Google snakker om nytt og «mystisk» operativsystem for første gang

Google har i flere år nå jobbet med et helt nytt operativsystem som verken er basert på ChromeOS eller Android. Men selskapet har ikke snakket om dette OS-et offentlig.

Likevel har vi sett referanser til OS-et på internett, takket være at prosjektet bygges på åpen kildekode. Tidligere denne uken dukket det opp nok en referanse under Googles I/O-konferanse, men detaljene var sparsomme.

Nå letter Google litt mer på sløret, under et intervju med Vergecast.

Annonse

OS-et for «alle dingser»

Android og Chrome-sjef Hiroshi Lockheimer kom med noen interessante opplysninger.

For det første er altså Fuchsia et operativsystem bygget på åpen kildekode. Det skal kunne kjøres på utallige enheter med ulik formfaktor. Det vil sannsynligvis si datamaskiner, smarttelefoner, wearables og IoT-enheter (Internet of Things).

OS-et bygges på en splitter ny Google-utviklet kernel kalt «zircon», tidligere kjent som magenta. Med andre ord: Fuchsia er ikke bygget på Linux-kjernen slik som Android og Chrome OS.

Vil ikke garantere Android-erstatter

Lockheimer snakket også om hva som er det ultimate målet med Fuchsia.

– Vi tar en ny tilnærming til hvordan et operativsystem kan være. Jeg vet at noen der ute blir spente og sier «dette er nye Android eller nye ChromeOS». Fuchsia handler ikke om det. Det handler om å flytte grensene når det gjelder operativsystemer og ting vi lærer fra Fuchsia som kan implementeres i andre produkter, sier Lockheimer.

Blant Fuchsia-interesserte har det nærmest vært konsensus at dette OS-et er tiltenkt som en Android-erstatter.

Men tolker vi Lockheimer riktig, betyr ikke inntoget av Fuchsia at Android eller ChromeOS nødvendigvis forsvinner.

– Det er massevis av rom for flere operativsystemer med ulike styrker og spesialiseringer, sier han.

Vi må vente noen år

Det kan jo hende Lockheimer faktisk mener det, men det kan heller ikke utelukkes at han sier dette for å senke forventningene. Ettersom Fuchsia er 2-3 år unna lansering, vil det helt sikkert bygge seg opp forventninger, noe som kan gjøre fallhøyden høyere for Google.

Likevel er dette prosjektet interessant; hvem vet – kanskje kommer Googles første brettbare Pixel-produkt til å kjøre selskapets nye operativsystem?

Kilde: The Verge

Annonse
Annonse