nreal-folded
Nreal Light, som tilbyr mixed reality-briller, er blant aktørene som jobber sammen med Qualcomm for å bringe virtuell og utvidet virkelighet til mobilplattformen.

Annonse


Qualcomm gjør seg klare for mobil-VR over 5G

Qualcomm anser tiden som moden nok til at eksterne VR og AR-hodesett kan brukes sammen med smarttelefoner. Mer spesifikt mener Qualcomm at deres nyeste Snapdragon 855-brikke er mer enn kapabel til å levere virtuelle opplevelser.

Derfor har selskapet nå annonsert et XR-økosystem for sin nyeste mobilbrikke. Økosystemet består av både ordinære VR-hodesett og AR-briller.

Vil utnytte Snapdragon 855-kraften

Den nye plattformen gjør det mulig å koble til utstyr som tilbyr virtuell/utvidet virkelighet sammen med Snapdragon 855-drevne smarttelefoner. Tilkoblingen skjer via USB-C, og en rekke produsenter jobber for tiden med utstyr som er kompatibel med telefoner drevet av selskapets nyeste brikke. Det kunne Qualcomm avsløre under Mobile World Congress (MWC).

Annonseringen kan være et tegn på et foreløpig veiskille innenfor mobile VR og AR-opplevelser. I dag krever de fleste hodesettene og brillene at man enten kobler dem til et kraftigere system, slik som en PC, eller at man plasserer telefonen på innsiden av utstyret. Andre hodesett er på sin side frittstående og ikke kompatible med smarttelefoner.

Annonse


Qualcomm er riktignok ikke først ute. LG avduket for eksempel et USB-C-tilkoblet VR-hodesett i 2016. Årsaken til at Qualcomm-nyheten potensielt kan bli et veiskille, er alle aktørene som er villige til å samarbeide med dem.

Fungerer over 5G

En fysisk tilkobling til telefoner via Qualcomms XR-system, gjør det mulig å benytte seg av 855-brikkens kraft, samtidig som at hodesettet kan bruke sin egen dedikerte skjerm. Det muliggjør også såkalt «seks graders frihet», som gir utstyret sporing av hodebevegelser og posisjon.

En annen fordel er med systemet er at hodesettene kan fungere over mobile 5G-nett, som for øvrig er på full fart inn i markedet. Dette gjør det mulig for utvidet og virtuell virkelighet å bli vist over internett, og i teorien hvor som helst så lenge mobilen har 5G-tilkobling.

Det er kanskje unødvendig å påpeke, men dette bidrar også til betydelige raskere hastigheter enn hva 4G tilbyr. Hvilke utsalg det vil gi i fremtidige VR-hodesett gjenstår å se.

Mange produsenter er med

Så hvem kan være med på bringe slike opplevelser til mobilen? Qualcomm har inngått samarbeid med flere produsenter, deriblant HTC, en ikke så ukjent aktør i VR-markedet. Både Vive Wave-utviklersettet og selskapets VR-programvare støtter Qualcomms 5G-drevne XR-plattform.

Acer har også annonsert et hodesett som er kompatibelt med Snapdragon 855. Dette hodesettet er for øvrig basert på OJO Windows Mixed Reality-hodesettet som ble lansert i fjor. I tillegg jobber Pico Interactive med å utvikle hodesett til plattformen. Når det gjelder AR vil blant annet Nreal Light AR-hodesettet støtte telefoner med 855-brikken.

En rekke mobilprodusenter er også interesserte i XR-plattformen. Både Asus, OnePlus og Xiaomi er med på laget. De nyeste Galaxy S10-telefonene benytter seg også at Snapdragon 855, men om Samsung samarbeider med Qualcomm for å tilby VR og AR-opplevelser, vites ikke.

Hva er dine tanker rundt AR/VR og mobil?

 

Kilde:
Androidauthority

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse