SISTE NYTT: Google lover at Play Store ikke forsvinner fra Huawei-mobilen din
Google vil ikke lengre støtte Huawei på visse områder, men hva dette innebærer for Huawei-kunder utenfor Kina er fortsatt usikkert.

Annonse


SISTE NYTT: Nå følger flere selskaper etter Google – Intel og Qualcomm stopper samarbeid med Huawei

Kinesiske Huawei har i det senere forsøkt å reparere det dårlige forholdet som har oppstått med USAs regjering. Tidligere i uken gikk de ut med å tilby signering av ”anti-spion” avtaler mellom sine partnere, men dette var nok litt for lite, og litt for sent.

Oppdatert, 12.50, 20. mai:

Huawei har nå kommet med sin første uttalelse i forbindelse med saken.

«Huawei har levert betydelige bidrag til utviklingen og veksten av Android verden rundt. Som en av Androids globale nøkkelpartnere har vi jobbet tett med deres åpen kildekode-plattform for å utvikle et økosystem som både forbrukere og industrien har dratt nytte av. Vi vil fortsette å tilby sikkerhetsoppdateringer og kundesupport til alle eksisterende Huawei og Honor-smarttelefoner, samt nettbrett. Dette gjelder også produkter som ikke er solgt, men som fortsatt er i butikker over hele verden. Vi vil fortsette å utvikle et sikkert og bærekraftig programvare-økosystem for å tilby den beste opplevelsen for alle brukere globalt».

Annonse


Oppdatert, 09.56, 20. mai:

Bloomberg melder at store, amerikanske teknologiselskaper føyer seg i rekken blant de som kutter avtaler med kinesiske Huawei Technologies. Blant disse finnes flere store brikkeprodusenter som hittil har vært leverandører av komponenter som den kinesiske giganten har benyttet i produksjon av teleutstyr og lignende. 

Intel, Qualcomm, Broadcom og Xilinx er blant de store selskapene som nå fryser avtalene sine med Huawei.

Oppdatert, 05:30, 20. mai:

I et innlegg på Twitter melder Android-kontoen til Google at Play Store ikke forsvinner fra Huaweis mobiler.

Merk at de bruker ordet “gjeldende Huawei-enheter”, noe som ser ut til å bety at kommende ikke vil ha støtte, som først rapportert.

Vi følger all videre utvikling i denne viktige saken.

Samtlige Google-produkter blir borte

I dag har nemlig Google tatt kraftig affære mot Huawei, i kjølvannet av at selskapet ble svartelistet av USAs handelsdepartement onsdag.

Nyhetsbyrået Reuters melder at de har troverdige kilder som sier Google skal ”umiddelbart” avslutte alle forretningsavtaler med Huawei. Det inkluderer da også selvsagt Google Play Store, og ikke minst alle andre viktige apper som YouTube, Google Maps, Chrome, Gmail, og mer.

Mangel på alternativer

Dette er svært dårlige nyheter for den kinesiske mobilgiganten – og selvsagt også for Huawei-tilhengere verden over. Sikkerhetsoppdateringer for Android vil ta slutt som del av brudded, og brukere vil trolig måtte ta til takke med å bruke AOSP (Android Open Source Project) som et alternativ til Google-programvare.

Eksisterende mobiler føreløpig ikke påvirket

Har du en Huawei-mobil så vil trolig ikke bli påvirket, hvertfall ikke med det første. Du skal fortsatt kunne bruke Google apps, og ha tilgang til Play Store, ihvertfall inntil videre. Men nye mobiler heretter vil altså ikke ha tilgang til disse.

Selskapet har tidligere uttalt at de jobber med et OS som skal være alternativ til Android, men vi tror neppe særlig mange kunder vil foretrekke noe nytt og proprietært – fremfor veletablerte Android, og Googles kjente apper.

Maskinvare og teknologi også påvirket

Med svartelistingen fra USA betyr det også at Huawei i praksis ikke lengre har tillatelse til å kjøpe komponenter fra amerikanske selskaper uten myndighetenes godkjennelse.

Kilde:
9to5Google / Reuters

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse