Dette er nye macOS Catalina uten iTunes
macOS Catalina lanseres i høst.

Dette er nye macOS Catalina uten iTunes

Apple avslørte i kveld den nye generasjonen macOS: Catalina med Sidecar der iPad gjør skjermarealet større, til iPad-apper portet til macOS.

Utviklere kan laste ned den første beta-en nå, mens alle andre må vente til senere denne måneden.

Apple presenterer macOS Catalina

Full av nye funksjoner og apper, samt Sidecar, som utvider Mac-skrivebordet med iPad

San Jose, California – Apple presenterte i dag macOS Catalina, den neste utgaven av verdens mest avanserte operativsystem for datamaskiner, med spreke nye funksjoner og apper samt kraftige nye teknologier for utviklere. Med macOS Catalina erstatter Apple iTunes med andre populære underholdningsapper – Apple Music, Apple Podcasts og Apple TV-appen. Den nye Sidecar-funksjonen gjør det mulig for brukere å utvide Mac-skrivebordet sitt ved å bruke iPad som en skjerm nummer to eller som en svært nøyaktig inndataenhet i kreativitetsapper for Mac. Nye sikkerhetsfunksjoner gir brukerne bedre beskyttelse, og Talekontroll gjør det mulig for brukere å kontrollere Macen kun med stemmen.

«Med macOS Catalina introduserer vi spreke nye apper til Mac, som de nye, separate versjonene av Apple Music, Apple Podcasts og Apple TV-appen,» sier Craig Federighi, ansvarlig for programvareutvikling hos Apple. «Brukerne vil sette stor pris på hvordan de kan utvide arbeidsområdet sitt med Sidecar, som gir dem nye måter å bruke Mac-apper på med iPad og Apple Pencil. Og med de nye teknologiene for utviklere får brukerne tilgang til enda flere Mac-apper fra tredjeparter til høsten.»

Apple Music, Apple Podcasts og Apple TV-appen

macOS Catalina erstatter iTunes med tre nye apper som forenkler og forbedrer måten Mac-brukere finner og spiller av musikk, TV-programmer, filmer og podkaster.

Den nye Musikk-appen for Mac er lynrask, morsom å bruke og brukervennlig. Apple Music hjelper brukerne med å finne ny musikk med over 50 millioner sanger og et stort utvalg av spillelister og musikkvideoer. Brukerne får tilgang til hele musikkbiblioteket sitt, uansett om de har lastet ned sangene, kjøpt dem eller kopiert dem fra en CD. For de som liker å eie musikken, er iTunes Music Store bare et lite klikk unna.

Den nye Apple TV-appen kombinerer alle de forskjellige måtene du kan finne fram til og se filmer og TV-programmer på, i én app. Apple TV-appen har Apple TV-kanaler, tilpassede anbefalinger og mer enn 100 000 filmer og TV-programmer i iTunes som du kan kjøpe eller leie. Brukerne får enkel tilgang til filmer i 4K HDR og med Dolby Atmos1. Se nå-delen har en Neste-funksjon, slik at brukerne får en oversikt over hva de ser på, og kan fortsette å se på det på andre skjermer. I høst vil Apple TV+, Apples videoabonnementstjeneste med eget innhold, være tilgjengelig i Apple TV-appen.

Den populære Apple Podcasts-appen har samlet mer enn 700 000 programmer, og brukerne kan få varslinger når nye episoder blir tilgjengelige. Appen kommer også med nye kategorier, kuraterte samlinger fra redaktører over hele verden og avanserte søkeverktøy som gjør det mulig å finne episoder basert på verter, gjester eller diskusjonsemner.

Brukere som synkroniserer medieinnhold til enhetene sine ved hjelp av en kabel, kan enkelt gjøre dette i de nye underholdningsappene. Og når brukerne kobler en enhet til Macen, dukker den automatisk opp i sidepanelet i Finder, hvor brukerne kan sikkerhetskopiere, oppdatere eller gjenopprette enhetene sine.

Sidecar

Med Sidecar-funksjonen kan iPad brukes som en ekstern skjerm for Macen eller som et svært nøyaktig tegnebrett for støttede Mac-apper. For brukere som er mye på farten, gjør Sidecar det enkelt å ha med en ekstern skjerm, slik at de kan spre arbeidet sitt utover to skjermer ved behov. Hvis de har en Apple Pencil, kan de bruke den til å tegne, skissere eller skrive på iPaden og få det inn i en Mac-app som støtter inndata fra styluspenner. Sidecar er et flott verktøy som blant annet kan brukes til å redigere video i Final Cut Pro X, tegne med Adobe Illustrator og legge inn merknader i iWork-dokumenter. Og som med alle Kontinuitet-funksjoner fungerer Sidecar trådløst.

Tilgjengelighet

Apple mener at den sterkeste teknologien er den som gir alle nye muligheter. Med macOS Catalina introduserer Apple nye hjelpefunksjoner som bidrar til at alle brukere kan få mest mulig ut av Macen sin. Talekontroll er en revolusjonerende teknologi som gir brukere som ikke kan bruke tradisjonelle inndataenheter, muligheten til å kontrollere Macen med stemmen ved hjelp av Siris talegjenkjenningsteknologi, som også bidrar til å beskytte brukerens personlige data. Nye etiketter og rutenett gjør det mulig for brukere å samhandle med så godt som alle apper, takket være de omfattende navigeringsverktøyene. All lydbehandling skjer på selve enheten. Talekontroll er nå også tilgjengelig på iOS og iPadOS, slik at brukerne kan kontrollere enhetene sine med stemmen, selv bevegelser som trykk, sveip og rull.

Sikkerhet

Med macOS Catalina sjekker nå Gatekeeper alle apper for kjente sikkerhetsproblemer, og nye databeskyttelser krever at alle apper får tillatelse før de får tilgang til brukerens dokumenter. Med Godkjenn med Apple Watch kan brukerne godkjenne flere sikkerhetsmeldinger ved å trykke på sideknappen på Apple Watch. Alle Macer med T2 Security Chip støtter nå Aktiveringslås, slik at de blir mindre attraktive for tyver. Og med den nye Find My-appen, kan posisjonen til en mistet eller stjålet Mac sikkert og anonymt sendes tilbake til eieren via andre Apple-enheter, selv når enheten ikke er koblet til et nettverk.

Skjermtid

Skjermtid på Macen gir brukerne oversikt over hvor mye tid de bruker på apper og nettsider, og funksjonen har også verktøy som hjelper brukerne med å kontrollere hvordan de bruker Macen. Skjermtid er utviklet for måten mennesker bruker Macen sin på, inkludert den nye «Ett minutt til»-funksjonen som gir brukerne mer tid til å lagre arbeidet sitt eller logge ut av et spill. Brukerne kan planlegge når de ikke skal bruke Macen, og de kan bestemme hvor mye tid de kan bruke i apper, på nettsider eller i kategorier av apper. Med iCloud kan brukerne synkronisere Skjermtid-innstillinger og samle brukstid på tvers av iPhone, iPad og Mac med gjennomgående kryptering. Og Familiedeling gir foreldre nye verktøy til å håndtere barnas bruk av enheter, inkludert muligheten til å velge hvem barna kan kommunisere med, og når de kan kommunisere.

Enda flere flotte apper for Mac

Med macOS Catalina kommer også nye API-er og verktøy for utviklere som gjør det enklere å ta i bruk iPad-apper på Macen. Det finnes over én million iPad-apper i en rekke kategorier, fra kreativitets- og underholdningsapper til produktivitets- og utviklerapper, så brukerne vil få muligheten til å ta i bruk enda flere populære apper på Macens store og praktiske skjerm. Fra og med høsten får brukerne flere av favorittappene sine på Mac, inkludert Jira Cloud, Twitter og Asphalt 9.

Ytterligere appforbedringer

  • Bilder får en ny navigering som automatisk viser frem brukerens beste bilder.
  • Safari får en oppdatert startside som bruker Siri-forslag til å fremheve ofte besøkte nettsider, bokmerker, iCloud-faner, utvalg fra Leseliste og lenker sendt i Meldinger.
  • Mail på macOS Catalina gjør det mulig å blokkere e-post fra bestemte avsendere, dempe varslinger fra en overaktiv samtaletråd og fjerne abonnementer fra kommersielle e-postlister.
  • Notater får en ny gallerivisning, kraftigere søkeverktøy og flere muligheter for samarbeid.
  • Påminnelser får en ny design med et splitter nytt grensesnitt som gjør det enklere å opprette, organisere og spore påminnelser.

Tilgjengelighet

Førlanseringsversjonen av macOS Catalina for utviklere er tilgjengelig for medlemmer av Apples utviklerprogram på developer.apple.com fra og med i dag, og et offentlig betaprogram blir tilgjengelig for Mac-brukere senere denne måneden på beta.apple.com. macOS Catalina blir tilgjengelig i høst som en gratis programvareoppdatering for Macer lansert i midten av 2012 og senere. Du finner mer informasjon på apple.com/macos/catalina-preview. Funksjoner kan bli endret. Enkelte funksjoner er kanskje ikke tilgjengelige i alle områder eller for alle språk.

4K HDR-innhold kan strømmes på alle Macer lansert i 2018 eller senere med skjermer med 4K-oppløsning. Dolby Atmos er tilgjengelig på bærbare Macer lansert i 2018 eller senere.