Intels vil simulere menneskehjernen
Kunstig intelligens blir stadig mer avansert

Annonse


Slik vil Intel simulere menneskehjernen

Intel har lenge jobbet med et prosjekt som strever etter å simulere den menneskelige hjernen – i form av et sammensatt prosessorsystem. Prosjektet har fått navnet Pohoiki Beach, eller Loihi, og består av 64 såkalte “neuromoprhic” Loihi brikker. Tilsammen utgjør systemet et sett med 8 millioner digitale nevroner.

Nevroner er som kjent en viktig del av hjernens byggeblokker – og som håndterer hvordan vi behandler informasjon i hodene våre. En normal menneskehjerne har rundt 86 milliarder slike nevroner.

Ambisiøst prosjekt

Intels Pohoiki Beach prosjekt er dermed fortsatt langt unna å etterligne en hjerne enda, men de har som mål å komme nærmere dette tallet etterhvert som teknologien forbedrer seg. Intel skal prøve å ha et system som har 100 millioner nevroner innen utgangen av året.

Loihi har også, i tillegg til simulerte nevroner, også andre likhetstrekk med hjernens struktur. Intel har basert designet nærmest direkte på hvordan den menneskelige “prosessoren” er satt sammen – og alle brikkene og kretssystemene i Intels eksperiment er bygget opp deretter.

Annonse


Helt ny måte å lage prosessor-systemer på

Utfordringen med å stadig forbedre dagens prosessorer er at utviklingen har nådd et nivå hvor det ikke er så mye mer å hente med tanke på brikkestørrelser, kjøling, og energiforbruk. Det er rett og slett begrenset hvor smått, og samtidig effektivt, man kan få produsert enkeltprosessorer.

Og det er derfor store CPU-selskaper som Intel nå begynner å eksperimentere med alternative systemer. Ideen er å gå vekk fra avhenghet av enkeltstående prosessorer som skal kunne takle mange oppgaver – og heller gå over til dedikerte brikkesystemer, hvor deler av disse er ekstremt raske og effektive på bare få, men svært spesifikke oppgaver.

Allerede klart til bruk

Det er altså et slikt system Pohoiki Beach er ment å være. Sjefen for Intel Labs, Rich Uhlig, sa at det nye systemet nå skal bli tilgjengelig for mer enn 60 av deres samarbeidspartnere, og at det vil være ideelt for å løse svært komplekse og krevende problemer som trenger enorm datakraft. De første testene av systemet har allerede vist stort potensiale i områder som å styre proteser, eller å simulere følsomheten av berøring på hud.

Kilde:
CNET

Annonse