Kina truer USA med blokkade av sjeldne jordarter
Kina vurderer nye svar på USAs handelstariffer og restriksjoner.

Annonse


Kina truer USA med blokkade av sjeldne jordarter

Som følge av den siste tids intense handelskrig mellom USA og Kina, har sistnevnte nå truet med at de vurderer å stoppe all eksport av sjeldne jordarter (metalliske grunnstoffer) til USA. Mange av disse materialene er helt nødvendige i produksjonen av en rekke forbrukerprodukter og elektronikk.

Full handelskrig

Nyheten som kom onsdag er neste steg i den dramatiske utviklingen over senere tid. USA har de siste par ukene innført svartelisting av kinesiske selskaper fra å gjøre handel med amerikanske selskaper – og giganter som Huawei og andre har blitt kraftig påvirket av USAs nye politikk. Før dette kom også pålegg om betydelige tariffer (opptil 25 prosent) på import av produkter fra Kina.

Trumps plan virker

Dette har ført til at amerikanske importører har begynt å se seg om etter andre leverandører, også mer internt inne i USA. Det hele er del av President Trumps plan om å skape mer arbeidsvekst, og styrke økonomien innenfor landet. Samtidig vil han ha slutt på det han mener har gått for langt – at tidligere amerikanske regjeringer har latt Kina slippe unna med å utnytte USA.

USAs president Donald Trump

Planen ser ut til å virke svært godt for amerikanerne, og økonomien har under Trumps tid blitt den beste på flere tiår – men de har samtidig erget på seg kineserne, som i årevis har tatt arbeidsplasser vekk fra USA. Nå er festen slutt, og det begynner å herske panikk blandt kinesiske selskaper – og også i Kinas regjering.

Annonse


Kina slår tilbake

Kina har derimot et sterkt kort i ermet de kan spille på, nemlig det faktum at de sitter på enorme naturressurser av sjeldne jordarter og metalliske grunnstoffer. Få andre land i verden har tilgang som kommer i nærheten, og mellom 2014 til 2017 importerte USA 80% av slike materialer fra Kina.

Kinas president – Xi Jinping

Dette vet kineserne er et sårt punkt, og dersom USA mister all denne tilgangen til de sjeldne materialene vil de måtte se seg om etter kilder i andre land. I sin tur vil det kunne bety kraftig prisøkning som resultat av etterspørsel på jordarter som ellers i verden er svært sjeldne.

Brukes mye i elektroniske produkter

Metalliske grunnstoffer og sjeldne jordarter brukes ofte i produksjonen av blandt annet elektroniske produkter og militært utstyr. Stoffer som neodymium, lanthanum, samarium, og terbium er bare noen av materialene som mange fabrikker er sterkt avhengige av. Kina er veldig klar over sin sterke posisjon på dette området – og har tidligere brukt dette til sin fordel i forhandling eller press mot andre land. I 2010 innførte de sanksjonskvoter av materialene mot Japan etter at de to landene havnet i krangel om ubebodde øyer i Øst-Kinahavet.

Truende tone mot USA

Kinas kommunistiske presse og nyhetsbyråer har sendt ut meldinger med truende tone som ”Vi råder USA til ikke å undervurdere Kinas evne til å beskytte sine egne utviklingsinteresser. Si ikke at vi ikke advartere dere!

Videre gikk sjefsredaktøren for avisen Global Times ut på Twitter og uttalte at Kina ”seriøst vurderer” å begrense eksport av sjeldne jordarter til USA.

Foreløpig har ikke Kina tatt andre grep enn å svare med en mot-tariff på import av grunnstoff-malm fra USA på 25%, men dette ser ikke ut til å ha påvirket USA betydelig. Derfor vurderer de nå det som kan bli en mye mer alvorlig avgjørelse for USA.

Etterhvert som handelskrigen tilspisser seg vil det bli spennende å se hvordan internasjonale markeder, og spesielt priser på elektroniske produkter kan bli påvirket.

Kilde:
Reuters

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse