Hopp til navigasjon Hopp til innhold
En av utviklerne som fikk appen sin fjernet fra App Store hevder Apple lyver i sin uttalelse. (Ill.: Apple )

Føler seg lurt av Apple

Apputviklere slår tilbake.

Da iOS-funksjonen «Skjermtid» ble introdusert av Apple i iOS 12, fantes det mange lignende tjenester som tilbød både samme og mer funksjonalitet enn selskapets offisielle løsning.

Beskyldt for å drepe konkurransen

Men omtrent samtidig som Apple lanserte sin egen skjermtid-tjeneste, begynte flere tredjepartsutviklere å oppleve at appene deres ble fjernet fra App Store.

Apple hadde plutselig begynt å slå ned på apper som lignet på «Skjermtid».

Overfor The New York Times hevdet flere utviklere at Apple bevisst forsøkte å drepe konkurransen.

Senere viste det seg at Apple gjorde dette av sikkerhetsmessige årsaker. Selskapet forklarte i en pressemelding at de berørte appene benyttet seg av den såkalte MDM-teknologien, som gjør det mulig å styre en enhet fra en annen enhet.

Apple: – Vi gjorde det for barna

Men Apples forklaring faller ikke i god jord hos selskapet bak appen OurPact. Selskapet tilbyr foreldre kontroll over barnas skjermbruk, men appene deres er blant dem som har blitt fjernet av Apple.

Selskapet hevder Apples begrunnelse og forklaring i pressemeldingen er villedende.

I pressemeldingen kom det nemlig frem at Apple fjernet appene fordi de utgjorde en risiko mot barnas sikkerhet, personvern og privatliv. Apple mente at MDM-teknologien kunne bli misbrukt, og gjentok flere ganger at de handlet på vegne av barna.

Nevnte ikke sikkerhet

OurPact hevder i et innlegg på Medium at Apple ikke en eneste gang nevnte noe om sikkerhet i sin begrunnelse da appene deres ble fjernet.

«Dessverre er Apples uttalelse villedende og forhindrer en konstruktiv samtale om fremtiden av foreldrekontroll-apper på iOS.

Apple uttalte nylig at deres egen MDM-teknologi, brukt av millioner, utgjør en risiko for brukernes personvern og kan bli misbrukt av hackere. Dette står i strid med det faktum at MDM-teknologien i utgangspunktet var utviklet av Apple for å forsikre sikkerheten til private data på fjernstyrte enheter. Apple delte selv ut sertifikater til tredjeparter som kommuniserer med deres MDM-servere, og Apple er selv ansvarlig for å sende alle MDM-kommandoer til brukernes enheter», skriver OurPact i innlegget.

Fikk ingen advarsel

Ifølge en tidslinje, som viser kontakten selskapet har hatt med Apple, forsøkte OurPact å starte dialog med Cupertino-giganten ved en rekke anledninger gjennom flere måneder.

Ifølge kommunikasjonstidslinjen svarte Apple sjeldent på henvendelsene. Flere ganger lovte Apple å ringe tilbake, men gjorde det ikke, skal vi tro OurPact.

«I Apples offentlige uttalelse hevdet de at de ga utviklere 30 dager for å modifisere appene i tråd med retningslinjene deres, selv om retningslinjene ikke engang nevner MDM. Vi mottok ikke noe varsel før OurPacts barneapp ble fjernet av Apple».

Hevder Apple ikke er interessert i alternative løsninger

Ettersom MDM-teknologien er ganske så essensiell for slike apper, i den forstand at appenes funksjonalitet i stor grad avhenger av den for å fungere ordentlig, har det blitt spekulert i at Apple kanskje kunne lansert et eget API som en mulig løsning.

Men Apple ser ut til å være lite interessert i å tilby apputviklerne en ny måte å tilby samme funksjonalitet på.

«Hvis Apple tilbød alternative API-er for å oppnå den robuste foreldrekontrollen som OurPact tilbyr, ville vil gladelig brukt dem. Dessverre eksisterer ikke et slikt API. Alle forsøk på å starte en dialog med Apple om opprettelsen av slike API-er har alltid blitt avslått», skriver OurPact i Medium-innlegget.

De ønsker det samme

Flere andre tredjepartsutviklere som står bak foreldrekontroll-apper kjemper nå for å få tilgang til Apples API.

«Hvis sikkerhet er en så stor bekymring for Apple – hvorfor deler de ikke da API-et som brukes i Apples egen Skjermtid-tjeneste, og på den måten umiddelbart gjør miljøet sikrere og åpent for alle?», skriver Eduardo Cru, medgrunnlegger av appen Qustodio.

«Til syvende og sist er løsningen å gjøre API-et offentlig. Det ville ha bevist Apples forpliktelse overfor sikkerheten og velferden til barna. Dette ville gjort det mulig for tredjepartsutviklere som oss å lage effektive produkter som gir brukerne genuine valg, samtidig som det følger Apples selvbestemte standarder», skriver Viktor Yevpak, medgrunnlegger av Kidslox. V

«Når man vet at foreldrekontroll-apper som bruker MDM har eksistert i mange år, ville det ikke vært et bedre valg for Apple å tilby et offisielt støttet API istedet for å fjerne appene?», skriver Suren Ramasubbu, medgrunnlegger av Mobicip.

Kilde:
9to5Mac

Stikkord: app, Apple, ios, skjermfri tid