Live-musikkens fremtid? (Ill.: Ole Magnus Kinapel/ITavisen)

Annonse


VIDEO: Vi styrte lyden selv på Elton John-konsert – slik gikk det

Kort fortalt har Peex utviklet et lydsystem som man leier under Elton John’s konserter for 100kr og som er ment å utvide musikkopplevelsen og gi et bedre helhetsinntrykk av musikken. Når du leier Peex får du utlevert trådløse ørepropper som du kobler opp mot telefonen din gjennom en app.

Du er lydmann

Gjennom øreproppene kan du høre det som skjer på scenen og selv mikse din egen konsertopplevelse samtidig som pluggene slipper inn den faktiske lyden gjennom små hull. Ideen er at du alltid skal ha perfekt lyd uansett hvor du befinner deg i forhold til scenen. Og om du for eksempel kun ønsker å høre gitarsoloen, ja så kan du det.

Algoritme synkroniserer lyden for deg

Når man lager et system som skal legge opptaks-lyd over real-lyd i sanntid trenger man ikke å være rakettforsker for å forstå at det kan oppstå problemer med synkroniseringen. Om man befinner seg langt fra scenen vil naturligvis lyden man hører ligge litt etter siden lyden ‘kun’ beveger seg med 344 m/s ved 21 varmegrader. Dette problemet har Peex løst ved at øreproppene har en mikrofon som tar opp lyden fra konserten og sender dataene til appen, som så sørger for å synkronisere de to lydstrømmene. Peex hevder vågalt nok at dette er fremtiden for levende musikk. Dessverre oppstod det problemer med noen sendere for Peex under forrige tirsdags konsert og lyden falt inn og ut hele tiden.

The future of live music is here?

Konserten inngår som en del av Elton Johns avskjedsturné som avsluttes i London i desember 2020. Elton John er selv personlig investert i Peex som god venn av grunnleggerne av Peeks og har jobbet med Peex i tre år. I filmen under forteller han om fordelene ved teknologien og om hvorfor dette er fremtiden:

Annonse