Huawei vil gjenopprette tilliten med ”anti-spionasje” avtaler
Huaweis hovedkvarter i Kina

Annonse


Huawei vil gjenopprette tilliten med ”anti-spionasje” avtaler

Verdens største leverandør av maskinvare for mobilnettverk, Huawei, har møtt stor motstand både fra USA og enkelte land i Europa etter at det dukket opp mistanke om selskapet kunne bruke sine nettverksprodukter til spionasje.

USA leder forbuds-initiativer

President Trump forventes denne uken å signere et forbud som vil forhindre amerikanske selskaper å bruke nettverksprodukter som myndighetene mener kan true landets sikkerhet. Huawei eller andre selskaper er ikke navngitt i lovforslaget – men ingen er i tvil om at Huawei vil bli blokkert ut som del av forbudet.

Dette spesielt siden de allerede har vært en av de store kinesiske selskapene som USA har rettet mye søkelys på i denne sammenheng.

Lei av å bli svertet som spionselskap

Men nå vil Huawei forsøke å renvaske det de mener er ufortjente rykter. En av styrelederne i selskapet, Liang Hua, sier de er villige til å signere ”anti-spionasje” avtaler for å tilfredstille strenge internasjonale krav om forhindring av spionasje og såkalte ”backdoor” hull i nettverksprodukter.

Annonse


USA på sin side har bedt sine allierte om ikke å bruke teknologi fra Huawei i utbygging av spesielt 5G nettverk. Og enkelte land, som Storbritannia, forventes å følge USA sine råd siden de vil bevare det politiske klimaet allierte imellom.

Statsminister Theresa May sparket bare for få uker siden sin forsvarsminister med grunn i at han skulle ha tillatt Huawei å ta del i 5G-utbyggingen i Storbritannia.

Styrelederen fra Huawei, Liang, la til i en uttalelse at

”Saken om nettsikkerhet gjelder ikke eksklusivt bare en leverendør eller et enkelt selskap. Det er en omfattende utfordring som berører en hel bransje og verden som helhet.

[…]

På tross av at Huawei har hovedkvarter i Kina, så er vi et selskap som opererer globalt. Der hvor vi opererer så er vi innebefattet med at vi skal følge lokale lover og regler i det landet. Det finnes ingen kinesiske lover som krever at selskaper skal samle informasjon eller sette opp bakdører [åpninger i programvare/maskinvare som er designet for ulovlig tilgang eller spionasje] for regjeringen”

Uvisshet om Kinas rolle i global spionasje

Huawei har hittil signert store 5G avtaler med 25 land i Europa, 10 land i midtøsten, og 6 land i Asia. Den tyske regjeringen derimot er skeptiske, og sier det ikke finnes tegn til at Kina vil tilby noen ”anti-spionasje” avtale av noe slag som kunne hjelpe Huawei med å bygge opp tilliten til fremtidige kunder.

Kilde:
Reuters

Annonse