Tøffere regime på vei: – Nettgigantene kan vente seg strenge straffer

interaction-1233873_1920
Stadig flere land vedtar nye lover som gjør det mulig å straffeforfølge nett-giganter som ikke fjerner ulike former for skadelig innhold.

Kulturdepartementet i Storbritannia tar nå grep i kampen mot spredning av skadelig innhold på internett.

En ny, uavhengig regulator skal nå sørge for at store selskaper (sosiale medier) følger loven og opptrer i henhold til nye bestemmelser.

Hvis de, for eksempel Facebook, Google og YouTube, bryter med retningslinjene, skal de kunne straffes med bøter eller blokkering.

Annonse

Tema over hele verden

Nyheten kommer i kjølvannet av en ny lov i Australia som gir myndighetene rett til å bøtelegge selskaper som ikke fjerner voldelig innhold. Tyskland introduserte en lignende lov i fjor, der selskapene får 24 timer på seg til å fjerne «åpenbart ulovlig» innhold. Lovbrudd kan straffes med bot på opptil 50 millioner euro, tilsvarende 482 millioner kroner.

Det britiske organet, som har fått navnet The Online Harms White Paper, lister opp eksempler på skadelig innhold – her nevnes blant annet innhold som er voldelig, oppfordrer til selvmord, inneholder feilinformasjon, nettmobbing eller upassende innhold som dyttes på barn.

– Teknologi-gigantene og sosiale medier-selskaper har en moral plikt for å beskytte unge mennesker som de profitterer på, sier Sajid Javid i innenriksdepartementet i Storbritannia.

Storbritannias statsminister, Theresa May, sier lovbrudd vil straffes hardt.

– Vi pålegger disse selskapene en rettslig plikt for å holde brukerne trygge, og hvis de ikke klarer det venter tøffe straffer. Tiden der sosiale medier regulerer seg selv er over, sier May.

– De har feilet

Det nye reguleringssystemet har fått støtte fra flere organisasjoner som jobber for å beskytte barn. National Society for the Prevention of Cruelty to Children (NSPCC) ønsker de nye tiltakene velkommen.

– Altfor lenge har sosiale nettverk feilet i arbeidet med å prioritere barns sikkerhet. De har latt dem bli utsatt for misbruk og skadelig innhold, sier NSPCC-sjef Peter Wanless i en uttalelse.

Hva tenker du om mer regulering på sosiale medier?

Kilde:
Reuters

 

Annonse
Annonse