Mike Filippo / LinkedIn
Mike Filippo har vært sjefsarkitekt i både AMD, Intel og ARM. Nå går han til Apple.

Annonse


Er det slik Apple skal kvitte seg med Intel?

Dagens Mac-maskiner benytter seg av prosessorer fra Intel, men Apple har lagt en plan for å endre dette.

Apple ønsker å benytte seg av egenutviklede ARM-baserte brikker i både iPhone, iPad og Mac-produkter. ARM-ingeniøren Mike Filippo kan bli en sentral person for å nå målet.

Skal erstatte viktig sjefsarkitekten

Bloomberg melder nå at Apple har ansatt Filippo, mannen som har vært en sentral sjefsarkitekt bak ARMs prosessor-design i en årrekke. Han står blant annet bak Cortex-A76-designet, som brukes av Qualcomm i den nye Snapdragon 855-brikken. Han har også ledet designutviklingen for flere andre brikker helt siden 2009, inkludert Cortex-A72, Cortex-A57 og kommende 7nm- og 5nm-brikker.

Filippo har også hatt sjefsstillinger i Intel – fra 2004 til 2009 fungerte han som systemarkitekt og sjefsarkitekt for prosessorer i selskapet. Han var også en brikkedesigner i AMD mellom 1996 og 2004.

Annonse


Han tar med andre ord med seg mange års erfaring fra bransjen når han går over i den nye stillingen hos Apple.

Bloomberg tror at Filippo skal fylle rommet etter Gerard Williams III, sjefsarkitekten bak Apples egne prosessorer. Williams III forlot selskapet tidligere i år.

Apple ingeniør prosessor
Williams jobbet med hver eneste Apple-prosessor siden A7.brikken.

Apple er tause, men ARM bekrefter avgang

Apple har ikke kommentert ansettelsen, men ARM bekrefter overfor Bloomberg at at Filippo har forlatt selskapet han jobbet i.

– Mike har i lang tid vært et verdifullt medlem av ARM-miljøet. Vi setter pris på den gode innsatsen og ønsker ham lykke til videre, sier en talsperson for ARM til Bloomberg.

Filippos LinkedIn-profil etterlater imidlertid ikke rom for tvil. Der står det nemlig at han har jobbet for Apple som en «arkitekt» siden mai i år.

Intel er forberedt på å bli dumpet

Nettstedet Axios skrev i vinter at Intel-utviklere og direktører i selskapet forventer at Apple går over til ARM-baserte prosessor i Mac-maskiner fra 2020. Intel har ikke gått ut med dette offentlig, men skal ha sagt dette privat til Axios.

intel apple
Apple har ambisjoner om å bli mindre avhengig av Intel.

Apple-analytiker Ming-Chi Kuo forventer det samme, men opererer også med 2021 som en et potensielt tidspunkt for en permanent overgang til egne ARM-brikker.

Kuo mener et slikt grep kan gi Apple flere fordeler: han peker på høyere profitt og større frihet fordi de da vil frigjøres fra Intels lanseringssyklus. Kuo mener det kan hjelpe Apple til å oppnå høyere markedsandel dersom selskapet velger å prissette Mac-maskiner lavere enn de gjør i dag.

Hva tenker du om at Apple kanskje bryter med Intel?

Kilde:
9to5Mac


Annonse