Jak Wilmot hadde på seg ulike VR-hodesett i en uke i strekk.

Annonse


Jak (22) levde en hel uke i VR. – Sannsynligvis det dummeste jeg har gjort

Virtuell virkelighet (VR) er fortsatt på et tidlig stadium. Joda, framskrittene har vært enorme de siste årene, men fortsatt er potensialet så vanvittig mye større enn hva vi ser for oss i dag.

Samtidig som at teknologien byr på uante muligheter, finnes det også en rekke problematiske sider ved VR – sider vi kanskje ikke helt forstår omfanget av enda. Enkelte frykter at VR blir fremtidens teknologiske rusmiddel, mens andre ser for seg at det både kan redde liv og forbedre livskvalitet.

Kanskje finnes sannheten et sted midt i mellom? Eller kanskje begge deler er like sannsynlig?

Alt i VR

Se for deg at du tar på deg en VR-maske, ved vitende om at du ikke skal komme ut av det virtuelle universet før det har gått syv dager. Det høres kanskje voldsomt ut? Medgründer av Disrupt VR, Jak Wilmot, ville undersøke dette. Han bestemte seg for å begi seg ut på en 168 timer lang VR-reise.

Annonse
– Dette er sannsynligvis det dummeste jeg har gjort noensinne, sier Wilmot før han kaster seg ut i eksperimentet.

Premisset for VR-forsøket er ganske enkelt – her skal altså Wilmot leve og sove med VR-masken på tjuefire timer i døgnet. Han tillater seg selv å bruke 30 sekunder på å bytte mellom ulike VR-hodesett, men han må ha øynene lukket mens han foretar byttet. Han benytter seg av både datamaskin-baserte Oculus-hodesett og frittstående hodesett. Han har også et mobil VR-hodesett som lar ham se omgivelsene rundt seg, men altså da ikke direkte med sine egne øyne.

Oppsummert måtte han forholde seg til følgende regler:

  • Han fikk lov til å bruke 30 sekunder på å bytte mellom VR-hodesett
  • Alle vinduer må være blokkert for å holde døgnrytmen i gang via simulerte dag/natt-sykluser
  • Han får lov til å gå ut av VR i 30 sekunder for å spise hvis det kreves av måltidet (snacks kan som regel spises med VR-hodesett på)

Strømmet eksperimentet

Hele eksperimentet ble strømmet direkte på Twitch, og kulminerte til slutt i en 17 minutter lang oppsummeringsvideo på YouTube, som du kan se nederst i denne saken.

Han trente, spiste, og jobbet og sov på innsiden av den virtuelle virkeligheten.

– Hvis man føler seg stresset, kan man laste inn et naturlig miljø i ti minutter og slappe av. Hvis man føler seg energisk kan man bruke energi i et fitness-spill – dette er de nye reglene for virkeligheten jeg har kastet meg inn i. Alt er i hodesettet, sier Wilmot.

Selv sovingen ble gjennomført med masken på. Wilmot skrudde på Netflix for å finne avslappende bilde å sovne til.

Ble ikke ensom

Gjennom VR-masken kunne han sitte ned og meditere sammen med fremmede gjennom en egen app. Det meste er også mulig gjennom en annen sosial app kalt VRChat – her kan man møte mennesker og kommunisere med dem ved hjelp av avatarer.

Det var enkelt å skaffe seg nye venner i VR sier han, noe som gjorde prosjektet lettere å gjennomføre, ifølge forsøkskaninen.

– Det er veldig enkelt å finne din stamme, å skaffe nye venner, og kommunisere med andre gjennom et virtuelt landskap. Det er ikke slik man er vant til gjennom en monitor, her er man faktisk sammen med dem. For meg er det akkurat det VR handler om – tilknytning. VR er hva du vil det skal være, sier Wilmot.

Gjennom tjenesten EvolVR kan man møte mennesker og meditere i VR.

Så på mennesker som NPC-er

Man skulle kanskje tro at det var en utfordring å «lande» i den virkelige verden etter et slikt eksperiment. Men tilbake-integreringen gikk overraskende glatt, skal vi tro Wilmot. Han følte seg i fin form etter de syv dagene, men påpeker at det var en bisarr opplevelse å samhandle med ekte mennesker igjen. Han hevder at han så dem på en ny måte, litt som om de var NPC-er, altså karakterer i et spill. Og det tok litt tid for øynene å bli vant til virkelighetens høye oppløsning igjen.

– Grafikken er så god, var reaksjonen hans etter å ha tatt av seg VR-masken.

Jak Wilmot var åpenbart fornøyd da han tok av seg VR-masken, syv dager etter at prosjektet startet.

– Jeg har aldri satt så stor pris på lukten av lufta utendørs som nå. En ting vi ikke kan gjenskape er natur. Vi kan gjøre det visuelt og lydmessig, men det er noe med energien utendørs som er fantastisk, sier Wilmot.

Avslutningsvis kan det jo nevnes at dette ikke var et ekte forskningsprosjekt, og det har utvilsomt gitt ekstra publisitet for VR-entusiasten – det kan man se på alle de millioner avspillinger videoen har fått på YouTube. Men det er likevel noe interessant med å høre betraktninger fra noen som har gjort et eksperiment de færreste av oss har verken prøvd, eller har lyst til å prøve.

Hvilke tanker har du om fremtidens VR? Del dine tanker i kommentarfeltet!

 

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse