Hopp til navigasjon Hopp til innhold
En Samsung NC10 som denne solgte for 10 millioner kroner. (Ill.: Wikipedia)

Så mye ble virus PC-en solgt for

Definert som et “kunstverk”, og ikke ment å kunne brukes.

Mange har forskjellig syn på hva som definerer kunst – men oftest er det jo snakk om skulpturer, malerier, eller andre tradisjonelle medium. Det er ikke så ofte vi hører om ”kunstverk” innen IT og dataverdenen. En kunstner ved navn Guo O Dong har i samarbeid med det private sikkerhetsbyrået Deep Instinct nå gjort en vri på dette.

Ubrukelig kunstverk

Kunstneren tok en gammel Samsung NC10 bærbar pc og installerte en mengde svært skadefulle, velkjente virus. Deretter la de ut laptopen til auksjon – hvor den faktisk solgte for svimlende 1.2 millioner dollar – eller 10 millioner kroner.

De seks virusene som ble lagt inn var valgt med omhu. Disse er ”berømte” virus som har gjort enorm skade på verdensbasis opp gjennom årene. Eksempelvis er viruset WannaCry inkluderet på maskinen. Dette skadeverket greide å infestere over 200,000 pc’er i 150 land – og forårsaket nesten 35 milliarder kroner i ødeleggelser.

Flere beryktede virus med på kjøpet

De andre som er ”med på kjøpet” er beryktede virus som MyDoom, ILOVEYOU, SoBig, og DarkTequila. Teknisk sett er et par av disse såkalt malware og ikke rene virus men kunstneren fortalte The Verge at han ville forsøke å vise noe som normalt bare eksisterer lagret som skadevirkende programvare synlig i fysisk form.

Selve pc’en skal være helt sperret for tilkobling til omverdenen slik at virusene ikke spres, men disse er nå også såpass gamle og velkjente av antivirusprogrammer at de ikke lengre får gjort særlig skade dersom de skulle komme på avveie.

Kilde:
Engadget

Stikkord: kunst, nyheter, virus