Huawei Nord-Korea mobilnettverk
Det stormer rundt Huawei for tiden.

Annonse


USA tillater Huawei-handel, men kun for en «begrenset periode»

Rett før vi bikket over til juli måned ble det kjent at handelsforbudet mot Huawei oppheves.

Det ble kjent under en pressekonferanse i forbindelse med G20-toppmøtet i Japan.

Trump var i møter med Kinas president Xi Jinping og forhandlet om en handelsavtale mellom landene. The Wall Street Journal hevdet at opphevelsen av handelsrestriksjonene mot Huawei var et krav fra Xi Jinping – uten den kunne USA visstnok bare glemme en avtale.

Men selv om handelsforbudet oppheves, ble Huawei stående på den såkalte «entity»-listen. Å stå på den liten betyr i utgangspunktet at ingen amerikanske selskaper får samarbeide med Huawei.

Annonse
Må søke om lisens

I dag, 10. juli, er Huawei fremdeles ikke fjernet fra listen. Det er heller slett ikke sikkert at det skjer. Men i en tale gjengitt av The New York Times kommer det frem hvordan Huawei likevel kan drive handel med amerikanske selskaper.

Offisielle representanter fra Trump-administrasjonen sier at det kinesiske selskapet blir stående på forbudslisten, men at at handelslisenser kan utstedes under visse forutsetninger. Disse forutsetningene innebærer blant annet at handelen ikke utgjør en «nasjonal sikkerhetsrisiko» for USA.

Ikke permanent

Leder i Det hvite hus’ nasjonale økonomiråd, Larry Kudlow, uttalte i går at USA har «åpnet døren og slappet av litt når et gjelder lisenskravene» som stilles fra Handelsdepartementet.

USA vil fremdeles ikke kjøpe Huawei-deler, men komponenter som ikke utgjør en trussel, vil være tillatt.

Tillatelsen er riktignok midlertidig. Kudlow påpekte at den nye bestemmelsen kun gjelder «for en begrenset periode». Det åpnes med andre ord opp for at tillatelsene kan fjernes hvis forhandlingene med Kina ikke lykkes.

For Huaweis del ser uansett fremtiden lysere ut enn på lenge. For bare noen uker siden virket det som at selskapet ikke hadde noe annet valg enn benytte seg av et egenutviklet OS, som en potensiell Android-erstatter. Selskapet fikk ikke lov til å samarbeide med noen amerikanske selskaper, verken Google, Intel eller andre komponent-leverandører. Nå ser det ut til at Huawei likevel kan gjøre det. Om det kinesiske selskapet føler seg trygge nok til å skrinlegge Huawei OS, er derimot mer usikkert.

Kilde:
Reuters Reuters

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse