Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Christopher Wray gir klart uttrykk for at han mener kryptering hjelper kriminelle. (Ill.: FBI.gov)

Kryptering bør ikke gi trygghet til kriminelle, sier FBI-direktøren

Men bra kryptering er viktigere enn noensinne.

Under et intervju ved gårsdagens RSA-konferanse fortalte FBI-direktøren Christopher Wray at kryptering ikke bør gi kriminelle en uhindret arena der de kan gjemme seg og unngå konsekvenser.

– Bør være begrenset

Poenget hans er ifølge ham selv ikke at FBI er ute etter bakdører i elektronikk og tjenester, men at krypteringen i seg selv bør ha begrensninger:

«Det kan ikke være bærekraftig at det finnes åpent rom for kriminelle til å uhindret begå lovbrudd uten å måtte ta konsekvensen for dette» uttalte Wray, stort sett i tråd med hva FBI og andre lovmyndigheter gjennom tiden har plassert seg i debatten om kryptering.

Wray sitt utsagn og for øvrig FBI sitt ståsted på dette emnet er særlig aktuelt i disse tider ettersom Apple og andre teknologiselskaper har vært i klammeri med myndighetene, også FBI. Blant annet har selskapene gjort motstand i det myndighetene har forsøkt å få gjennom lovforslag der innholdet er sentralt omkring ideen at krypteringsmuligheter skal svekkes på ulike måter.

Konflikt med Apple

Man har også spesifikke konflikter å vise til: et eksempel er da FBI beordret Apple til å åpne en iPhone tilhørende San Bernardino-terroristen Syed Farook i 2016. Den tiden nektet Apple å oppfylle FBI sitt ønske, med begrunnelse i frykten om at det kan sette en «farlig presedens» som i fremtiden kan være veldig skadelig og en stor svakhet for kryptering av smarttelefoner.

Den tiden ble saken avsluttet som følge av at myndighetene fant en alternativ måte å bryte seg inn til slutt, men flere medier opplyser om at Apple også etter dette har måttet takle press om å lette litt på krypteringen. Selskapet tar avstand fra disse forespørslene og argumenterer med at bra kryptering er sentralt for å ivareta kundene og for å holde hackere unna.

Flere trusler

Wray fortalte under samme intervju at man ser stadig større trusler i form av hacking fra utenforstående aktører noe som i seg selv er en sterk indikasjon på at gode metoder for kryptering nå er viktigere enn noensinne, men direktøren ga ingen videre innsikt i hvordan en kan sørge for sterk kryptering samtidig som myndighetene har den tilgangen de ønsker.

Hva mener du – burde det være bakdører i elektronikk eller ikke?

Kilde:
MacRumors

Stikkord: Apple, christopher wray, fbi, kryptering, rsa