Nye regler: dette må du vite om iPhone-batteribytte i Norge
Du vil nå kunne utføre batteriservice på iPhone, hos en Apple-autorisert butikk, selv om batteriet ikke er originalt.

Annonse


Nye regler: dette må du vite om iPhone-batteribytte i Norge

5. mars skrev vi en artikkel basert på informasjon MacRumors klarte å hente ut fra Apples interne dokumenter i forhold til reparasjon av iPhone på enheter uten Apples egne batterier. Greia er at Apple nå vil skifte batterier på slike enheter (mot betaling, selvsagt) og bytte ut med originalt batteri.

Dette må du være klar over

Men hvordan er situasjonen her til lands? Vi tok kontakt med Eplehuset for ytterligere informasjon om hvordan dette egentlig fungerer. Kort fortalt er det ikke snakk om store endringer i Norge, men den Apple-autoriserte kjeden bekrefter at de vil utføre batteriservice på iPhone med ikke-originalt batteri – dette var en praksis Apple tidligere ikke godkjente. Apple bestemmer hvordan og hva deres autoriserte servicekjeder kan gjøre.

Hallvard McGhie Opheim, kommunikasjonssjef i Eplehuset AS, oppklarer situasjonen for alle dere med iPhone og ønske om bytte:

“Det som er nytt, og det er jo viktig selvsagt, er at vi nå kan utføre autorisert (betalbart) batteribytte – i tråd med Apples retningslinjer – på telefoner hvor det tidligere har blitt satt inn et uoriginalt batteri.”

Annonse


Her finner du Apples egne priser for service- og batteribytte.

Noe annet som er viktig, er følgende for dere som har handlet iPhone i utlandet:

“For andre land, og telefoner kjøpt i andre land, er det også en endring at et uoriginalt batteri ikke nødvendigvis bryter garantien fra Apple. Det må altså påvises en årsakssammenheng mellom det uoriginale batteriet, eller arbeidet med installasjonen av det, og den feilen det klages på, for at garantien skal brytes.”

Opheim presiserer at dette dog ikke er en i praktisk endring i Norge, da vi her i landet har reklamasjonsrett: “Altså har ikke den endringen i seg selv noen praktisk betydning her til lands, og den har nok også begrenset reell betydning utenlands all den tid garantien normalt er 1 år, og det er svært få som bytter batteri før det første året er omme.”

Og, om det skulle være noen tvil:

“Apple gir ikke garantibytte av uoriginale batterier. Dette handler om betalbare, autoriserte, batteribytter som tidligere har vært avvist dersom det har stått uoriginale batterier i telefonen. Og når det kommer til garanti- eller reklamasjonssaker så vil det fortsatt avvises dersom feilen er forårsaket av et uoriginalt batteri eller det arbeidet som er utført under installasjonen av dette. Det er jo logisk, siden det da ikke handler om verken produksjonsfeil eller andre reklamasjonsberettigede faktorer knyttet til produktet, produsenten eller selgeren.”

Annonse