- Nordmenn tror de er bedre enn de er
Kaspersky mener nordmenn er er elendige på nettsikkerhet og at de ikke bryr seg stort om det.

Annonse


– Nordmenn tror de er bedre enn de er

Kaspersky Lab gjennomførte en undersøkelse i januar om nordmenns IT-sikkerhetsvaner. Ifølge selskapet har nordmenn mye å gå på.

Håndsmekk

For selskapet melder at: “resultatene var nedslående, og viser at nordmenn har en lang vei å gå når det kommer til å være sikre i sin bruk av Internett. Nordmenn virker heller ikke å ha særlig interesse av å bli bedre.” Au da!

Så hva får Kaspersky til å såre oss slik? La oss ta en titt – følgende er fra Kasperskys pressemelding:

  • Kun en tredjedel av befolkningen svarer at de i stor grad beskytter dataene sine
  • Over halvparten av oss mener det er lite sannsynlig at våre kontoer vil bli forsøkt hacket
  • Hver tredje nordmann mener det er mye skremselspropaganda rundt IT-sikkerhet, samtidig som kun en av fire mener å kunne mye om datasikkerhet

Dette melder sikkerhetsselskapet

“En tredjedel svarer i undersøkelsen at de i stor grad beskytter dataene sine, mens bare en av fire nordmenn mener å kunne mye om datasikkerhet. Dobbelt så mange menn som kvinner oppgir å kunne mye om datasikkerhet.”

Annonse


“I undersøkelsen mener en av tre nordmenn at det er mye skremselspropaganda rundt IT-sikkerhet, mens en fjerdedel mener at de som blir offer for datakriminalitet har seg selv å takke.”

– Dette viser nok at nordmenn overvurderer sine kunnskaper om sikkerhet på nett, mener David Jacoby, seniorforsker hos Kaspersky Lab.

Heller ikke redd for angrep

Kaspersky mener at “den norske befolkning  heller ikke er særlig redd for å bli angrepet. Over halvparten mener at det er lite sannsynlig at deres sosiale medier vil bli forsøkt hacket de neste 12 månedene”, og at de heller ikke er villige til å betale for å få tilbake data som er på avveie:

“De er heller ikke særlig villig til å gjøre mye for å få den tilbake. Over halvparten av nordmenn er ikke villig til å betale noe som helst for å få tilbake dataene sine.

– Dette er nok litt fjernt og lite aktuelt for nordmenn når de selv sier de ikke blir hacket. Det skal også sies at det ofte er knyttet stor usikkerhet til om man i det hele tatt får tilbake dataen sin ved å betale slike «løsepenger», sier Jacoby.

Tre millioner nordmenn resirkulerer passord

Undersøkelsen viser også at rundt 3 millioner nordmenn bruker samme passord på flere tjenester.

– Da gir man i prinsipp uvelkomne tilgang til alle kontoene som har samme brukernavn og passord. Derfor er det igjen viktig å ha ulike passord, gjerne ved bruk av en passordbank, avslutter han.

“Undersøkelsen er gjennomført i januar 2019 av YouGov for Kaspersky Lab. Den er gjennomført på tvers av Norge av et representativt utvalg mellom 18 og 74 år. Undersøkelsen har tatt sikte på å avdekke nordmenns holdninger og vaner rundt IT-sikkerhet. Undersøkelsen hadde 1 016 respondenter og er derfor representativ for befolkningen.”

 

Kilde:
Kaspersky pressemelding

Annonse