samsung
Festes på bordkanten: Samsungs arbeidsskjerm prøver å hjelpe deg med å holde det ryddige rundt deg også, og ikke bare på ditt digitale skrivebord.

Annonse


TEST: Denne skjermen gjør noe smart du ikke kan se på dette bildet

De aller fleste skjermer tar opp plass på skrivebordet du kunne ha brukt til andre ting.

Leverer den på flere områder?

Dette forsøker Samsung å løse med sin 32″ store SR75 Space Monitor.

Skjermen tilbyr et VA-panel med 4K-oppløsning (3840 x 2160) og en oppdateringsfrekvens på 60 Hz (altså: ingen gaming-skjerm). I tillegg kommer den med et justerbart bordfeste som frigjør plass på skrivebordet. Smart!

Jeg har testet skjermen for å se om den er verdt de 5000 kronene Samsung ønsker for den.

Annonse
Førsteinntrykk

Space Monitors design er enkelt og stilrent, om enn noe intetsigende. Produktet er bare noen centimeter dyp, med en matt, svart finish.

Sidene og toppen har en veldig smal kant, mens det på bunnen av skjermen er en kant på rundt tre centimeter. Her finner du en nøytral Samsung-logo, og en liten LED-diode som enten indikerer at skjermen er på eller av. Dette velger du selv i skjermens menyer.

Skjermen klemmes fast i bordet med et solid hengsel der man skjuler kabelen. Ryddig og elegant.
Menyknappen gjør det enkelt å navigere.

Endelig smart navigasjon

Menyen navigerer du deg rundt i med en joystick på baksiden av skjermen. Selve bryteren er behagelig å bruke, og det er lett å finne frem i menyene.

Uansett hvilke innstillinger du skal endre er de ikke stort mer enn fire knappetrykk unna.

Av ekstra funksjoner tilbyr Samsung noe de kaller «Magic upscale», en funksjon som skal gi bedre detaljer og mer livlige farger, spesielt for innhold som ikke er 4K. Så vidt jeg kan se så øker det skarpheten til skjermen til et punkt som gir litt ubehagelige linjer i bildet, og jeg har stort sett valgt å beholde denne funksjonen av. Samsung tilbyr også en såkalt Eye saver-mode, eller blått lys-filter, og nå det finnes knapt en skjerm uten en lignende funksjon.

Space Monitor kan også brukes med to kilder samtidig, én tilkoblet med HDMI-kabel og én kilde med Mini Displayport.

Da kan du tilkoble en kilde med HDMI-kabel og en kilde med Mini DisplayPort-kabel. Du kan velge om disse skal vises ved siden av hverandre, eller at den ene enheten er plassert nede i hjørnet og dekker cirka 25 prosent av skjermarealet.

Funksjonsrik fotf

På baksiden finner vi HDMI, mini DP og en serviceport.

Samsung har ikke utstyrt skjermen med flere tilkoblingsporter enn du akkurat trenger. Du får én HDMI-inngang, én Mini Displayport-inngang og en USB-port til service og firmwareoppdateringer.

Skjermen har ekstern strømforsyning, men det har Samsung benyttet seg av. HDMI-kabelen som Samsung leverer med skjermen er en dobbeltledning, der du har mulighet til å plugge strømforsyningen i kabelen i den ene enden. Denne kan skjules i et spor i foten, og gir en ryddig oppsett uten synlige kabler.

Selve foten klemmes inn på kanten av bordet. Dette gir et inntrykk av at den er vegghengt uten at du må lage hull i veggen, samtidig som du kan justere høyde, vertikal vinkel og avstand akkurat som du måtte ønske. Samsung lover at dette hengselen skal kunne justeres fem tusen ganger, og hengselen føles solid uten merkbare trinn.

Det plassbesparende designet byr likevel på noen ulemper. Du kan ikke justere vinkel på skjermen horisontalt. Jeg personlig syns ikke dette er noe problem, men det vil være et savn for noen. Bordplaten kan heller ikke være tykkere enn 9 cm.

Siden foten er en hengsel så vil høyderegulering også bestemme hvor nærme skjermen er. Jo lavere du vil ha den, jo nærmere må den også være.

Det er heller ikke noe VESA-feste, så skjermen kan ikke henges på veggen.

En perfekt arbeidsskjerm for de fleste

Etter en ukes bruk som hovedskjerm til min MacBook Pro er hovedinntrykket mitt at dette er en deilig skjerm å bruke. Den er på ingen måte oppsiktsvekkende eller prangende, men har et nøytralt utseende som vil passe på de fleste arbeidsplasser og hjem. At det er såpass tynne rammer rundt gjør at den ser moderne ut.

Som en allround skjerm gjør den jobben veldig bra. Med 31,5 tommer skjermflate med 4K-oppløsning har du masse plass å fordele innhold på, og jeg oppfatter denne kombinasjonen som perfekt for de fleste typer arbeid.

Ønsker du skjermen lavere, kan den det også.

Til visning av film leverer skjermen også godt, selv om den ser aller best ut dersom innholdet også er i 4K. Magic upscale gjør en grei jobb med å få HD-innhold til å se bedre ut, men gjør også at bildet får litt for tydelige linjer.

Bildet har god kontrast, og fargene har en fin temperatur uten å være for varme eller for kalde. VA-panelet er bare sånn passe lyssterkt, med en oppgitt lysstyrke på 250 nits. Men dette er ikke en skjerm som er beregnet for profesjonelle som er avhengig av korrekt fargegjengivelse. Til det er baklyset for ujevnt, noe du spesielt ser langs kantene på skjermen, og den er heller ikke kalibrert godt nok.

Er du på utgikk etter en spillskjerm er ikke dette den beste skjermen for deg. Med en oppdateringsfrekvens på 60 Hz er det andre skjermer som er et bedre kjøp. Dersom du likevel ønsker foten har skjermen en 27-tommer lillebror. Den har riktignok bare 1440p-oppløsning, men kan til gjengjeld by på en oppdateringsfrekvens på 144 Hz.

Konklusjon

Samsung SR75 Space Monitor er en bra skjerm for de aller fleste. Den er ikke spesielt rå på noen felt, men leverer akkurat det navnet tilsier: mer plass.

Den er selvfølgelig ikke uten mangler: fargenøyaktigheten er helt grei, oppdateringsfrekvensen fjerner den som en kandidat for de som spiller hyppig, og den har ingen horisontal justering av vinkel.

Dette er skjermen for deg som ønsker en stor skjerm med høy oppløsning, rent og pent design, uten spesielle krav til spilling eller farger. Hvis dette er deg vil jeg si at Space Monitor er et godt kjøp.

+ Stilrent og ryddig design
+ Brukervennlig
+ Plassbesparende
+ God innsynsvinkel

– Mangler VESA-feste
– Maks 60 Hz
– Ingen horisontal justering av vinkel

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse