Google vet hva du har kjøpt på nett – her kan du sjekke din egen historikk

For bare en uke siden gikk Google-sjef Sundar Pichai ut mot Apple gjennom en kronikk i New York Times. Der uttalte Pichai at «personvern ikke kan være et luksusgode», og refererte til Apples dyre iPhone-modeller.

Vi hadde glemt at vi kjøpte dette

Men Google har heller ikke bare rent mel i posen. Nå har en Google-side kalt «Kjøp» fått personverndebatten til å blusse opp nok en gang. På denne nettsiden kan du nemlig se oversikten over kjøp du har gjennomført på nett siden 2012. Her får du nok ikke opp alle dine kjøp, men sjansen er stor for at Google har lagret en del av det du har brukt penger på.

Vi tok selv en rask sjekk og fikk opp kjøp som strekker seg tilbake til 2015. Her fant vi både lydbøker, klær og spill. Mye av dette hadde undertegnende selv helt glemt at ble kjøpt i utgangspunktet.

Annonse

Gmail er forklaringen

Det som gjør dette mulig er at kvitteringer fra disse kjøpene har blitt sendt til Gmail. Dermed har Google kunnet følge med på både dine og mine kjøpsvaner. Men har vi brukerne blitt varslet om dette? Nei.

Overfor CNBC forklarer Google funksjonen slik:

– For å hjelpe deg med å enkelt holde oversikt over dine kjøp, bookinger og abonnementer, har vi opprettet et privat sted som kun kan sees av deg, sier en talsperson for selskapet til CNBC.

Forteller deg ikke dette

Google påpeker at du kan slette denne informasjonen når som helst.

– Vi bruker ikke noe informasjon fra dine Gmail-meldinger for å servere deg reklame, og det inkluderer e-postkvitteringer og bekreftelser som vist på Kjøp-siden.

Men det er én ting Google ikke forteller. Du kan nemlig ikke slette noen av kjøpene fra «Kjøp»-siden uten at de også blir slettet fra Gmail. Med andre ord: vil du beholde kvitteringene i Gmail må du også finne deg i at kjøpene blir lagret på «Kjøp»-siden.

Vurderer å endre kontrollene

Øverst på denne siden har Google lagt ut en informasjonsside som tar tak i personvernsaspektet. Der hevdes det at det er kun du som kan se dine kjøp. Men selskapet legger til at «Informasjon om dine kjøp kan også blir lagret med din aktivitet i andre Google-tjenester». Du kan se og slette denne informasjonen på en egen «Mine aktiviteter»-side, sier Google.

Men det kan du faktisk ikke.- På Googles side for aktivitetskontroll får du ingen mulighet til å organisere dataene som lagres på «Kjøp»-siden.

Overfor CNBC sier Google at de nå vurderer å forenkle innstillingene. Det kan sikkert være lurt.

Hadde du hørt om «Kjøp»-siden?

Kilde:
CNBC

Annonse
Annonse