Skjermbilde 2019-06-07 kl. 14.30.16
Louis Rossmann vitnet mot Apple i Borgarting Lagmannsrett denne uken, riktignok via Skype fra USA.

Annonse


Norske Henrik møter Apple i retten for andre gang. – De vil knuse meg

Oppdatert kl. 15.55: Vi kom til skade for å skrive at Huseby var saksøkt av Apple for 25.000 kroner i en tidligere versjon av denne artikkelen. Det korrekte beløpet av 60.000 kroner.

Henrik Huseby driver enkeltmannsforetaket PCKompaniet, og utfører blant annet service på iPhone og iPad-enheter.

Men så, i fjor, ble han saksøkt av Apple for 60.000 kroner. Cupertino-giganten mente at det var ulovlig for Huseby, som ikke er en godkjent Apple-reparatør, å bruke Apple-deler fra Kina – riktignok med Apple-logo på, men som ble malt/lakkert over av leverandøren.

Saken endte opp i retten. 38-åringen stod plutselig alene i en rettsak, der motparten var et selskap som er verdt over 1.000 milliarder dollar.

Annonse


Apple anket

Det hele endte med at Huseby vant mot Apple, noe vi omtalte i denne artikkelen. Tingretten ga nemlig Huseby medhold i at han ikke krenket Apples merkevare ved å importere Apple-deler som alle logoer er permanent dekket til med maling/tusj/lakk.

Men Apple slo seg ikke til ro med nederlaget og anket avgjørelsen. Denne uken er saken oppe for vurdering i Borgarting Lagmannsrett.

Det synes Huseby er tungt.

– Det er tungt for meg å gå gjennom denne prosessen igjen. Jeg driver et lite enkeltmannsforetak,og det har vært vanskelig å stå i dette både før og etter rettssaken. Nå håper jeg bare at alt snart er ferdig. Dette er veldig belastende og tungt for meg, sier Huseby til itavisen.no.

– De vil vil knuse meg

Nordmannen har ingen planer om å bøye seg for det han omtaler som «trusler og krav» fra Apple.

– Jeg ble saksøkt av Apple, men vant i tingretten. Apple anket. Apple vil knuse meg og alle tilsvarende små verksteder verden over. Dette er jobben min og det jeg livnærer meg på. Jeg står for det jeg driver med, og ønsker ikke å bøye meg for Apples trusler og krav. Apple ønsker monopol på reparasjoner, derfor selger de ikke originale reservedeler. Jeg står opp for det jeg mener er riktig, sier Huseby.

Fikk «kjendis»-hjelp

I ankesaken denne uken har Huseby fått hjelp fra en kjent YouTube-personlighet, nemlig Louis Rossmann. Han driver YouTube-kanalen med samme navn, som i skrivende stund har 837.000 abonnenter på plattformen.

Rossman, som vitnet mot Apple, er en uavhengig reparatør og stor tilhenger av «Right to repair»-lovgivningen som skal sikre folks rettighet til å reparere produkter de har kjøpt. Han er også eier av Rossmann Repair Group i New York, en butikk som spesialiserer seg på reparasjon av kretskort i MacBook-maskiner.

– Rossmann er fra en annen del av verden og står overfor de samme problemene som meg. Jeg mener det styrker saken min å vise at Apple oppfører seg på samme måte rundt om i hele verden, sier Huseby.

Bruker kun kompatible reservedeler

Huseby mener Apple kaller delene Huseby bruker for «piratkopier» i et forsøk på å kneble tredjepartsreperatører.

– Det er viktig at lagmannsretten forstår at Apple tar dette søksmålet mot meg under påskudd at det er piratkopier fordi de ønsker å beholde all reparasjonsvirksomhet selv.

Huseby er også, åpenbart, tilhenger av retten til å reparere produkter selv.

– Både jeg og Rossmann mener at alle skal kunne utføre reparasjoner uavhengig av om de er Apple–sertifiserte eller ikke. Derfor må vi også kunne importere og bruke kompatible reservedeler uten å bli beskyldt av Apple for at det er piratkopier. Vi bruker kun kompatible reservedeler da det ikke er mulig å få tak i noe annet, sier Huseby til ITavisen.no.

Tvinges til å bruke brukte originaldeler

Rossmann deltok som vitne over Skype, og støttet Huseby i arbeidet han har gjort. Blant annet forklarte han at Apple har gjort det vanskelig å bruke originaldeler de siste årene, noe som har tvunget ikke-autoriserte reparatører til å benytte seg av brukte originaldeler, det vil si i enkelte tilfeller si originaldeler som har vært ødelagte, men som er reparert.

Den norske advokaten Anders Solberg, som representerer Apple, mente at Rossmann ikke var skikket som ekspertvitne, og henviste blant annet til en video han har lagt ut på YouTube, med tittelen «F#%K APPLE!».

Solberg lurte også på om Rossmann har et problematisk forhold til Apple.

– Jeg har problemer med at Apple behandler kundene sine dårlig, og ikke lar meg og andre reparatører utføre reparasjoner på produktene deres, sa Rossmann i Borgarting lagmannsrett via Skype.

Huseby håper Rossmanns vitneutsagn kan være til hans fordel.

– Jeg håper hans vitneutsagn vil sørge for at det ikke er noe grunnlag for å komme til en annen konklusjon enn den som ble gitt i tingretten, sier Huseby, som også retter en takk til Fredrik Løvstad fra ihospital.no, som også stilte opp som vitne.

Risikerer å måtte betale over 250.000 kroner

Apple krever på sin side at de 63 mobilskjermene Huseby eier, og som for tiden befinner seg i et tollager i Akershus, ødelegges. Apple krever også at Huseby betaler kostnadene for dette.

I tillegg krever de at Huseby betaler saksomkostninger (foreløpig er det snakk kom 243.000 kroner) og en erstatningssum på 5.500 kroner for det Apple mener er skade av merkevaren deres.

En endelig avgjørelse i saken skulle normalt sett vært ventet innen 14 dager, men på grunn av rettsferie kan det ta noe lenger tid.


Annonse