Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Videoen viser AMD og Nvidia i tøff kamp om brukerne. (Ill.: TheRankings)

Her er de mest brukte skjermkortene på Steam siden 2004

15 år med GPU-tall i tre-minutter lang video.

Steam sender månedlig ut nye undersøkelser som tar for seg diverse statistikk folk bryr seg i mer eller mindre grad om, men nå har det endelig kommet ut noe særlig interessant fra dette.

GPU-historie

Noen har brukt data herfra til å sette sammen en video som illustrerer bruken av forskjellige skjermkort i Steam basert på historiske tall til det som dateres helt tilbake til 2004:

Kort oppsummert så ser man alt fra AMD sin opptur og påfølgende nedtur og en overraskende Intel 4000-opptur til en mindre overraskende dominerende posisjon i Nvidias favør.

Intel-dominans – eller?

Særlig spesielt er likevel kanskje Intels lille uforutsette eventyr mellom 2013 og 2015. Mens det kan vitne om at det ble stadig mer populært å spille på bærbare maskiner, så argumenteres det muligens for en feilaktig representasjon av statistikken ettersom det er rundt denne tiden Intel introduserte Optimus.

Optimus aktiverte det integrerte skjermkortet når det oppdaget at du ikke hadde åpnet spill, og for disse øktene ville det altså betydd at Steam fanget opp det integrerte skjermkortet fremfor det dedikerte.

Videre ser man at AMD allerede fra 2014 til 2015 sliter med å klamre seg fast til et av topp 15-plasseringene, der de med god margin faller fra Nvidias overlegne GPU-er i 9- og 10-serien.

Slik ser det ut i dag. Finner du kortet ditt på listen?

Hva synes du om listen?

Stikkord: 1050 ti, 1060, 970, amd, geforce, gpu, gtx, intel, nvidia, skjermkort, video