YouTube fakta
Her ser du et eksempel på hva som kan dukke opp når indiske brukere søker etter temaer som kan knyttes til konspirasjonsteorier.

Annonse


Her er YouTubes nyeste våpen i kampen mot falske nyheter

Youtube har vært i hardt vært i det siste – plattformen anklages for å legge til rette for pedofili, og får også mye av skylden for at stadig flere blir tilhengere av flat jord-teorien. 

Vi har tidligere skrevet at YouTube skal ta opp kampen mot konspirasjonsteorier, blant annet ved å fjerne videoer som omhandler teorien nevnt ovenfor, og teorier om at USA stod bak terrorangrepene i 2001.

Nå har de utviklet et nytt verktøy for å hjelpe dem i kampen mot feilinformasjon.

Advares mot faktafeil

Indiske brukere har nå begynt å få opp en faktasjekk-boks når de søker opp temaer som kan inneholde feilinformasjon. Det bekrefter en talsperson for YouTube overfor Buzzfeed.

Annonse


Faktaboksen vil dukke opp like ved søkeresultatet, og gi brukeren følgende beskjed: «Hoax alert!», etterfulgt av en påstand og hva som er fakta.

Business Insider har fått tak i en skjermdump som demonstrerer en av disse advarslene.

Overskriften lyder som følger:

«Paracetamol-tabletter inneholder ikke «Machupo»-virus».

Stort problem i India

Den nye funksjonen er foreløpig kun tilgjengelig for indiske brukere, og kanskje ikke så rart. Feilinformasjon og falske nyheter har vært et massivt problem i landet. I juli 2018 førte videoer som sirkulerte på Whatsapp til at mennesker ble lynsjet av store folkemasser i India.

Tidligere i 2018, i februar, var også den indiske «Trending»-kategorien YouTube overfylt av falske historier som omhandlet Bollywood-skuespillerinnen Sridevis død.

Ifølge YouTube-talspersonen har den økte spenningen mellom India og Pakistan også ført til en overflod av feilinformasjon som sprer seg i sosiale medier. Dette er årsaken til at videotjenesten har valgt å teste funksjonen i India først.

Rulles ut til hele verden

Ifølge selskapet jobber YouTube med ca fem faktasjekk-tjenester som skal tilby informasjonen til funksjonen.

Faktasjekken vil komme til resten av verden etter hvert, sier YouTube, uten å si noe mer konkret om når.

 

Kilde:
Business Insider

Annonse