Se hva YouTube gjorde da verdens første bilde av et sort hull ble offentliggjort

YouTubes algoritme er langt i fra perfekt.

Hundretusener, kanskje flere millioner, fikk i går med seg nyheten om at verden har fått sitt første glimt av et sort hull.

Det var en vitenskapsbragd av dimensjoner, og mange fulgte med på YouTube for å få med seg offentliggjøringen.

Skulle begrense anbefalinger av konspirasjoner

La oss legge det litt til side og spole tilbake til starten av 2019. YouTube lovte da å slutte med å anbefale konspirasjonsteorier. Videoplattformen har blant annet fått mye av skylden for fremveksten av teorien om at jorda er flat.

Annonse

Nå skulle altså spredningen av slike teorier stoppes. De skulle i det minste ikke bli anbefalt til YouTube-seere.

«Du vil se mindre av videoer som promoterer en mirakelkur for en alvorlig sykdom, hevder at jorda er flat, eller kommer med falske påstander om historiske hendelser», skrev YouTube i en kunngjøring.

Fra seriøs forskning til absurd konspirasjon

Så spoler vi frem til offentliggjøringen av bildet av det sorte hullet. På YouTube, der mange brukere fulgte med på avsløringen, var det langt i fra en vitenskapelig video som ble anbefalt til seerne.

Mange skal ha blitt anbefalt videoen «They Found Something In Outer Space And It’s On Its Way Here», som er en konspirasjonsvideo om verdensrommet, at vi egentlig er genetisk redigerte romvesener og så videre og så videre.

Tidligere Google-ansatt nådeløs mot YouTubes algoritme

Folkene bak videoen tjener penger, den er sett 135.000 ganger siden 7. april. Ifølge forskeren Guillaume Chaslot, som tidligere jobbet med programvare i Google, er videoen den mest anbefalte på YouTube denne uken.

– AI-en anbefalte denne konspirasjonen millioner av ganger fra flere enn 169 kanaler, inkludert European Space Agency og Northrop Grumman. I dag var et historisk høydepunkt for astronomi, og et historisk bunnpunkt for AI, skrev Chaslot på Twitter.

Han er kritisk til at det ikke har blitt gjort algoritme-fremskritt etter YouTubes kunngjøring tidligere i år.

– Jeg var veldig entusiastisk over YouTubes kunngjøring. Men la oss være ærlig: etter to måneder har nesten ingenting forandret seg.

 

Kilde:
Gizmodo

Annonse
Annonse