Andreas Gal
Andreas Gal har sendt inn klage til Sikkerhetsdepartementet i USA etter ubehagelig opplevelse på en flyplass i San Francisco.

Annonse


Væpnet politi på flyplass krevde at Apple-ansatt låste opp iPhone og Macbook

Den tidligere finansdirektøren i Mozilla, og nå Apple-ansatte Andreas Gal, hevder han ble avhørt i tre timer av amerikansk grensepoliti etter at han landet på San Francisco-flyplassen i fjor.

Årsaken skal ha vært at Gal nektet å låse opp telefonen og datamaskinen da politiet ba ham om å gjøre det.

Hendelsen skal ha skjedd 29. november i fjor da han landet i USA etter en Europa-reise.

Oppførte seg aggressivt

Gal gikk gjennom tollen da tollinspektører ba ham om å følge etter dem. De tok passet hans og plasserte ham i et rom med tre bevæpnede politifolk med skuddsikre vester.

Annonse


Politiet skal deretter ha avhørt ham, ifølge Gal på en aggressiv måte, og stilt spørsmål om reisen hans, arbeidsforhold og fortiden hans i Mozilla. De gikk gjennom baggasjen hans og krevde at Gal låste opp sin iPhone XS og Macbook Pro.
Enhetene var tydelig merket med stor skrift: «Dette er Apples eiendom. Proprietært».

Ville ringe Apple – fikk ikke lov

Gal, som også hadde skrevet under på en konfidensiell-avtale med Apple, ba deretter om å få ringe arbeidsgiveren eller advokaten sin for å undersøke om han kunne havne i trøbbel ved å låse opp enhetene. Det fikk han imidlertid ikke lov til. Da fikk Gal nok og siterte grunnlovsrettighetene som forbyr gjennomsøking uten ransakelsesordre.

Politiet skal da ha sagt til Gal at han ikke har noen grunnlovsfestet eller rettslig beskyttelse, og truet ham deretter med siktelse fordi han ikke ville etterfølge kravet om gjennomsøking.

Tilfeldig?

Til slutt fikk Gal forlate flyplassen med sine eiendeler uten noen siktelse mot ham. «Global Entry»-passet hans, som kan brukes for å komme seg forbi tollen kjappere, ble imidlertid inndratt som straff for at Gal ikke samarbeidet med politiet.

– Mitt tidligere arbeid med kryptering og personvern er godt dokumentert, det samme er mine tanker om Trump-administrasjonen og min historie med betydelig kampanjedonasjoner til demokrat-kandidater, sier Gal.

Han spekulerer i at dette var grunnen til at han ble et mål for grensepolitiet.

Sendte klage

Den tidligere Mozilla-toppen har nå engasjert ACLU for å finne ut om politiet har brutt noen av rettighetene hans. Vaktbikkja som passer på at innbyggernes sivile rettigheter blir overholdt, har nå sendt inn en klage til Sikkerhetsdepartementet i USA der de blant annet ber de undersøke om grensekontrollørene kan ha brutt loven.

– Tollens grunnløse anholdning og påtrengende avhør av Andreas Gal og forsøkene på ransaking av enhetene hans bryter med hans Fourth Amendment-rettigheter, sier ACLU-rådgiver William Freeman.

Andreas Gal har skrevet om opplevelsen sin på nettstedet Medium.

 

Kilde:
The Verge 

Annonse