Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Her ser du et eksempel på hva som kan dukke opp når indiske brukere søker etter temaer som kan knyttes til konspirasjonsteorier. (Ill.: YouTube )

Her er YouTubes nyeste våpen i kampen mot falske nyheter

Faktasjekk kommer til søkeresultatet.

Youtube har vært i hardt vært i det siste – plattformen anklages for å legge til rette for pedofili, og får også mye av skylden for at stadig flere blir tilhengere av flat jord-teorien. 

Vi har tidligere skrevet at YouTube skal ta opp kampen mot konspirasjonsteorier, blant annet ved å fjerne videoer som omhandler teorien nevnt ovenfor, og teorier om at USA stod bak terrorangrepene i 2001.

Nå har de utviklet et nytt verktøy for å hjelpe dem i kampen mot feilinformasjon.

Advares mot faktafeil

Indiske brukere har nå begynt å få opp en faktasjekk-boks når de søker opp temaer som kan inneholde feilinformasjon. Det bekrefter en talsperson for YouTube overfor Buzzfeed.

Faktaboksen vil dukke opp like ved søkeresultatet, og gi brukeren følgende beskjed: «Hoax alert!», etterfulgt av en påstand og hva som er fakta.

Business Insider har fått tak i en skjermdump som demonstrerer en av disse advarslene.

Overskriften lyder som følger:

«Paracetamol-tabletter inneholder ikke «Machupo»-virus».

Stort problem i India

Den nye funksjonen er foreløpig kun tilgjengelig for indiske brukere, og kanskje ikke så rart. Feilinformasjon og falske nyheter har vært et massivt problem i landet. I juli 2018 førte videoer som sirkulerte på Whatsapp til at mennesker ble lynsjet av store folkemasser i India.

Tidligere i 2018, i februar, var også den indiske «Trending»-kategorien YouTube overfylt av falske historier som omhandlet Bollywood-skuespillerinnen Sridevis død.

Ifølge YouTube-talspersonen har den økte spenningen mellom India og Pakistan også ført til en overflod av feilinformasjon som sprer seg i sosiale medier. Dette er årsaken til at videotjenesten har valgt å teste funksjonen i India først.

Rulles ut til hele verden

Ifølge selskapet jobber YouTube med ca fem faktasjekk-tjenester som skal tilby informasjonen til funksjonen.

Faktasjekken vil komme til resten av verden etter hvert, sier YouTube, uten å si noe mer konkret om når.

 

Kilde:
Business Insider

Stikkord: fakta, india, youtube