S10
S10+ er en knallgod telefon og den beste i S-serien så langt.

Annonse


TEST: Galaxy S10+ klarer nesten 10 av 10!

Helt siden Galaxy S10-serien ble avduket 20. februar, under Samsungs Unpacked-arrangement, har vi fått leke oss med S10+. Allerede samme dag som vi fikk testeksemplaret med oss hjem, publiserte vi en sniktitt av telefonen og Galaxy Buds, selskapets helt trådløse ørepropper.

Hvis du leste sniktitten fikk du trolig med deg at vi fikk et svært godt førsteinntrykk av S10+. Nå, to uker senere skal vi svare på om førsteinntrykket vårt fortsatt er gjeldende.

Her er spesifikasjonene for vår testenhet:

 • Dimensjoner: 157.6 x 74.1 x 7.8mm  (175g)
 • Panel: 6.4 19:9 Wide-Quad HD + Dynamic AMOLED (edge)
 • Kamera bak: 16 MP (Ultra Wide/F2.2) + Dual Pixel 12 MP OIS (Wide/F1.5/F2.4, AF + 12 MP OIS (Tele/F2.4), AF
 • Kamera foran: Dual Pixel 10 MP AF (F1.9) + 8 MP AF
 • RAM/lagring: 8 GB + 128 GB / 8 GB + 512 GB (kun på keramisk utgave) / 12 GB + 1 TB (kun på keramisk utgave)  (MicroSD opptil 512 GB)
 • Batteri: 4,100 mAh
 • Lading: Wireless Powershare + Fast Wireless Charging 2.0
 • Sensorer: Akselerometer, barometer, gyroskop, kompass, Magnet Hall, Proximity, RGB Lyssensor, HR-sensor
 • Sikkerhet: Ultrasonisk fingersensor + 2D ansiktsgjenkjenning
 • Prosessor:Exynos 9820 Octa-core 8nm
 • Pris: Fra 9500 kroner

La oss ikke gå unødvendig mye rundt grøten. Galaxy S10+ er en fantastisk telefon. Det er veldig mye vi liker med den, alt fra den vakre skjermen, batteritiden og til den nye trådløse batteridelingsfunksjonen. Men S10+ er ikke perfekt. Den er verken banebrytende eller revolusjonær på noen som helst måte. Istedet er dette en solid evolusjon av Galaxy-serien, der du får premium-kvalitet og blant annet et av markedets beste skjermer. Hvis vi skal snakke om revolusjon må vi muligens trekke fram Galaxy Fold, men det er en helt annen historie.

Design

S10+ består av det Samsung kaller en Ininity-O-skjerm. Den dekker nesten hele fronten og strekker seg fra kant til kant. Her er det verken tykke rammer eller noen busslomme. Istedet har Samsung brukt laser for å med høy presisjon skjære ut dedikerte hull for kameraene på fronten. Det er utvilsomt en bedre løsning enn mange av konkurrentenes ulike former for busslommer, men helt perfekt er løsningen dog ikke. Det kan nemlig til tider være litt distraherende å se disse hullene, spesielt når apper med hvit bakgrunn brukes. Da er det veldig lett at øynene legger merke til hullene.

Annonse


Her må det riktignok påpekes at irritasjonen blir svakere og svakere jo lengre tid man har brukt telefonen. Som med mye annet klarer hjernen å filtrere ut unødvendig informasjon etter hvert. Men Samsung er smertelig klar over problematikken – det er ikke uten grunn at selskapet har utviklet bakgrunner som er mørkere jo lenger opp mot hjørnet man kommer, der hullene befinner seg.

Når det er sagt ser det mye penere ut med er sirkelformet hull, enn en tradisjonell busslomme, så alt i alt skal Samsung få kudos for sin tilnærming til det hele. Her kan vi forresten nevne at du faktisk kan skjule kamerahullene helt, ved hjelp av en aldri så liten workaround. Hvis du går til Innstillinger –> Skjerm –> Fullskjerm-apper, kan du velge at en svart linje skal dekke hele den øverste delen av skjermen. På denne måten forsvinner kamerahullene, men samtidig sløser du bort mye skjermplass. Men at muligheten er der, kan vi uansett like.

Her er noe vi ikke liker: Galaxys kurvede skjerm, som strekker seg utover kanten på telefonen, er en kilde til frustrasjon. Altfor mange ganger under testperioden gjorde telefonen ting jeg ikke ville at den skulle gjøre. Årsaken var at jeg gang på gang kom borti kanten på skjermen, noe som fikk telefonen til å ufrivillig utføre oppgaver. Som oftest skjedde dette på kveldene, når alarmen skulle skrus på fra senga. Da jeg lå i senga holdt jeg sikkert telefonen på en spesiell måte, for resultatet ble at telefonen levde sitt eget liv. Dette er forsåvidt ikke en S10-eksklusiv greie, dette har undertegnede vært borti før med tidligere edge-designede Galaxy-telefoner.

Hadde skjermkanten gitt meg noe ekstra verdi hadde inntrykket kanskje blitt bedre. Men enn så lenge har det bare vært plagsomt.

Selve skjermen er dog en av markedets beste når det gjelder kvalitet. Her snakker vi om en ekstremt lyssterk skjerm som som leverer 1200 nits, og som har en oppløsning på 3040 x 1440.

Samsung hevder seg at denne skjermen leverer 42 prosent mindre blått lys, noe som skal gjøre det mindre slitsomt for øynene å se på – ikke minst skal det potensielt kunne bidra til bedre søvn hvis du bruke telefonen mye på kvelden. Her har vi ikke merket noen markant forskjell sammenlignet med tidligere modeller, uansett er det fint at Samsung gjør det de kan for å gjøre panelet mer behagelig å se på. For reduksjonen i blått lys har ikke gått på bekostning av fargene – her får du en skjerm med svært spreke farger, selv om det sikkert for noen kan bli i overkant livlige farger. Vi opplevde det imidlertid ikke som noe problem.

S10 + er perfekt å se film og spille på. Samsung skryter av at telefonen er HDR10+-sertifisert – det betyr at den blant annet støtter 10-bit fargedybde.

Og forresten: S10+ har fortsatt 3,5mm-inngang for hodetelefoner.

Fingersensoren

Med S10-serien introduserer Samsung verdens første fingeravtrykkleser som baserer seg på ultralyd. Istedet for å analysere fingeravtrykket ditt i 2D, kan sensoren i S10+ fange avtrykket i 3D. Det betyr bedre sikkerhet – bra Samsung. I sniktitten vår var undertegnede nesten utelukkende positiv til den nye fingersensoren. Den responderte raskt og lot meg låse opp telefonen på en enkel måte. Men i dag, to uker senere, er det gode førsteinntrykket blitt redusert til tidvis irritasjon.

Litt for ofte nekter S10+ å registrere avtrykket. Ikke fordi sensoren er ødelagt, men fordi den setter større krav til spesifikk plassering enn først antatt. Det kan rett og slett være en aldri så liten utfordring å plassere fingeren på helt riktig plass for å låse opp telefonen. En fordel med at teknologien baserer seg på ultralyd, er at du ikke trenger å vekke telefonen før fingersensoren aktiveres. Med andre ord kan du løfte opp telefonen, legge fingeren på skjermen og voila, telefonen låses opp. Men altfor mange ganger har jeg opplevd at fingeren er plassert bare bittelitt for langt til høyre, for langt til venstre, eller for lavt eller for høyt.

Når skjermen er i dvale er det ingenting som indikerer hvor på skjermen du skal plassere fingeren, og selv om du etter hvert instinktivt lærer deg hvor sensoren sitter, kan kravet om nøyaktighet være en kilde til frustrasjon. Når fingeren er plasser riktig reagerer sensoren raskt, og du kommer kjapt inn på telefonen. En siste ting som også er litt frustrerende, er at ultralyd-sensoren krever et veldig spesifikt trykk på skjermen.

Samsung skryter av at du ikke trenger å trykke hardt for at sensoren skal registrere avtrykket ditt, men dette er en sannhet med modifikasjoner. Noen ganger kreves det nemlig et forholdsvis hardt trykk på skjermen før den registrerer fingeren din. Hvis ikke får du opp meldingen «Hold fingeren din på sensoren litt lenger», eller «Ingen treff».

Samsung har for øvrig gjort en god jobb når det gjelder å få fingersensoren til å fungere med våte fingre. Vi testet dette og sammenlignet det med fingersensoren i iPhone 8 Plus. Ultralyd-teknologien fungerer langt bedre må våte fingre. Der iPhone 8 Plus nektet å låse opp telefonen, og istedet krevde at vi tastet inn en sekssifret kode, var S10+ i stand til å låse opp telefonen selv om både skjermen og fingrene var våte. Bra, Samsung!

Alt i alt tilbyr fingersensoren i S10-telefonene en svært sikker innloggingsmetode, men helt perfekt er den altså ikke.

Det bringer meg videre til skjermbeskyttere. På grunn av teknologien Samsung har valgt, altså ultralyd, vil den ikke være kompatibel med beskyttelsesfilmer av glass. Hvis du vil beskytte skjermen din mot riper og sprekker, må du altså gå for plastikk.

Kamera

Galaxy S10+ har totalt fem kamerasensorer. Tre på baksiden, og to foran.

Bak finner du en 12 dual-piksel hovedsensor (f/1.5, f/2.4), en 12 megapiksel telefotolinse (f/2.4) med 2x optisk zoom, og sist, men ikke minst; en 16 megapiksel-sensor (f/2.2) med 123 graders vinkel.

Et modus vi umiddelbart fikk sansen for, var Ultra-Wide, som lar deg ta ordentlig vidvinkel-bilder ved hjelp av 16-megapiksel-kameraet på baksiden. Samsung hevder selv at kameraet fanger like mye som det øyet er i stand til å se, noe som skal være 123 grader. Selskapet hevder at «det du ser, er det du får». Selv om Samsung ikke er de første til å tilby noe slikt – LG har for eksempel gjort dette i årevis – så er jeg klar for å ta funksjonen inn i varmen. Dette gjør det mye enklere å ta ordentlige panoramabilder og det gjør det enklere å få med ønsket innhold i et bilde, uten å måtte rygge bakover.

Og kameraet fungerer slik Samsung lover. Å ta skikkelige vidvinkel-bilder er et frisk pust i kamerahverdagen. Dette har blitt mitt nye favorittmodus. Klikk på bildene nedenfor (ultra-wide-bildet er til venstre).

Testbilder

Rekkefølge: S0+,  iPhone 8 Plus

Svært habil bildestabilisator

Men også den nye bildestabilisatoren overrasker. Vi er imponerte over hvor godt stabilisatoren faktisk fungerer – den jobber godt selv under ganske vanskelige forhold med løping på sti i skogen. Sjekk klippet nedenfor for en kjapp sammenligning mot iPhone 8 Plus. Du ser S10+ til venstre, og iPhone 8 Plus til høyre:

Ytelse

I s10+ er det Exynos 9820 Octa-brikken som skal levere nødvendig kraft til telefonen. Den er på papiret raskere enn fjorårets  enn fjorårets 9810-brikke, og etter vår erfaring er dette den raskeste modellen i S-serien så langt. S10+ er lynrask og oppleves stabil. Apper åpner seg kjapt, og scrolling oppleves uten noen form for hakking.

Med Android Pie 9.0 og det nye grensesnittet OneUI er Samsung-opplevelsen råere enn noen gang.

Vi er også svært fornøyde med batteritiden, som i dette tilfellet betyr omtrent to dager med relativt omfattende bruk før laderen på plugges inn i stikkontakten. Ettersom S10-telefonene støtter rask lading, går det også veldig kjapt å gå fra tomt til fullt batteri.

Trådløs batterideling

Med S10-serien introduserer Samsung de de kaller Powershare. Dette gir deg muligheten til å lade opp andre dingser via S10-enheten, det være seg en annen smarttelefon, en smartklokke, eller selskapets egne Galaxy Buds. Etter å ha skrudd på funksjonen via en knapp i rullegardinmenyen er det bare å legge din foretrukne enhet på baksiden av S10+-enheten. Nesten umiddelbart vil enheten begynne å lade. Vi har testet dette med både en iPhone 8 Plus og Galaxy Buds. Funksjonen fungerer slik vi hadde forventet, men det kan være litt knotete å få ladingen til å settes i gang i noen tilfeller. Det skyldes at Powershare-funksjonen setter et ganske spesifikt krav til plassering. Noen ganger må vi flytte til på telefonen eller øreproppene for at ladingen skal begynne. Det er likevel ikke så plagsomt at det overskygger nyttigheten.

Det må dog nevnes at din S10-enhet må ha minst 30 prosent strøm igjen på batteriet for å kunne bruke funksjonen. Verdt å nevne er også at det tar laaaang tid å lade opp større enheter, slik som en smarttelefon, med denne funksjonen. Det tar gjerne mellom 3-5 minutt for å gi 1 prosent ekstra på batteriet til enheten du lader. Du kan heller ikke bruke S10-en din mens ladingen pågår, ettersom enheten må ligge helt i ro for at det hele skal fungere. Derimot fungerer funksjonen helt topp for mindre tilbehør, slik som Galaxy Buds.

Konklusjon

Galaxy S10 + er en fantastisk telefon med solid byggekvalitet, premium-design og en av markedets beste skjermer. Enkelte vil sikkert kalle det en gimmick, men vi liker også svært godt den nye batteridelingsfunksjonen kalt powershare, selv om det noen ganger kan være litt kronglete å få funksjonen til å fungere. Kameraet har fått noen nyttige modus og nye funksjoner, der vidvinkel-linsa er den som utmerker seg mest. Batteritiden er upåklagelig, og endelig kan Bixby-knappen brukes til noe mer nyttig (selv om du ikke kan få den til å fungere med Google Assistant out-of-the-box). Vi skulle gjerne satt den ultralydbaserte fingersensoren på plussiden når regnskapet skal oppsummeres, men på grunn av varierende resultater er vi faktisk litt skuffet. Teknologien er lovende, men det er litt for enkelt å bomme på stedet der sensoren er plassert. Litt synd, ettersom Samsung skrøt av hvor enkel denne sensoren var i bruk.

Alt i alt er dette en bunnsolid telefon som også gjør noen imponerende hopp sammenlignet med fjorårets S9. Samsung kan skryte av å aldri ha brukt busslomme i sine telefoner, og har med sitt Infinity-O-panel levert en løsning som ser langt bedre ut enn en busslomme – til tross for at kamerahullet kan være litt distraherende til tider.

Er dette den beste telefonen Samsung har lansert i S-serien? Ja. Er dette den beste Android-telefonen? Tja, nja – akkurat det er mer usikkert. Mest av alt tar S10+ noen naturlige og nødvendige steg i riktig retning. Det er dog ikke nok til at vi vil kalle det en revolusjon.

Er du generelt fan av S-telefonene og trenger (har lyst på) ny mobil, er S10+ absolutt et godt valg. Er du S9-eier er det kanskje ikke like mange gode grunner til å oppgradere. Men er du superfan av vidvinkel-bilder, trådløs batterideling og fingersensor innebygget i skjermen, er S10+ verdt å ta en titt på.

+ Premium-design
+ Topp ytelse
+ Mer enn brukbar kamera – vidvinkel-modus er et friskt tilskudd
+ Et av markedets beste skjermer
+ Fantastisk batteritid
+ Trådløs batterideling
+ Bixby kan nå omprogrammeres
+ OneUI
+ Lader raskt

–  Fingersensoren er ikke 100 prosent pålitelig
–  Den kurvede skjermkanten er altfor lett å komme borti med håndbaken
–  Du bombarderes med uoversiktlige varsler

Annonse