cern
Microsoft har mer enn tidoblet de årlige avgiftene.

Annonse


CERN dropper Microsoft

CERN, som blant annet huser partikkelakseleratoren Large Hadron Collider, har helt siden 90-tallet vært flittige brukere av Microsoft-produkter.

Som følge av av forskningsbaserte organisasjonen har vært ansett som en «akademisk institusjon» har Microsoft gitt CERN betydelige rabatter.

I mars gikk imidlertid kontrakten mellom partene ut, og Microsoft bestemte seg for å fjerne merkelappen «akademisk institusjon».

Tidobling

I et blogginnlegg forklarer CERN at den nye kontrakten innebærer en kraftig kostnadsøkning – her snakker vi om mer enn en tidobling av den opprinnelige prisen.

Annonse


Det har fått CERN til å se seg rundt etter nye tekniske løsninger, og organisasjonen har valgt å se mot produkter basert på åpen kildekode.

Prosjektet kalles «Microsoft Alternatives» (MAlt).

«Målet med “MAlt” er å gi oss tilbake kontrollen ved å bruke åpen programvare», skriver CERN.

Testes i sommer

CERN ønsker altså å bryte båndene med kommersielle leverandører og ta styringen selv. Prosjektet har en varighet på flere år og det hele sparkes i gang i sommer – da skal nemlig IT-avdelingen og frivillige i CERN ta i bruk et nytt e-postsystem.

Blir eksperimentet vellykket kommer CERN til å flytte over alle ansattes e-postkontoer til den nye tjenesten. Organisasjonen skal også flytte seg vekk fra Skype og gå over til Softphone-programvaren.

Microsoft har gått med på gradvis øke den årlige lisesavgiften slik at CERN får tid til å omstille seg. Men CERN er tydelige på at kostnadene ikke er bærekraftig i lengden.

Vil ta en pionér-rolle

I blogginnlegget påpeker CERN at de ikke er i noen særstilling; også andre forskningsinstitusjoner har samme dilemma – betale Microsoft mye penger, eller gå for gratisløsninger?

CERN ser for seg at de kan gå inn i rollen som en «pionér»:

«Selv om Microsoft Alterantives-prosjektet er ambisiøst, er det også en unik mulighet for CERN å demonstrere at å bygge grunnleggende tjenester kan bli gjort uten at være låst til en leverandør», skriver CERN i blogginnlegget.

Kilde:
Engadget