building-1011876_1920-1280x720
Microsofts gigantiske AI-database, som bestod av 10 millioner bilder, stort sett av kjendiser, er nå slettet.

Annonse


Microsofts slettet AI-database som inneholdt 10 millioner bilder

Tidligere i vår kunne vi skrive at Microsoft hadde sagt nei til politiets ønske om å bruke selskapets ansiktsgjenkjenningsteknologi.

Politiet ønsket å installere programvaren i sine biler og i kameraene som politiet har på kroppen. Tanken var her å skanne ansiktene til personer som de stoppet i kontroller.

Hva mener egentlig Microsoft om teknologien?

Selv om Microsoft tok et klart standpunkt i den saken, har selskapet også måttet tåle kraftig kritikk for sitt engasjement i Kina.

Microsoft har blitt kritisert for å hjulpet kinesisk militærstyrt universitet med å utvikle AI-analyseverktøy. Kritikerne hevder at Kina kan bruke teknologien for å undertrykke innbyggerne, spesielt Uighur-muslimene i landet.

Annonse


Det er altså litt vanskelig å vite hva man skal mene om Microsofts standpunkt når det gjelder teknologi for ansiktsgjenkjenning. Selskapets president, Brad Smith, har tidligere oppfordret Kongressen til å regulere teknologien fordi det kan ha «store sosiale følger og potensielt kan bli misbrukt».

Samtidig har de solgt teknologien til et amerikansk fengsel.

Verdens største offentlige database – nå er den slettet

Nå kommer nyheten om at Microsoft, i det stille, har slettet sin MS Celeb-database. Dette er en database som består av mer enn 10 millioner bilder av ca 100.000 mennesker.

Databasen ble opprettet i 2016, og Microsoft beskrev den som den største offentlige databasen for ansiktsgjenkjenning i hele verden. Systemet, som ble utviklet for å trene AI-teknologi, ble deretter brukt av teknologiselskaper og forskning i militærsammenheng.

Ikke bare kjendiser

Personene i databasen var kjendiser, og bildene ble hentet fra internett under Creative Commons-lisensen, ifølge Microsoft. Men en forsker fra Berlin, Adam Harvey, oppdaget at databasen slett ikke bestod av bare kjendiser.

Financial Times hevder at databasen også inneholdt bilder av «private individer», blant annet journalister og forfattere. Nå har altså Microsoft slettet databasen, men Harvey påpeker at bildene fortsatt deles på internett.

– Du kan ikke få en slik datasett til å forsvinne. Når det først er publisert, og folk laster det ned, eksisterer det på harddisker over hele verden, sier Harvey.

Forsvant kort tid etter etterforskning

Pussig nok ble databasen slettet kort tid etter at Financial Times hadde gjennomført en omfattende gjennomgang av Microsofts ansiktsgjenkjenningsteknologi. Microsoft benekter at slettingen av databasen har noe med denne gjennomgangen å gjøre.

– Siden var ment for akademiske formål. Den ble styrt av en person som ikke lenger jobber i Microsoft, sier selskapet i en uttalelse.

Kilde:
Ubergizmo

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse