Det er haugevis av nyheter i iOS 13
iOS 13 lanseres i høst. Utviklere kan laste ned beta 1 i kveld.

Annonse


Det er haugevis av nyheter i iOS 13

iOS får endelig nattmodus med versjon 13. Utviklere kan laste ned allerede i kveld og alle andre kan beta-teste senere denne måneden.

Apples pressemelding

Med Mørk modus, avanserte bilde- og kamerafunksjoner, Logg på med Apple og en helt ny Kart-opplevelse

San Jose, California – Apple presenterte i dag iOS 13 med et dramatisk, nytt utseende for iPhone med Mørk modus og nye måter å se gjennom og redigere bilder, logge på apper og nettsteder og navigere i omgivelsene med et helt nytt kart. iOS 13 er raskere og har bedre respons med optimaliseringer gjennom hele systemet som forbedrer åpning av apper, reduserer nedlastingsstørrelsen på apper og gjør Face ID enda raskere. 

«iOS 13 kommer med nye funksjoner i appene du bruker hver dag, med store oppdateringer til Bilder og Kart – og personvernfunksjoner som Logg på med Apple, samtidig som det yter enda bedre», sier Craig Federighi, ansvarlig for programvareutvikling hos Apple. «Vi gleder oss på vegne av kundene, og ser frem til å oppleve det som kommer til iPhone til høsten – og da særlig hvor bra alt kommer til å se ut i Mørk modus.»

Annonse


Mørk modus: Et dramatisk, nytt utseende for iPhone

iPhone har et flott, nytt utseende med Mørk modus – et nytt fargetema for hele operativsystemet og på alle inkluderte apper – som gir brukeren en god opplevelse, spesielt i mørke omgivelser. Mørk modus er også tilgjengelig for tredjepartsutviklere, slik at de kan integrere den i appene sine, og den kan også justeres til å slå seg på ved solnedgang eller et ønsket tidspunkt.

Enklere navigering og kraftige redigeringsverktøy for Bilder

Ved å bruke maskinlæring sorterer Bilder hele biblioteket, slik at kopier av bilder skjules automatisk – og viktige hendelser fra de siste dagene, månedene eller årene trekkes frem. Bilder og videoer organiseres på en smart måte, så det blir enklere å navigere i, oppdage og gjenoppleve gode minner – og automatisk avspilling av video vekker biblioteket til liv.

Bilderedigering er mer omfattende og intuitivt med nye verktøy som er enklere å legge til, justere og bla gjennom med kun et raskt blikk. Med kun et raskt sveip kan effekter forsterkes eller reduseres for å skape det perfekte blinkskuddet, noe som gir fotografene flere kreative muligheter og mer kontroll over bildene. Og i iOS 13 kan de fleste bilderedigeringsverktøyene også brukes til videoredigering, så det blir enklere å rotere, klippe eller legge til filtre rett i Bilder-appen.

Med iOS 13 kan justeringer i Portrettlyssetting gjøres direkte i Kamera-appen, slik at lyset virtuelt kan flyttes nærmere for å gjøre øyne skarpere og lyse opp og glatte ut ansiktstrekk, eller flytte lyset lenger unna for et mykere og mer subtilt uttrykk. En ny, kraftig monoeffekt skaper et nydelig, monokromt utseende på bilder i Portrettmodus.

Rask, enkel og privat pålogging med Apple

Apple introduserer en ny, mer privat måte for å raskt og enkelt kunne logge inn på apper og nettsteder. I stedet for å bruke en konto på sosiale medier eller fylle ut skjemaer, bekrefte e-postadresser eller velge passord, kan kundene nå ganske enkelt bruke Apple ID-en sin til å autentisere, og Apple ivaretar brukernes personvern med å tilegne en unik, tilfeldig utvalgt ID til utviklerne. Selv i tilfeller der utviklere spør om navn og e-postadresse, har brukerne muligheten til å holde e-postadressen sin skjult og heller dele en unik, tilfeldig e-postadresse. Logg på med Apple gjør det enklere for brukere å bekrefte med Face ID eller Touch ID, og den har tofaktorsautentisering innebygd for et ekstra lag med sikkerhet. Apple bruker ikke Logg på med Apple til å samle informasjon om brukerne eller aktivitet i apper. 

En helt ny Kart-opplevelse 

Apples Kart-appen hjelper millioner av mennesker med å finne frem i og utforske verden, samtidig som den ivaretar personvernet. Etter en tur på mer enn 6,4 millioner kilometer for å gjenoppbygge databasen fra bunnen av, kan Apple nå leverer en helt ny Kart-opplevelse med bredere veidekning, bedre informasjon for fotgjengere, mer presise adresser og generelt bedre dekning. Det nye kartet er nå tilgjengelig i utvalgte byer og delstater, og rulles ut i hele USA i slutten av 2019 og i flere land i 2020.

Den nye Se deg rundt-funksjonen drives av en ny kartdatabase og 3D-bilder i høy oppløsning, slik at den kan levere flotte bilder på gatenivå med myke og sømløse overganger. iOS 13 har nye funksjoner for Kart-appen inkludert Samlinger, så du enkelt kan dele restauranter, reisemål eller handlegater du liker å besøke, med venner – og Favoritter gjør at du kan finne veien til ofte besøkte plasser, som hjemme, jobben, treningssenteret eller skolen – kun med et enkelt trykk fra oppstartskjermen.

Flere funksjoner i iOS 13 

 • Påminnelser får en ny design som gjør det enklere å skape og redigere påminnelser, og du kan organisere dem på flere måter. Hurtigverktøylinjen gjør det enklere å legge til tider, datoer, plasseringer og merknader eller legge til vedlegg. Bedre integrering med Meldinger gjør det enklere å markere noen i en påminnelse, slik at den vises når brukeren sender meldinger med den personen.
 • Meldinger kan automatisk dele brukerens navn og bilde eller tilpassede Memoji eller Animoji, for å enklere identifisere de som er i Meldinger-tråden. Memojier gjøres automatisk om til klistremerkepakker som finnes i iOS-tastaturet, slik at de kan brukes i Meldinger, Mail eller andre apper. Memoji inneholder også nye frisyrer, hodeplagg, sminke, piercinger og tilbehør. 
 • Siri får en ny og mer naturlig stemme, og Siri-snarveier støtter nå Suggested Automations-funksjonen som legger til personlige rutiner for ting som å pendle til jobb eller ta en tur på treningssenteret.
 • CarPlay får den største oppdateringen noensinne med et nytt dashbord som viser musikk, kart og mer i én enkel visning, samt en ny Kalender-app og støtte for Siri for tredjeparts navigerings- og lydapper.
 • HomePod kan skille mellom stemmene til alle i huset, slik at den kan tilpasse forespørslene til brukerne – inkludert meldinger, musikk og mer. Direktesendt radio gir Siri tilgang til mer enn 100 000 radiostasjoner fra iHeartRadio, radio.com og TuneIn – og en ny tidsinnstilling slår av musikken etter et gitt tidspunkt. Med Handoff kan brukerne enkelt flytte musikk, podkaster eller telefonsamtaler til HomePod når de kommer hjem.
 • Med AirPods kan Siri lese meldinger så fort de kommer inn, enten fra Meldinger eller en hvilken som helst SiriKit-kompatibel meldingsapp. En ny funksjon for lyddeling gjør det enklere å se på film eller dele en sang med en venn, kun ved å ha et ekstra par med AirPods i nærheten av iPhone eller iPad.
 • Talekontroll leverer en kraftig, ny opplevelse som gjør at brukerne kan kontrollere iPhone, iPad eller Mac kun ved hjelp av stemmen. Ved å bruke den nyeste talegjenkjennelsesteknologien med Siri, kan Talekontroll levere enda mer nøyaktig teksttranskribering og redigering.1
 • Notater har en ny Gallerivisning, kraftigere samarbeid ved hjelp av delte mapper og nye alternativer for søkeverktøy og punktlister.
 • QuickPath gjør det enklere å skrive med én hånd på iOS-tastaturet ved at du kan holde inne og sveipe gjennom bokstavene i et ord.2
 • Tekstredigering er forbedret og gjør det enklere å bla i dokumenter, og det går raskere og mer presist å flytte markøren og velge tekst.  
 • Filer-appen introduserer muligheten til å dele mapper med iCloud Drive, og få tilgang til filer fra ekstern lagring som SD-kort og USB-flash-disker. 
 • Helse byr på flere muligheter for overvåking av helsen, og har også nye måter å spore, visualisere og forutsi kvinnens menstruasjonssyklus på.
 • Kontroller for Stedstjenester gir brukerne flere valg med tanke på hvordan de deler stedsinformasjon med apper – inkludert et nytt alternativ for engangsplassering, og mer informasjon om når apper bruker plasseringer i bakgrunnen. 
 • Forbedret ytelse gjør hele systemet mer responsivt med raskere opplåsing med Face ID og en ny måte å pakke iPad-apper på App Store på, som reduserer nedlastingsstørrelse med opptil 50 prosent, gjør oppdatering av apper opptil 60 prosent mindre og resultater i apper starter opptil dobbelt så raskt.

Tilgjengelighet

Førlanseringsversjonen av iOS 13 for utviklere er tilgjengelig for medlemmer av Apples utviklerprogram på developer.apple.com fra og med i dag, og et offentlig betaprogram blir tilgjengelig for iOS-brukere senere denne måneden på beta.apple.com. Nye programvarefunksjoner blir tilgjengelige denne høsten som gratis programvareoppdateringer til iPhone 6s og nyere, og vil være tilgjengelige med iPadOS for iPad Air 2 og nyere, alle iPad Pro-modeller, iPad (femte generasjon og nyere), og iPad mini 4 og nyere. iPadOS introduserer også nye og intuitive funksjoner som drar nytte av den unike karakteristikken til iPad. Du finner mer informasjon på apple.com/ios/ios-13-preview og apple.com/ipados/ipados-preview. Funksjoner kan bli endret. Enkelte funksjoner er kanskje ikke tilgjengelige i alle områder eller for alle språk.

Den nye Siri-stemmen, personlige tilpasningsmuligheter på HomePod og Talekontroll er kun tilgjengelig på engelsk.

QuickPath er ikke tilgjengelig på alle språk.

Annonse