Jeg startet anmeldelsen med å være irritert på Apple, men så skjedde det noe

Store mobiler er greia, men de har fremdeles ingenting på mini som fungerer langt bedre som surfe- og skriveenhet.
Store mobiler er greia, men de har fremdeles ingenting på mini som fungerer langt bedre som surfe- og skriveenhet.

Jeg elsket iPad mini 4 lansert september 2015, men de siste årene har ikke opplevelsen vært helt der grunnet utdatert innmat i form av Apple A8.

Introduksjon

For meg var brettet det ultimate for surfing og lesing grunnet en perfekt størrelse. Det mener jeg denne formfaktoren fremdeles er.

For selv om mobilskjermene har vokst masse etter at mini 4 ble lansert, Apple har jo selv en 6,5″ i stallen, så er 7,9″-størrelsen fremdeles stor nok til å levere merverdi, også om man sitter med en mobil på over 6″.

Annonse

Men: jeg var langt under snittet begeistret da jeg hørte at Apple kun valgte å oppgradere innmaten, og startet testperioden med å være misfornøyd med design og det som så ut som et latskap-produkt. La oss derfor ta for oss dette først.

Størrelsen er fin de, men hva med mindre rammer?
Størrelsen er fin de, men hva med mindre rammer? (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

iPhone Xs Max. iPad mini 5.
iPhone Xs Max. iPad mini 5. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Design og pris

Det er ikke et stort problem at FaceID ikke er der, for TouchID er kjappere på denne en ansiktsgjenkjenning – problemet med at det er hjemknapp, er at det derfor er store rammer.

Vi er nå inne i et år der ikke bare den store haka øverst på de nyeste mobilene fjernes, men snart forsvinner helt. Det er derfor merkverdig å se på et produkt som dette med masse ramme. Jo, brettet er lite og ingen ramme vil dekke til innhold, men de kunne ha kuttet en hel del likevel. Jeg holder selvsagt ikke pusten for en helt ny modell med nytt design, da det tok fire år mellom 4 og 5, men vi har alle vår naivitet i livet.

Uansett: modellen jeg testet, WiFi-utgaven med 256GB, koster (faktisk er 9,7″ store rimeligere fordi den ikke har A12 brikke, men A10) 5990 kroner. Det tilbys også en nano SIM og eSIM-variant fra 5990 kroner, men med 128GB lagringsplass i stedet for 256GB.

Det er mye for et design fra 2012. Ja, det har skjedd lite på utsiden, men da har da skjedd noe på innsiden.

Merk: dette nettbrettet har samme design og batteri som forgjengeren (som Apple ikke lenger tilbyr).

Blant forbedringene finner vi en litt bedre skjerm, for alt fra Pro er ikke med, og noe man merker med en gang: den kjappere oppdateringstakten på berøringsskjermen. Det er dumt og senker helhetsopplevelsen og får berøringene til å virke litt tregere. Luksusgreie? Joa, men likevel. Dette er jo et luksusprodukt.

Designet er velkjent.
Designet er velkjent. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

iPad mini 5 er et svært velkjent produkt under bruk grunnet stadig bruk av iOS på iPad-er og en formfaktor som har vært med oss i mange år.
iPad mini 5 er et svært velkjent produkt under bruk grunnet stadig bruk av iOS på iPad-er og en formfaktor som har vært med oss i mange år. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Dette liker jeg

Det den har fått er sensorer som oppdager hvilket lys, eller mangelen på det, man har rundt seg, og forbedrer fargetonen etter omgivelsene. Dette fungerer helt topp og er vel implementert, men noe som har vært i Apples stall siden 9,7″ iPad Pro 2016.

Fargepalettet er bedret med tilføringen av “wide color display” (P3). Med andre ord er det to forbedringer som gjør skjermen bedre.

Den har nå også Bluetooth 5.0 for bedre lydkvalitet og tilkobling. Trådløs strømtilførsel mangler, noe som er ekstra dumt fordi denne er så liten at den ikke hadde vært et problem på ladepucker.

Men visst er det herlig å plukke opp en så lett enhet (300 g), og den er flott som kostbar ebok-leser (men pass på å deaktivere varsler før du leser). Faktisk er det vel egentlig best å skru på flymodus og aktivere passord.

Som underholdnings-surfer er denne helt genial, og brikken er mer enn nok kjapp til nye spill.

Merk: iPad mini 5 har 3GB RAM – en GB mindre enn Xs og Xs Max.

Ekstra fin er mini 5 som ebok-leser grunnet nye (for mini-serien), skjermegenskaper.
Ekstra fin er mini 5 som ebok-leser grunnet nye (for mini-serien), skjermegenskaper. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Kjappere enn Xs Max

Med A12-brikken er denne mye, og iOS er mye bedre på nettbrett enn Android. Som vanlig punger man også ut for iOS.

Og, denne er fremdeles veldig moro å surfe med, fordi Apples A12-brikke er kjapp. Ja, dette er jo samme brikke som fra de nyeste iPhone-modellene.

Brikken driver en mindre flate i disse modellene, men oppløsningen er høyere på Xs Max totalt: 2688 x 1242 mot iPad mini 5 sine 2048x 1536. Uansett er brikken kjapp nok til å drive denne 7,9″.

Batteriet er skikkelig bra altså, så som en notatblokk om man har Pencil 1 liggende er man aldri redd for at skjermen går i svart før man har notert eller tegnet ferdig, sett ferdig film(ene) og surfet seg trøtt. Man ikke kan tappe på skjermen for å hente frem notatblokka som på iPad Pro med Pencil 2 (grunnet mangelen på OLED-panel).

Merk: 3,5 utgangen er på plass, men USB C mangler. Det er bare for proffene, visstnok.

Jeg skrev denne anmeldelsen lekende lett på denne. Uten tastatur? Nei, selvsagt med, jeg har ikke så mye tid.

Apples trådløse Magic Keyboard er behagelig og taste på, og har en lav profil (den blokkerer ikke innhold selv om den er plassert helt mot panelet) og farge som passer til iPad-en. Perfekt reisepar er de vel ikke, men har man dette nettbrettet plassert samme sted for skriving når inspirasjonen kommer, så er det et fint alternativ – man sparer lommeboka om man har et Bluetooth-tastatur liggende.

Likevel ønsker vi oss et Apple Smart Keyboard som beskytter fra alle kanter, men mini-en mangler tilkoblingen for dette. Neste, neste, neste, neste år?

Merk: iPad mini 5 har ikke støtte for 2. Generasjon Apple Pencil (som kobles til med magnetfestet mot nye iPad Pro – denne har ingen magnet på topp), men den støtter Logitechs rimeligere Crayon.

iPad mini 5 støtter Apple Pencil 1 og Logitech Crayon.
iPad mini 5 støtter Apple Pencil 1 og Logitech Crayon. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

En Microsoft Surface har bedre "lapability" samtlige iPad-modeller, men som minimalistisk skrivemaskin er den likevel fin.
En Microsoft Surface har bedre “lapability” samtlige iPad-modeller, men som minimalistisk skrivemaskin er den likevel fin. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

En (lengre) konklusjon

iPad mini 5 er en lat oppgradering av et produkt jeg ble veldig glade i, men som nå er litt for treg. iOS 12 gjorde produktet langt kjappere, men ingen stor glede i bruk.

Problemet er som tidligere nevnt at vi er i 2019, og at mobiler nesten uten rammer har vært en ting siden iPhone X lansert sensommeren 2017.

Så derfor, å bli servert et produkt til denne prisen, og så mye ramme, er merkelig. Det er ikke til å komme unna.

Er det så dyrt med FaceID? Apple må vel neppe ha mer areal å jobbe på, for iPhone får til rammekuttingen på mindre flate. Jeg har ingen anelse hvem som bestemte at det var lurt å vente i fire år med å oppgradere, og når man først gjør det, kun oppgraderer innmaten og litt av skjermen?

Jeg startet anmeldelsen veldig negativt grunnet dette. Jeg så på designet og så noe fire år gammelt, og da jeg fant ut at Pencil 2 ikke var støttet, at oppdateringshastigheten på panelet ikke var lik som på Pro-modellene og at batteriet var likt i antall mAh, hadde jeg ingen forventninger om å like iPad mini 5 så mye som jeg faktisk gjorde etter noen dager med mye bruk.

Merk: selv om Apple selv ikke lister mini 5 med hurtiglading-støtte, er dette på plass.

Men fordi batteriet varer lett over 10 timer, og fordi den er veldig lett å ta med seg og perfekt som notatblokk med Pencil.

A12-brikken føles kjappere på denne enn på Xs Max, noe som er merkelig fordi Xs Max har mer RAM. Jeg vet ikke hva det skyldes, kanskje et større batteri som kan levere bedre ytelse oftere, enn å måtte klokke ned for å spare på batterilevetiden? Som nevnt er mAh-verdien identisk med fireren, men A12-brikken er mer effektiv – det samme er nok iOS 12.2 som kjenner A12 fra før. A12 og iOS 12 på denne er en flott kombinasjon.

Apple har klart å vinne meg over tidligere etter først ikke å ha vært| overbevist med en gang, men denne gang kom jeg fra et ekstra negativt utgangspunkt.

Det bør egentlig ikke være mulig

At Apple kan selge et produkt som dette og samtidig myke opp vår oppfatning mens jeg bruker det, bør egentlig ikke være mulig, og ville neppe vært mulig om iOS ikke var så kjapt og effektivt på den lille skjermen.

Når jeg tenker på det er det helt greit at mini-modellen kjører iOS, mens de større Pro-modellene fortjener et eget padOS, eller noe slikt. Hva tror du?

Eier du en 4 og er veldig glad i den, blir du like glad i denne. Har du aldri eid et så lite nettbrett tidligere, er det ikke sikkert du bør, og om du tester i butikken er det ikke sikkert du blir frelst, det tar nemlig litt tid.

Men elsker du å lese, ta notater å surfe, så er denne veldig god. Igjen: det er kjappere og surfe på denne enn Xs Max, alt er mer “snappy” og nettsider åpnes kjappere, og selv om den har 1GB mindre RAM holder den apper gående lengre enn man skulle tro, også multitasking-grupperinger av apper.

Artikkelen fortsetter.

Skjermen er ikke gigantisk å regne i nettbrettsegmentet, men jaggu er det ikke nok til to apper samtidig.
Skjermen er ikke gigantisk å regne i nettbrettsegmentet, men jaggu er det ikke nok til to apper samtidig. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Du bestemmer selv hvor mye plass appene tar ved siden av hverandre.
Du bestemmer selv hvor mye plass appene tar ved siden av hverandre. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Leser man bøker og liker å skrive litt, er dette et flott produkt. Det er ingen andre enheter i Apples stall som er en like god ebokleser (har alle flyttet over til Audible-lydbøker, eller er det bare meg?).

8 av 10 er hva jeg faller på her. Jeg vet ikke helt om noen er på jakt etter et nytt mini-brett eller har eid et, har lyst å eie eller ser seg fornøyd med mobilen som kanskje allerede er på over 6″, men det kan godt tenkes du blir frelst om først prøver og den er fremdeles en langt bedre surfe-opplevelse, enn en hvilken som helst mobil.

+ God ytelse
+ Veldig god batterilevetid
+ Fremdeles smart formfaktor
+ Pencil- og Crayon-støtte
+ Oppgradert skjerm

– Utdatert design
– LCD-panel
– For mye ramme – ingen FaceID
– Ikke støtte for Pencil 2 eller kobling for Smart Keyboard
– Mangler kjapp berøringsoppdatering som Pro-modellene

Annonse
Annonse