil gjøre menneskeforsøk neste år

Forsøk på mennesker kan ifølge Neuralink settes i gang så tidlig som i 2020, gjennom et potensielt samarbeid med nevrologer ved Standford og «andre institusjoner».

– Vi håper å ha dette i en menneskelig pasient mot slutten av neste år, sa Musk.

Elon Musk er Neuralinks største investor og han fungerer også som toppsjef for selskapet han grunnla i 2016. Av totalt 158 millioner dollar fra investorer, står Musk for 100 millioner dollar av dem. Så langt har Neuralink 90 ansatte, men det ansattes stadig nye mennesker. Ifølge Musk var målet med gårsdagens presentasjon rekruttering av nye talenter.

Kilde:
Business Insider

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse