Christopher Wray gir klart uttrykk for at han mener kryptering hjelper kriminelle.
Christopher Wray gir klart uttrykk for at han mener kryptering hjelper kriminelle.

Annonse


Kryptering bør ikke gi trygghet til kriminelle, sier FBI-direktøren

Under et intervju ved gårsdagens RSA-konferanse fortalte FBI-direktøren Christopher Wray at kryptering ikke bør gi kriminelle en uhindret arena der de kan gjemme seg og unngå konsekvenser.

– Bør være begrenset

Poenget hans er ifølge ham selv ikke at FBI er ute etter bakdører i elektronikk og tjenester, men at krypteringen i seg selv bør ha begrensninger:

“Det kan ikke være bærekraftig at det finnes åpent rom for kriminelle til å uhindret begå lovbrudd uten å måtte ta konsekvensen for dette” uttalte Wray, stort sett i tråd med hva FBI og andre lovmyndigheter gjennom tiden har plassert seg i debatten om kryptering.

Wray sitt utsagn og for øvrig FBI sitt ståsted på dette emnet er særlig aktuelt i disse tider ettersom Apple og andre teknologiselskaper har vært i klammeri med myndighetene, også FBI. Blant annet har selskapene gjort motstand i det myndighetene har forsøkt å få gjennom lovforslag der innholdet er sentralt omkring ideen at krypteringsmuligheter skal svekkes på ulike måter.

Annonse
Konflikt med Apple

Man har også spesifikke konflikter å vise til: et eksempel er da FBI beordret Apple til å åpne en iPhone tilhørende San Bernardino-terroristen Syed Farook i 2016. Den tiden nektet Apple å oppfylle FBI sitt ønske, med begrunnelse i frykten om at det kan sette en “farlig presedens” som i fremtiden kan være veldig skadelig og en stor svakhet for kryptering av smarttelefoner.

Den tiden ble saken avsluttet som følge av at myndighetene fant en alternativ måte å bryte seg inn til slutt, men flere medier opplyser om at Apple også etter dette har måttet takle press om å lette litt på krypteringen. Selskapet tar avstand fra disse forespørslene og argumenterer med at bra kryptering er sentralt for å ivareta kundene og for å holde hackere unna.

Flere trusler

Wray fortalte under samme intervju at man ser stadig større trusler i form av hacking fra utenforstående aktører noe som i seg selv er en sterk indikasjon på at gode metoder for kryptering nå er viktigere enn noensinne, men direktøren ga ingen videre innsikt i hvordan en kan sørge for sterk kryptering samtidig som myndighetene har den tilgangen de ønsker.

Hva mener du – burde det være bakdører i elektronikk eller ikke?

Kilde:
MacRumors

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse