Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Forskere advarer mot ny potensiell trussel. (Ill.: Pixabay )

Du har neppe tenkt over at hackere kan stjele passordet ditt på denne måten

De kan høre hvor fingrene dine er plassert. Forskere advarer.

En gruppe forskere ved Cambridge-universitetet i England, og universitetet i Linköping i Sverige, har avslørt en ny måte hackere kan stjele passordet ditt på.

Bruker mikrofonene

I en ny forskningsartikkel beskriver forskerne hvordan de blant annet kan gjette firesifret PIN-koder ved hjelp av maskinlæring.

– Vi har vist at angrepet på en vellykket måte kan avsløre PIN-koder, individuelle bokstaver og hele ord, skriver forskerne i artikkelen.

Studien, som foreløpig ikke er vurdert av eksterne fagfolk, demonstrerer hvordan maskinlæring utnytter mikrofonene i en smarttelefon for å «avlytte» brukeren når et passord eller PIN-kode tastes inn.

Regner ut hvor fingeren din trykker

På grunn av at fingrene våre lager lydbølger når vi trykker på skjermen, kan mikrofonene fange opp disse, og ved matematiske utregninger gjette hvor fingeren var plassert på tastaturet idet passordet ble skrevet inn.

Ifølge forskerne skal systemet deres ha klart å gjette en firesifret PIN-kode 73 prosent av gangene etter ti forsøk. I en annen test skal de etter 20 forsøk ha klart å identifisere 30 prosent av passord som bestod av mellom 7-13 tegn.

Krever skadevare

Selv om resultatet er oppsiktsvekkende, og det potensielt kan utnyttes av hackere i virkeligheten, påpeker forskerne at skadevare må installeres på offerets enhet for at dette skal fungere. Offeret må også godta at skadevaren får tilgang til mikrofonene.

– Akkurat nå er det vanskelig å se for deg at noen utfører disse angrepene. Men i nær fremtid kommer det definitivt til å skje, sier leder av studien, Ilia Shumailov, til Wall Street Journal.


Kilde:
Business Insider


Stikkord: AI, hacking, pin-kode