MIT robot
Denne roboten lære seg hvordan det føles å ta på forskjellige objekter.

Annonse


Ny robot kan «se» og «føle» ting

Mennesker tar det gjerne som en selvfølge at vi kan se hvilken tekstur et objekt har og forutsi hvordan det føles å holde i hånda. Så enkelt er det ikke for roboter, i hvert fall har det ikke vært slik.

AI gjør det mulig å «føle»

For kanskje har forskere ved MIT utviklet en teknologi som kan endre på dette. Ved hjelp blant annet kunstig intelligens har forskerne klart å programmere en robot som kan lære seg å «føle» ved hjelp av «synet».

De tok i bruk en robotarm med en tilkoblet taktil sensor ved navn GelSight.

GelSight samler inn informasjon om berøring og mater denne informasjonen videre til et AI-system som kan lære av dataene.

Annonse


Enorme mengder data

Forskerne matet AI-systemet med 12.000 videoer av 200 objekter – alt fra verktøy, husholdningsartikler og så videre. Videoene ble så delt opp i individuelle bilder, før AI-en brukte bildene for å lære forholdet mellom visuell og taktil informasjon.

– Ved å se på omgivelsene kan modellen forestille seg følelsen av å ta på en flat overflate eller en skarp kant, sier mastergradstudent og hovedforfatter bak studien Yunzhu Li, i en uttalelse.

Er det mykt eller hardt?

Han forklarer videre at ved å la roboten ta på forskjellige ting, kan AI gjøre det mulig for roboten å forstå hvordan en berøring føles, kun ved hjelp av taktile følelser.

– Å bringe disse to sansene sammen kan gjøre robotene bedre og redusere mengden data vi trenger for oppgaver som involverer å manipulere og gripe fatt i objekter, sier Li.

Forskerne mener denne metoden kan bli svært nyttig for roboter som for eksempel trenger å vite om et objekt er mykt eller hardt før det løftes opp.

– Dette er et veldig utfordrende problem ettersom signalene er så ulike. Vår modell har demonstrert fantastiske evner, slår forskeren fast.

Høyteknologisk hanske skal gjøre systemet enda bedre

Datamaterialet som ble benyttet i denne studien inneholder kun eksempler av interaksjoner i kontrollerte omgivelser. Derfor vil forskerne nå innhente data fra mer ustrukturerte områder. I tillegg ønsker de å bruke en MIT-designet taktil hanske for å gjøre datamaterialet enda større.

Skjermbilde 2019-06-17 kl. 15.58.19
Denne MIT-utviklede hansken kan forandre hvordan roboter griper objekter.

Hansken forskerne sikter til er spesialdesignet hanske fullpakket med sensorer. Den kan samle inn enorme mengder data om berøring, og informasjonen kan brukes for å gjøre roboter flinkere til å plukke opp og løfte objekter.

Spesielt nyttig disse to teknologien kombinert bli for personer som bruker armproteser.Kilde:
Engadget

Annonse