Facebook pålogging mobil
Mobilnummeret du oppga til Facebook kan være søkbart uten at du er klar over det.

Annonse


Bruker du mobilnummeret for å logge på Facebook? Da er ikke nummeret ditt så privat som du tror

Eksperter anbefaler tofaktorautentisering for å sikre innhold mot uvedkommende, men det virker som at Facebook overser en viktig detalj når selskapet tilbyr denne formen for autentisering på sitt sosiale nettverk.

Alle kan søke opp nummeret

For Facebook vil helst at du oppgir mobilnummeret ditt for å aktivere tofaktorautentisering, men det brukerne ikke vet, er at denne informasjonen også knyttes opp mot profilen din. Det betyr at andre personer kan søke opp profilen din ved hjelp av mobilnummeret du oppga.

Det som er enda verre er at hvis du først har oppgitt denne informasjonen, er det ingen vei tilbake. Facebook lar deg ikke fjerne denne informasjonen. Du kan riktignok begrense muligheten for å søke opp nummeret ditt til å bare gjelde venner, men som standard er alle satt til å kunne søke deg opp.

Ettersom Facebook i tillegg eier WhatsApp og Instagram, får også disse to tjenestene tilgang til nummeret ditt. Facebook har tidligere innrømmet at mobilnummeret ditt brukes for å gi deg målrettet reklame, så dette er ikke første gang Facebook får kritikk for bruken av mobilnummer.

Annonse
Sikkerhetskekspert: – Elendig trekk

Twitter-brukeren og sikkerhetseksperten Zeynep Tufekci er svært kritisk til Facebooks praksis. I en tweet skriver han følgende:

«Å bruke sikkerhet for å svekke personvernet er et elendig trekk – spesielt ettersom mobilnummer kan bli kapret for å svekke sikkerheten».

Overfor TechCrunch uttaler en talsperson for Facebook at innstillingene for mobilnummer «ikke er noe nytt (..). Innstillingen gjelder for alle mobilnummer du har lagt til på profilen din og er ikke spesifikk for noen funksjon».

Du kan også sette opp tofaktorautentisering uten å bruke mobilnummeret ditt – en mulighet som har eksistert siden mai 2018.

Men til tross for at Facebooks bruk av mobilnummer ikke er noe nytt, er det få som har visst omfanget. Når du oppgir mobilnummeret ditt til Facebook blir dette nummeret din unike ID på tvers av selskapets tjenester. Det er noe alle burde være klare over før de ukritisk deler nummeret sitt, mener Tufekci.

 

 

Kilde:
Engadget

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse