Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Det stormer rundt Huawei for tiden. (Ill.: Huawei )

Avis: Intel og mange andre selskaper lurer seg forbi Trumps Huawei-forbud

Sender fortsatt produkter verdt mange millioner dollar ut av USA.

I mai ble det kjent at Trump-administrasjonen hadde lagt til Huawei på den såkalte «entity»-listen, noe som i praksis forbyr amerikanske selskaper å drive forretninger med Huawei.

Slik omgår de restriksjonene

Men mange store teknologiselskaper lurer seg rundt dette forbudet og forsetter salget av komponenter til Huawei, ifølge The New York Times. Ifølge fire kilder «med kjennskap til saken», har selskapene klart dette ved å få det til å se ut som at produktene ikke er produsert i USA.

Kildene hevder videre at Trump-administrasjonen er klar over situasjonen, men at myndighetene er splittet i synet på hvordan hvilke konsekvenser disse regelbruddene bør få.

– Noen offisielle representanter føler at salgene bryter lovens ånd og at det undergraver regjeringens innsats for å legge press på Huawei. Andre er mer støttende fordi det setter lys på konsekvensene av bannlysingen for amerikanske selskaper, sier de anonyme kildene, ifølge The New York Times.

Hevder de kan selge til Huawei så lenge de gjør dette

Intel nevnes eksplisitt som et av selskapene som lurer seg forbi forbudet. Selskapet har foreløpig ikke kommentert påstandene.

Kevin Wolf er en tidligere representant fra det amerikanske handelsdepartementet og jobber nå som partner i advokatfirmaet Akin Gump. Han har fungert som rådgiver for flere amerikanske teknologiselskaper som eksporterer varer til Huawei.

Wolf mener at USA-baserte selskaper kan fortsette å selge komponenter til det kinesiske selskapet så lenge delene ikke produseres i USA. Produseres delene utenfor USA og ikke inneholder teknologi som kan utgjøre en nasjonal risiko, opererer de amerikanske selskapene med loven på sin side, hevder Wolf.

Det hvite hus: – Forstyrrende

Han påpeker imidlertid at situasjonen blir en annen hvis USA-selskapene foretar feilsøking eller gir instruksjoner om hvordan et produkt skal brukes.

– De vil da ikke kunne selge til Huawei, sier Wolf til The New York Times.

Det hvite hus reagerer sterkt på Wolfs uttalelser.

– Hvis det er sant er det forstyrrende at en tidligere offisiell representant fra handelsdepartementet, som tidligere var ansvarlig for USAs håndhevelse av eksport-lovene, nå hjelper børsnoterte selskaper med å omgå loven, sier en talsperson for Det hvite hus til avisen.


Kilde:
The New York Times

Stikkord: entity, forbud, intel, lov, Mobil, restriksjoner, trump, usa