Annonse
Annonse
Annonse

Microsofts nye enhet kan lagre digital informasjon som DNA

DNA lagring Microsoft
Det tok 21 timer å konvertere «HELLO» til DNA og så tilbake til «HELLO» igjen. Men forskerne vet hvordan de skal korte ned tiden.

DNA blir ansett som en av fremtidens mest spennende og lovende lagringsmetoder. Microsoft er blant selskapene som jobber med å utvikle teknologi som gjør dette mulig.

Vellykket test

Nå har selskapet, sammen med forskere ved Universitetet i Washington, lyktes med å overføre digital informasjon til DNA, for så å konvertere det tilbake til digital informasjon igjen.

Gjennom sin velfungerende og automatiserte DNA-lagringsenhet, klatre forskerne å konvertere ordet «HELLO» til DNA.

Annonse

Måten det fungerte på bare slik, ifølge forskerne: først kodet enheten såkalte bits, (0 og 1) om til DNA-sekvenser (A, C, T, G) før de deretter syntetiserte DNA-et og lagret det som DNA.

DNA-et ble deretter lagret som væske, før det ble lest av en DNA-sekvens og deretter konvertert tilbake til bits.

«HELLO»-meldingen var bare på 5 byte, men tok 21 timer å konvertere fram og tilbake. Forskerne skal imidlertid har funnet noen løsninger som kan redusere denne tiden med 10-12 timer. I tillegg skal de ha funnet en løsning som kan gjøre prosessen langt billigere.

Ekstrem holdbarhet – og tar nesten ingen plass

Lykkes forskerne med å utnytte DNA som lagring for digital informasjon, kan det potensielt spares mye fysisk plass. Tenk på dette: all informasjon som lagres i et tradisjonelt datasenter kan i teorien kunne få plass på noe som er på størrelse med neglen på tommelen din. I tillegg har teknologien en annen vesentlig fordel sammenlignet med dagens lagringsmetoder – gjennom DNA kan data lagres vanvittig mye lenger enn hva vi er i stand til i dag.

Microsoft påpeker blant annet at DNA fra mammuter har holdt seg i tusenvis av år, noe som for øvrig er grunnen til at forskere snakker om muligheten til å gjenopplive mammuten.

Microsofts har ingen ambisjoner om sistnevnte, men håper på å kunne tilby DNA-baserte lagringssenter i tillegg til tradisjonelle lagringssenter, mot slutten av dette tiåret.

Kilde:
Microsoft

Annonse
Annonse